Reforma justiției la Chișinău: modificări pe legea funcționării Centrului Național Anticorupție și a numirii șefului instituției
Parlamentul de la Chișinău a dezbătut și apoi votat, marți, proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la Centrul Național Anticorupție (CNA), prin care s-a stabilit ca directorul CNA va fi numit în funcție de către Parlament cu votul majorității deputaților aleși.
Modificările acestui proiect au fost votate de către parlamentarii puterii pro-europene ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) cu o majoritate de 55 de voturi din 101. Inițiativa legislativă, elaborată de un grup de deputați ai PAS prevede modificarea modalității de desemnare și numire a directorului CNA.
Autorii proiectului de lege susțin că aprobarea prezentului proiect de lege va permite implicarea CNA în realizarea strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2021-2024 și a Planului de acțiuni pentru implementarea acesteia și exercitarea atribuțiilor în domeniul combaterii corupției.
PAS a promis o amplă reformă a Justiției în timpul campaniei electorale pentru parlamentarele din 11 iulie, atunci când a câștigat cu o largă majoritate aceste alegeri.
Pe de altă parte, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor din opoziție încearcă să tărăgăneze proiectele de lege ale PAS în privința reformării justiției, cerând aviz de la Comisia de la Veneția pe aceste modificări.
„Este necesar să așteptăm concluzia Comisiei de la Veneția și a altor structuri și apoi să luăm decizii în a doua sau ultima lectură. Până atunci, propunem să excludem aceste subiecte de pe ordinea de zi”, a declarat deputatul socialist Vasile Bolea.
În prezent, CNA-ul este condus de Ruslan Flocea, fost consilier al fostului președinte Igor Dodon, numit în această funcție în iulie 2019. Niciun caz major de corupție nu a fost rezolvat de către instituția condusă de Flocea, în schimb presa de la Chișinău a scris despre inadvertențele din declarația sa de avere.
Proiectul de lege votat astăzi propune ca directorul CNA să fie numit în funcție pentru un mandat de cinci ani, fără posibilitatea numirii pentru un alt mandat.
Totodată, Comisia juridică, numiri și imunități va verifica corespunderea candidaților propuși la cerințele stabilite și va prezenta Parlamentului avize privind întrunirea condițiilor legale de numire în funcție.
Foto simbol: un funcționar al CNA din Republica Moldova. Sursa/Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank