G4Media.ro

Reforma radicală a învățământului superior în Republica Moldova. Dispar universități prin comasare

Sursa foto: Pexels

Reforma radicală a învățământului superior în Republica Moldova. Dispar universități prin comasare

Ministerul Educației și Cercetării anunță reformarea învățământului superior din Republica Moldova, un proces care va include reorganizarea mai multor instituții de învățământ, prin absorbția altora, inclusiv a institutelor de cercetare, transmite Radio Europa Liberă, citată de Rador.

Ministerul promite, de asemenea, mai multe fonduri universităților, despre care spune că vrea să devină centre de instruire și cercetare. Dar ce schimbări planifică autoritățile din educație și care sunt reacțiile?

Ministerul educației planifică să dea startul sesiunii de admitere la studii superioare, care începe, de regulă, în a doua jumătate a lunii iulie, deja în cadrul unui sistem universitar reorganizat.

Potrivit deciziei autorităților, Universitatea de Stat din Moldova va absorbi Academia de Administrare Publică, Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport și câteva institute de cercetări. Universitatea Agrară și alte trei institute vor trece în gestiunea Universității Tehnice, iar Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” ar urma să preia administrarea Universității de Stat din Tiraspol și a Universității de Stat „Grigorii Țamblac” din Taraclia. Totodată, Academia de Studii Economice va integra Institutul Național de Cercetări Economice.

„Avem prea puțini studenți și prea multe universități”, notează ministerul, argumentând nevoia reformei în învățământul superior. Autoritățile mai accentuează că Republica Moldova „este o țară prea mică pentru a pretinde că poate asigura studii de calitate la același program în 6, 7 sau mai multe universități”.

Ministerul educației spune că prin integrarea institutelor de cercetare în structura universităților vrea să apropie cercetarea științifică de studenți și să le ofere mai multe oportunități de studiu. Deși la această etapă nu este clar cum vor funcționa institutele de cercetare, măsura anunțată de autorități a trezit și critici. Guvernul este acuzat că ,,lichidează sistemul de cercetare”, o opinie în acest sens fiind exprimată de Corneliu Popovici, fost ministru al educației, în guvernul Chicu și fost consilier prezidențial pe timpul mandatului lui Igor Dodon. (Foto: Pexels.com)

Citește tot articolul pe Radio Europa Liberă

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Învățământul superior, cu mici excepții, ar trebui să fie privat 100%. Statul, în schimbul respectării unei curicule minimale ar trebui sa ofere o anumită subvenție iar pentru studenți să ofere vouchere educaționale care sa finanțeze parțial sau total(în unele cazuri) studiile.

  2. Si la noi ar trebui sa dispara unele facultati si universitati care dau diplome fara valoare. Multe facultati declara mai multi studenti decat au in realitate, pentru a primi finantare de la stat. Alte facultati nu mai au cautare pe piata muncii si scot direct someri sau care ajung vanzatori.