”Reformiştii” din noul CSM, vizaţi de contestaţii / SURSE: Există intenţia organizării unor tururi 2 sau a intrării în blocaj cu consecinţa prelungirii mandatelor actualilor membri CSM
Cinci contestaţii au fost formulate împotriva alegerii unor noi membri CSM, se arată într-un răspuns al Consiliului la solicitarea G4media.ro. Întâmplător sau nu, sunt vizaţi de contestaţii magistraţii consideraţi reformişti şi care au protestat împotriva modificărilor PSD la legile Justiţiei pe vremea lui Dragnea (cu excepţia reprezentantului parchetelor de pe lângă judecătorii).
Astfel, o contestaţie vizează alegerea celui de-al treilea membru judecător din partea curţilor de apel. Este vorba de contestaţia depusă de judecătorul Adrian Glugă, împotriva alegerii judecătoarei Ramona Graţiela Milu.
Clasat pe locul 4 din doar 3 eligibile, Glugă a obţinut 346 de voturi, în vreme ce Ramona Milu, candidata de pe locul 3 eligibil, a obţinut 361 de voturi. Potrivit contestaţiei consultate de G4media.ro, judecătorul Adrian Glugă solicită organizarea unui tur 2 între el şi Ramona Milu întrucât niciunul dintre ei nu a avut peste 392 de voturi, adică majoritate calificată de 50+1 din numărul total al votanţilor (783).
Judecătorul Adrian Glugă este preşedinte al Curţii de Apel Craiova şi a fost şef al DIICOT pentru o scurtă perioadă, în 2006. Judecătoarea Ramona Grațiela Milu de la Curtea de Apel Brașov a protestat pe treptele instanței împotriva modificărilor PSD la legile Justiției, s-a exprimat pentru eliminarea anomaliei introduse de PSD prin care s-a ajuns ca pensia magistraților să fie mai mare ca salariul şi este vehement criticată de publicațiile care susțin inculpații.
Un alt membru contestat este judecătorul Mihai Ghica, al doilea membru judecător din partea tribunalelor. Cel care a formulat contestaţia este cel clasat pe locul 3 neeligibil, judecătorul Narcis Erculescu. Judecătorul Ghica a obţinut 393 de voturi, iar judecătorul Erculescu, 386, adică niciunul nu are majoritate absolută de 50+1 din numărul total al votanţilor judecători de la tribunale aşa că judecătorul Erculescu solicită un tur doi între ei.
Mihai Ghica este judecător la Secția penală a Tribunalului Cluj. Este membru al asociaţiei Forumul Judecătorilor şi a fost lider al protestelor magistraților împotriva modificărilor PSD la legile Justiției. Este magistratul care l-a condamnat la 5 ani de detenție pentru corupție pe primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș. S-a exprimat pentru un aviz al Comisiei de la Veneția la desființarea Secției Speciale și re-înființarea ei sub un alt format și nume. Este criticat de publicațiile care susțin inculpații. Cel care îl contestă, judecătorul Narcis Erculescu este preşedintele Tribunalului Dâmboviţa.
La procurori este contestat chiar reprezentantul Parchetului Înaltei Curţi, Daniel Horodniceanu, fost şef al DIICOT, ales în urma a două tururi de scrutin în ciuda lipsei de sprijin din partea leadershipului din sistemul de law enforcement şi intelligence. Horodniceanu a obţinut 190 de voturi în turul 2, în vreme ce contra-candidata lui, Alina Albu, şefa serviciului de combatere a crimei organizate din cadrul DIICOT, a obţinut 174 de voturi. Şi Daniel Horodniceanu a fost protestatar împotriva modificărilor PSD la legile Justiției și este membru al unei asociații de procurori active în acest sens. Vezi detalii despre cine e Horodniceanu aici.
Este contestat şi al doilea reprezentant al parchetelor de pe lângă tribunale. E vorba de procurorul Claudiu Sandu, ales cu 204 voturi. Este contestat de cel clasat pe locul 3 neeligibil, procurorul Sorin Emil Flonta, care a obţinut 200 de voturi şi care acum solicită un tur doi întrucât nici el, nici Sandu nu au avut majoritate majoritate de 50+1.
Claudiu Sandu este procuror la Parchetul județean Brașov, a fost protestatar împotriva modificărilor PSD la legile Justiției şi e considerat un criminalist profesionist. Procurorul Sorin Flonta este prim-procurorul Parchetului Sălaj.
La parchetele de pe lângă judecătorii, locul obţinut de Cătălina Sântion (392 de voturi) este contestat de cel clasat pe locul 2 neeligibil, Sorin Lia (357 de voturi). Cătălina Sântion este procuror șef la Parchetului Sectorului 3 București. E soția lui Marian Sântion, fost șef al DGA și procurorul DIICOT care a instrumentat primul dosar al fraților Cămătaru. Sorin Lia este procuror șef la Parchetul Judecătoriei Corabia și co-președinte, alături de procurorul militar Bogdan Pîrlog, al Asociației Inițiativa pentru Justiție.
Vezi aici lista noilor membri aleşi în CSM
Care ar fi miza contestațiilor
Comisia electorală formată din judecătoarele Lia Savonea (supleant Margareta Ţânţ) şi Simona Marcu şi procurorul Nicolae Solomon ar intenţiona să propună plenului organizarea de tururi 2 astfel încât magistraţii „reformişti”, protestatari împotriva legilor PSD ale Justiţiei, să fie eliminaţi, au explicat surse din magistratură.
O altă posibilă miză ar fi intrarea într-un blocaj pe termen mediu cu consecinţa prelungirii mandatelor actualilor membri CSM, au precizat sursele G4media.ro.
E nevoie sau nu de organizarea unui al doilea tur?
Magistraţii consultaţi de G4media.ro au explicat că, potrivit legii 317/2004 privind CSM, e nevoie de majoritate de 50+1 și – dacă e cazul – de două tururi de scrutin doar pentru reprezentanţii Înaltei Curţi şi ai parchetului Înaltei Curți.
La palierele inferioare e nevoie de majoritate simplă. Aşa a fost şi la alegerea membrilor CSM de acum 6 ani sau chiar acum 12 ani. Spre exemplu, cel de-al doilea reprezentant al tribunalelor din actualul CSM, judecătoarea Evelina Oprina, nu a avut majoritate calificată de 50+1, ci doar majoritate simplă, au explicat magistrații consultați de G4media.ro.
Ce spune legea
Potrivit alineatului 2 al articolului 16 din legea 317/2004 actualizată privind Consiliul Superior al Magistraturii:
„Sunt aleși ca membri ai Consiliului Superior al Magistraturii:
a) 3 judecători de la curțile de apel, care au obținut numărul cel mai mare de voturi la nivel național;
b) 2 judecători de la tribunale și tribunalele specializate, care au obținut numărul cel mai mare de voturi la nivel național;
c) 2 judecători de la judecătorii, care au obținut numărul cel mai mare de voturi la nivel național;
d) 1 procuror de la parchetele de pe lângă curțile de apel, care a obținut numărul cel mai mare de voturi la nivel național;
e) 2 procurori de la parchetele de pe lângă tribunale și tribunalele specializate care au obținut numărul cel mai mare de voturi la nivel național;
f) 1 procuror de la parchetele de pe lângă judecătorii, care a obținut numărul cel mai mare de voturi la nivel național”.
Potrivit alineatului 3 al aceluiaşi articol,
„Dispozițiile art. 8 alin. (4) se aplică în mod corespunzător”.
Potrivit articolului 8 din legea 317/2004,
„ (1) Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție aleg, în adunarea generală, prin vot secret, direct și personal, 2 membri pentru Consiliul Superior al Magistraturii, dintre judecătorii care și-au depus candidatura.
(2) Procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, procurorii de la Direcția Națională Anticorupție și procurorii de la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism aleg, în adunarea generală comună a procurorilor din acestea, prin vot secret, direct și personal, un membru pentru Consiliul Superior al Magistraturii dintre procurorii care și-au depus candidatura (…)
(3) Sunt aleși ca membri ai Consiliului Superior al Magistraturii 2 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție, un procuror de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție sau de la Direcția Națională Anticorupție ori de la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, care au obținut majoritate de voturi în adunările generale.
(4) În cazul în care niciunul dintre candidați nu obține majoritate de voturi, se organizează turul doi al alegerilor la care participă judecătorii și procurorii clasați pe primele două locuri. Este ales membru al Consiliului Superior al Magistraturii candidatul care a obținut numărul cel mai mare de voturi în turul doi al alegerilor”.
Notă: Alex Costache este jurnalist și la Ştirile TVR.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
33 comentarii