G4Media.ro

Țările UE care acordă cetățenie sau drept de rezidență pe bani. Refugiu…

Țările UE care acordă cetățenie sau drept de rezidență pe bani. Refugiu pentru corupți sau criminali?

Într-un raport intitulat „În lumea tulbure a vizelor aurite”, Transparency International şi Global Witness afirmă că „la fel ca un bun de lux, cetăţenia sau dreptul de rezidenţă în UE se pot cumpăra”, scrie publicația belgiană Le Vif, citată de Rador.

„Corupţii şi criminalii pot găsi uşor refugiu în Europa graţie opacităţii şi lipsei de reglementare a programelor numite Vize aurite”, scriu autorii raportului.
„Avantajul economic al acestor aranjamente – care permit să se ofere cetăţenia sau dreptul de rezidenţă unor ne-europeni în schimbul unor investiţii importante – este compromis de riscurile legate de lipsa unui control, ceea ce favorizează luarea unor decizii discreţionare şi corupţia”.

Patru ţări din Uniune (Austria, Bulgaria, Cipru şi Malta) „vând” paşapoarte şi douăsprezece acordă condiţionat drept de rezidenţă unor investitori bogaţi, precizează raportul. Cel puţin şase mii de paşapoarte şi aproape o sută de mii de permise de şedere au fost în acest fel „vândute” în ultimul deceniu.

„Spania, Ungaria, Letonia, Portugalia şi Regatul Unit au acordat fiecare peste zece mii”, potrivit autorilor raportului. Acest sistem a permis Ciprului să adune 4,8 miliarde de euro din 2013 şi 718 milioane Maltei de la deschiderea unui program în 2014.

Un permis de rezidenţă este acordat celor care investesc 150.000 de euro în Grecia şi în Letonia, în vreme ce un paşaport cipriot poate costa două milioane de euro”, acuză textul raportului.

Raportul apare la câteva săptămâni după un raid al poliţiei finlandeze contra unei agenţii imobiliare care s-ar afla în centrul unei operaţiuni de spălare de bani în valoare de zece milioane de euro, afirmă ONG-urile. „În fruntea acestei agenţii se află un om de afaceri rus care şi-ar fi cumpărat cetăţenia malteză”.

(Sursa Foto: Pexels.com)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Dacă mă duc și-mi fac o casă în Franța, primesc cetățenia franceză?

    • Nu. Poti cumpara un castel fara nici o problema (atentie, se vérifica provenienta banilor 😉 ) In schimb pot sa stai in ea timp de trei luni, neintrerupt.

    • Nu. Poti cumpara absolut orice doresti (se verifica provenienta banilor si platile se fac la notar, prin viramente bancare)
      In schimb, ca cetatean roman (UE) poti sa locuiesti timp de trei luni (90 zile) neintrerupt.

    • 🙂 Repet : poti cumpara absolut orice bun imobiliar aflat in vazare. Cumpararea este un lucru, dreptul de resedinta este altul. Iar naturalizarea (cetatenia) este un alt proces.
      Ca cetatean roman : dreptul de séjour de 3 (trei) luni neintrerupt (Romania nu apartine spatiului Schengen)
      In a 91a zi, o simpla iesire de pe teritoriul francez, ajunge. Se poate reveni dupa … 1 secunda 🙂 (bineinteles, in teorie)
      Insa repet : actul de a achizitiona un bun imobiliar pe teritoriul francez, nu duce la naturalizare.

      Pentru naturalizare, exista mai multe cai :
      – resedinta (dupa 5 ani de resedinta legala, se poate face cerere de naturalizare ; dureaza intre 14 si 24 luni)
      – casatoria cu un cetatean francez (alta cale legala, naturalizarea trece prin procedeele judecatoresti ; se poate face cerere dupa minumum un an de resedinta legala pe teritoriu ; dureaza intre 6 si 16 luni, in medie)
      – mai exista naturaizare pentru merite deosebite (sportiv, spion, etc)

      In nici un caz, nu se obtine (sau se accepta depunerea de cerere de naturalizare) cetatenia franceza, prin achizitionarea unui bun imobiliar.

  2. Directiva UE prevede ca „Toți cetățenii Uniunii au dreptul de ședere pe teritoriul altui stat membru pentru o perioadă mai mare de trei luni în cazurile în care […] dispun de suficiente resurse pentru ei și pentru membrii familiilor lor, astfel încât să nu devină o sarcină pentru sistemul de asistență socială al statului membru gazdă în cursul șederii și dețin asigurări medicale complete în statul membru gazdă […]”
    Deci cumpararea unei case in Franta poate ajuta la demonstrarea resurselor suficiente dar nu va fi singurul element luat in considerare. Daca pe langa posibilitatea de a cumpara o casa puteti demonstra fonduri financiare foarte consecvente aveti in principiu toate sansele de a fi acceptat ca resident francez…