G4Media.ro

Regatul Unit denunţă comunicatul final al summitului UE-CELAC, în care este folosit…

Sursa foto: Wikimedia Commons – Flickr / amanderson2

Regatul Unit denunţă comunicatul final al summitului UE-CELAC, în care este folosit numele argentinian „Islas Malvinas” al Insulelor Falkland / Preşedintele Argentinei salută „o victorie diplomatică istorică”

Guvernul britanic denunţă Uniunea Europeană, care a preluat numele folosit de către Argentina în desemnarea Insulelor Malvine – Falkland în engleză – în comunicatul final al summitului UE-America Latină şi Caraibe, evocând faptul că locuitorii şi-au exprimat voinţa, într-un referendum în 2013, să facă parte din Regatul Unit, relatează AFP, citată de News.ro.

”99,8% dintre locuitorii Falkland au votat (în referendumul din 2013) să facă parte din familia britanică. Argentina şi UE ar trebui să le audă alegerea democratică”, a atacat joi, pe Twitter, ministrul britanic de Externe James Cleverly.

În comunicatul final al summitului UE şi Comunităţii Statelor Latino-americane şi Caraibe (CELAC), care s-a încheiat marţi, folosirea expresiei ”Islas Malvinas” – numele dat arhipelagului în Argentina – a înfuriat Londra.

”În ceea ce priveşte problema suveranităţii pe Insulele Malvine/Insulele Falkland, UE a luat notă de poziţia istorică a CELAC, care are la bază dialogul şi respectarea dreptului internaţional în rezolvarea paşnică a diferendelor”, scrie în franceză în document.

În comunicatul în engleză, sunt folosite ambele nume – ”Islas Malvinas/Falkland Island”.

Însă, în comunicatul în spaniolă scrie numai ”Islas Malvinas”.

”Să fie clar, Insulele Flakland sunt britanice. Este alegerea pe care au făcut-o locuitorii insulei” la refrendumul din 2013, sublinia miercuri un purtăror de cuvânt al premierului britanic Rishi Sunak, care denunţa ”o alegere regretabilă de cuvinte” a UE.

Sursa: thebarrel.in

Preşedintele argentinian Alberto Fernandez a salutat joi, pe Twitter, comuncatul summitului UE-CELAC drept ”o victorie diplomatică istorică”, iar acest subiect este amplu preluat de către presa naţională.

”Malvinas sunt o cauză naţională, am făcut un pas înainte”, a subliniat el.

Acest teritoriu, în sudul Oceanului Atlantic, situat la 400 de kilometri de coastele Argentinei şi la aproape 13.000 de kilometri de Londra, face obiectul unui conflict de suveranitate, de zeci de ani, între cele dpuă ţări.

În 1982, un Război de 74 de zile s-a soldat cu peste 900 de morţi de ambele părţi.

Argentina consideră că aceste insule – moştenite de la Coroana spaniolă după independenţa ţării – au fost ocupate de către trupe britanice în 1833, când guvernatorul şi colonişti argentinieni au fost expulzaţi pe continent.

Regatul Unit subliniază că aproape 100% dintre cei 2.000 de locuitori ai arhipelagului s-au pronunţat în favoarea unei rămâneri sub control britanic, în refrendumul din 2013.

O rezoluţie ONU din 1965 evocă un conflict de suveranitate şi îndemnă cele două ţări să negocieze.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...