G4Media.ro

Regatul Unit denunţă reforma electorală efectuată de Beijing în Hong Kong, apreciind…

Sursa foto: Pixabay

Regatul Unit denunţă reforma electorală efectuată de Beijing în Hong Kong, apreciind că autoritățile din China încalcă declaraţia comună semnată în 1984

Regatul Unit a denunţat sâmbătă reforma electorală pe care Beijingul a efectuat-o  în Hong Kong, apreciind că atutoritățile din China se află în situaţia de nerespectare „permanentă” a declaraţiei comune semnate în 1984 privind fostul teritoriu britanic, relatează Agerpres, conform AFP.

Într-un comunicat, ministrul britanic al afacerilor externe Dominic Raab a estimat că „decizia Beijingului de a impune schimbări radicale pentru a reduce participarea la sistemul electoral din Hong Kong” reprezintă o „o nouă încălcare” a declaraţiei comune privind statutul special al Hong Kong.

Londra estimează acum că Beijingul se află în „stare de neconformitate permanentă” cu acest text care a deschis calea către retrocedarea acestui teritoriu Chinei în 1997, demonstrând „prăpastia crescândă între promisiunile Beijingului şi acţiunile sale”.

Proiectul de lege al Chinei ar autoriza un „comitet electoral” supus Beijingului să selecţioneze candidaţii în alegerile legislative din teritoriul autonom.

Acest mecanism ar permite Chinei să excludă candidaţii favorabili opoziţiei pro-democraţie, care a câştigat detaşat la sfârşitul lui 2019 un scrutin la nivelul consilierilor de districte.

„Această acţiune se înscrie în cadrul unei strategii vizând hărţuirea şi sufocarea oricărei voci critice faţă de politica Chinei”, a estimat şeful diplomaţiei britanice, subliniind că este vorba despre „a treia încălcare a declaraţiei comune în termen de nouă luni”.

„Regatul Unit va continua să apere populaţia din Hong Kong. China trebuie să acţioneze în conformitate cu obligaţiile sale legale şi să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale în Hong Kong”, a adăugat Dominic Raab.

Vizată de critici occidentale, China şi-a justificat proiectul prezentându-l ca pe o a doua măsură necesară „pentru a elimina eficient haosul” din Hong Kong, după legea controversată privind securitatea naţională de anul trecut. Această lege menită să asigure redobândirea controlului asupra teritoriului semiautonom şi să pună capăt manifestaţiilor pro-democraţie a suscitat deja un val de sancţiuni occidentali şi condamnarea G7.

Ţările G7 au acuzat vineri China că sufocă pluralismul politic în Hong Kong şi au făcut apel la Beijing „să pună capăt opresiunii nejustificate” în acest teritoriu.

Sursa foto: Pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Stiti cum se spune in diplomatie in spatele usilor inchise ”Orice tratat odata semnat va fi candva incalcat”. Atunci China era slaba, au spus ca UK si mers pe burta 10-15 ani pana au prins vlaga, acum absolut nimeni nu-i mai poate opri. Rusia cu anexarea Crimeei? a fost salon, o sa vedem in toata zona Pacificului anexari facute fara nici o problema

  2. Daca pana la Brexit chinezii se purtau cu manusi, acum le-o trag la gingiuta. Cui ii mai pasa de o tara devenita insignifianta?

  3. britanicii au organizat alegeri in HK abia in 1994, cand erau cu un picior pe usa din dos