
Regatul Unit s-a alăturat oficialilor europeni la un dineu secret pentru a pune la cale un fond radical de reînarmare, potrivit Politico
Oficiali britanici s-au întâlnit cu aliați europeni selecționați la un dineu discret la Bruxelles săptămâna trecută pentru a pune la cale planuri pentru un nou fond de apărare menit să ocolească Comisia Europeană, să țină sub control datoria publică și să se reînarmeze mai rapid, scrie Politico.
Întâlnirea neoficială a reunit înalți funcționari ai ministerelor de finanțe din Suedia, Danemarca, Finlanda, Polonia, Țările de Jos și Regatul Unit pentru a lansa ideea creării unei bănci supranaționale special în scopul cumpărării în comun de arme și al reducerii costurilor de achiziție în domeniul apărării, potrivit unor oficiali familiarizați cu această chestiune.
Reuniunea secretă a fost găzduită de Polonia, potrivit unui oficial UE, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a vorbi liber despre discuțiile confidențiale, la fel ca și altora citați în acest articol.
În centrul discuției s-a aflat o propunere din partea Trezoreriei Regatului Unit, detaliată într-un document de discuție consultat de POLITICO, care ar permite guvernelor participante să evite înscrierea în bugetul național a costului de capital inițial al echipamentului militar, ceea ce ar fi un beneficiu enorm pentru țările cu reguli stricte de cheltuieli.
Având în vedere că președintele Donald Trump distanțează SUA de protecția Europei, în timp ce își încălzește relațiile cu Rusia, guvernele se străduiesc să crească rapid investițiile în apărare și, în multe cazuri, urmăresc să depășească obiectivul NATO de a cheltui 2% din producția economică. Cu toate acestea, acestea trebuie să atingă un echilibru delicat din cauza restricțiilor autoimpuse privind cheltuielile publice.
„Britanicii au o cămașă de forță fiscală, așa că sunt foarte interesați de acest lucru”, a declarat un oficial guvernamental familiarizat cu dineul.
Ocolirea Comisiei Europene
Sistemul ar permite noului fond să achiziționeze în mod direct arme în numele membrilor – o putere de care nu dispune în prezent Banca Europeană de Investiții, creditorul UE – cu scopul de a atrage un grup special de investitori care se simt confortabil să sprijine sectorul apărării.
„Nu am fi sub controlul Comisiei și acesta este și motivul pentru care este atractiv”, a declarat un alt diplomat UE.
Natura specializată a fondului ar îmbunătăți, teoretic, și condițiile de împrumut.
„Fiind o instituție axată exclusiv pe sectorul apărării, aceasta ar putea viza o bază specifică de investitori care se simt confortabil cu finanțarea sectorului apărării, mai degrabă decât să încerce să convingă investitorii preocupați de ESG să adauge active din sectorul apărării în portofoliul lor”, se arată în document.
Cu toate acestea, oficialii europeni nu sunt convinși că ingineria financiară abilă va fi neapărat suficientă pentru a convinge țările din Europa de Sud – inclusiv Franța, Italia și Spania – să renunțe la preferința lor pentru subvențiile susținute de Comisie și finanțate prin împrumuturi comune ale UE de pe piețele de capital.
Țări precum Spania și Italia se tem că asumarea unor datorii interne suplimentare pentru apărare le-ar putea afecta ratingurile de piață și ar putea speria investitorii.
„Nu-i văd pe cei din sud interesați de acest mecanism, dar sunt interesați de subvenții”, a declarat oficialul UE. „Nu sunt sigur dacă sunt încă pe aceeași lungime de undă”.
Statele nordice, în schimb, sunt reticente în a sprijini orice plan care se bazează pe datoria mutualizată.
Țările baltice și statele din afara UE, precum Norvegia, ar putea fi interesate să se alăture planului britanic, însă unii oficiali se tem că, dacă se merge mai departe fără statele din Europa de Sud, se va risca adâncirea decalajului în materie de apărare în Europa, deoarece acestea din urmă cheltuiesc deja prea puțin pentru apărare.
Banca de reînarmare
Inițiativa condusă de Marea Britanie se află în concurență directă cu un plan al Comisiei Europene de a oferi un pachet de împrumuturi în valoare de 150 de miliarde de euro pentru a sprijini achizițiile comune în domeniul apărării – un plan care exclude în prezent Regatul Unit, care de la Brexit nu a semnat un acord de securitate cu UE.
Comparativ cu inițiativele actuale ale UE, planul Londrei generează un avantaj fiscal pentru guverne prin transferarea „costului de capital inițial al achiziționării” echipamentelor militare în bilanțul noii instituții, eliberându-le pe ale lor. În schimb, guvernele ar fi responsabile doar pentru dobânzile datoriei și costurile de întreținere.
Această structură, au adăugat oficialii, este menită să atragă statele aflate sub presiune geopolitică – în special cele din apropierea Rusiei – pe măsură ce cresc temerile legate de o nouă agresiune din partea Moscovei și de perspectiva dezangajării militare a SUA sub Donald Trump.
Cu toate acestea, întrebări-cheie rămân fără răspuns, inclusiv modul în care instituția propusă va fi guvernată sau cine va lua deciziile în cele din urmă – un detaliu esențial având în vedere obiectivul de a funcționa în afara atribuțiilor Comisiei.
Cu toate acestea, Regatul Unit nu este singurul care are în vedere alternative. Polonia, care deține în prezent președinția Consiliului UE, a solicitat grupului de reflecție Bruegel să elaboreze propria versiune a unei „bănci de reînarmare”, care va fi discutată sâmbătă în cadrul unei reuniuni informale a miniștrilor de finanțe la Varșovia.
„Aceasta arată dorința de a analiza un astfel de mecanism”, a declarat un al doilea diplomat UE.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii