Regatul Unit şi Australia au semnat un nou acord de apărare
Regatul Unit şi Australia au semnat joi, la Canberra, un nou acord de apărare care deschide calea pentru găzduirea reciprocă de trupe şi care ar trebui să relanseze alianţa lor cu Statele Unite asupra submarinelor cu propulsie nucleară, relatează agenția AFP, citată de Agerpres.
Documentul include un „acord privind statutul forţelor”, potrivit miniştrilor din cele două state, care facilitează desfăşurarea şi operaţiunile soldaţilor din fiecare ţară în cealaltă.
Ministrul apărării britanic, Grant Shapps, a semnat acordul, cu omologul său australian, Richard Marles, în timpul unei ceremonii desfăşurate în parlamentul de la Canberra.
Acordul nu constituie un pact de apărare reciprocă în toată regula, care ar garanta intervenţia uneia dintre părţi dacă cealaltă ar fi atacată sau ameninţată.
Însă ambele părţi au declarat că s-au „angajat să se implice reciproc” în cazul unei ameninţări.
„Pe măsură ce lumea devine mai complexă şi mai incertă, trebuie să ne modernizăm cele mai importante parteneriate”, a spus Richard Marles.
„Acordurile la care am ajuns astăzi vor garanta acest rezultat în viitor”, a adăugat el.
Un acord privind statutul forţelor, comun între membrii NATO, defineşte regulile aplicabile personalului militar străin cu baza într-o ţară gazdă.
Australia a încheiat deja cu Statele Unite un acord de lungă durată privind statutul forţelor.
Alături de Statele Unite, Australia şi Regatul Unit sunt membri ai tinerei alianţe de apărare AUKUS, un pact menit să stopeze expansiunea militară chineză în regiunea Asia-Pacific.
Unul dintre principalii piloni ai pactului AUKUS urmăreşte să doteze Australia cu o flotă de submarine puternice cu propulsie nucleară, însă după doi ani de existenţă, el se confruntă cu numeroase provocări.
Acordul semnat joi ar putea oferi un nou elan, potrivit lui David Andrews, un analist pe probleme de securitate de la Universitatea Naţională din Australia.
„Dacă va exista o administraţie Trump la sfârşitul anului şi, din orice motiv, ea nu ar fi interesată să continue acordul, sau nu în acelaşi mod în care este preconizat astăzi, există potenţialul pentru o cale bilaterală mai puternică”, a declarat Andrews pentru AFP.
Acordul semnat joi ar facilita astfel, de exemplu, pregătirea marinarilor australieni pe submarinele nucleare britanice sau instalarea unor echipaje britanice în Australia.
„Acest acord demonstrează un angajament sporit între forţele noastre de apărare”, a declarat ministrul australian al apărării. „Şi va simplifica foarte mult capacitatea noastră de a lucra împreună”, a mai spus el.
Australia participă activ la eforturile Statelor Unite de a contracara influenţa Chinei în regiunea Asia-Pacific.
Acordul prevede în special o „colaborare mai strânsă în domeniul războiului submarin” şi o mai mare contribuţie a Regatului Unit la exerciţiile militare comune organizate de Australia.
Australia a anunţat, de asemenea, că se alătură unei coaliţii alături de Regatul Unit şi Letonia, care îşi propune să furnizeze drone pentru efortul de război al Ucrainei.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank