Regatul Unit şi Uniunea Europeană au publicat textul integral al acordului comercial
Regatul Unit şi Uniunea Europeană au publicat sâmbătă textul integral al acordului comercial istoric cu doar cinci zile înainte ca Regatul Unit să iasă din unul dintre cele mai importante blocuri comerciale, în cea mai semnificativă mutare globală de la pierderea imperiului, informează Reuters, preluată de Agerpres.
Textul include 1.246 de pagini ale documentului comercial, precum şi acorduri privind energia nucleară, schimbul de informaţii secrete, energia nucleară civilă şi o serie de declaraţii comune.
Acordul presupune că, începând cu ora 23:00 GMT din ziua de 31 decembrie, când Regatul Unit părăseşte în sfârşit piaţa unică europeană şi uniunea vamală, nu vor fi impuse tarife asupra circulaţiei mărfurilor originare din UE sau Regatul Unit.
Tratatul recunoaşte explicit că investiţiile şi comerţul au nevoie de condiţii pentru „o concurenţă deschisă şi corectă”. În ceea ce priveşte serviciile financiare, fundamentul economiei britanice, cele două părţi se angajează pur şi simplu „să stabilească un climat favorabil pentru dezvoltarea comerţului şi investiţiilor”.
Textul include multe anexe detaliate pe teme precum pescuitul, comerţul cu vin, medicamente, produse chimice etc.
Acordul comercial post-Brexit negociat pe ultima sută de metri va permite Regatului Unit să aibă „o relaţie specială” cu UE, a comentat ministrul britanic Michael Gove, folosind un termen utilizat în mod tradiţional pentru a descrie relaţia strânsă cu SUA, notează dpa.
Acordul comercial ne permite acum să lăsăm în urma noastră procesul urât şi dificil al Brexit-ului şi să începem o perioadă nouă, mai plină de speranţă, a scris Gove într-un comentariu publicat sâmbătă în The Times, în care a avertizat că, totuşi, din ianuarie 2021, mai multe lucruri se vor schimba, iar companiile vor trebui să se adapteze.
Pe de altă parte, executivul european a propus o „Rezervă de ajustare la Brexit”, dotată cu 5 miliarde de euro, care să contribuie la contracararea consecinţelor economice şi sociale asupra celor mai afectate sectoare de ieşirea Regatului Unit din UE, la 1 ianuarie 2021.
Rezerva va ajuta companiile şi sectoarele afectate, îndeosebi pescuitul, şi va include sprijin pentru crearea de locuri de muncă şi formare profesională, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, dat publicităţii vineri. Banii vor fi folosiţi şi pentru a acorda asistenţă administraţiilor publice în ceea ce priveşte modul de funcţionare a controalelor vamale, la frontieră, sanitare şi fitosanitare şi pentru a garanta servicii esenţiale cetăţenilor şi companiilor afectate.
Rezerva de ajustare la Brexit va acoperi cheltuielile în fiecare stat membru timp de 30 de luni şi se va distribui în două tranşe: grosul banilor vor fi deblocaţi prin prefinanţări în 2021, iar sumele vor fi calculate pe baza impactului asupra economiei fiecărui stat membru, ţinând cont de gradul de integrare economică cu Regatul Unit, inclusiv comerţul cu bunuri şi servicii şi efectele negative asupra sectorului pescuitului în UE; o tranşă mai mică de ajutor suplimentar va fi repartizată în 2024, în cazul în care cheltuielile reale depăşesc alocarea iniţială.
Pentru a putea primi rambursări din această rezervă, statele membre vor trebui să dovedească relaţia directă între solicitările lor şi Brexit. Regulamentul propus va trebui să aibă girul Parlamentului European şi al Consiliului.
Comisarul european pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira, a declarat – potrivit comunicatului – că finalul perioadei de tranziţie, la 31 decembrie 2020, „va avea un impact economic şi social important în regiunile şi comunităţile locale care au cele mai puternice legături cu economia şi comerţul Regatului Unit”.
La rândul său, comisarul pentru buget şi administraţie, Johannes Hahn, a apreciat că adaptarea structurală la noua relaţie cu Regatul Unit „va necesita o ajustare pe termen lung mult mai mare decât poate oferi această rezervă” şi că în viitorul buget al UE va fi reflectată această realitate.
Foto: Facebook/ Comisia Europeană
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii