G4Media.ro

Regatul Unit şi Uniunea Europeană au publicat textul integral al acordului comercial

Foto: Brexit / Pexels.com

Regatul Unit şi Uniunea Europeană au publicat textul integral al acordului comercial

Regatul Unit şi Uniunea Europeană au publicat sâmbătă textul integral al acordului comercial istoric cu doar cinci zile înainte ca Regatul Unit să iasă din unul dintre cele mai importante blocuri comerciale, în cea mai semnificativă mutare globală de la pierderea imperiului, informează Reuters, preluată de Agerpres.

Textul include 1.246 de pagini ale documentului comercial, precum şi acorduri privind energia nucleară, schimbul de informaţii secrete, energia nucleară civilă şi o serie de declaraţii comune.

Acordul presupune că, începând cu ora 23:00 GMT din ziua de 31 decembrie, când Regatul Unit părăseşte în sfârşit piaţa unică europeană şi uniunea vamală, nu vor fi impuse tarife asupra circulaţiei mărfurilor originare din UE sau Regatul Unit.

Tratatul recunoaşte explicit că investiţiile şi comerţul au nevoie de condiţii pentru „o concurenţă deschisă şi corectă”. În ceea ce priveşte serviciile financiare, fundamentul economiei britanice, cele două părţi se angajează pur şi simplu „să stabilească un climat favorabil pentru dezvoltarea comerţului şi investiţiilor”.

Textul include multe anexe detaliate pe teme precum pescuitul, comerţul cu vin, medicamente, produse chimice etc.

Acordul comercial post-Brexit negociat pe ultima sută de metri va permite Regatului Unit să aibă „o relaţie specială” cu UE, a comentat ministrul britanic Michael Gove, folosind un termen utilizat în mod tradiţional pentru a descrie relaţia strânsă cu SUA, notează dpa.

Acordul comercial ne permite acum să lăsăm în urma noastră procesul urât şi dificil al Brexit-ului şi să începem o perioadă nouă, mai plină de speranţă, a scris Gove într-un comentariu publicat sâmbătă în The Times, în care a avertizat că, totuşi, din ianuarie 2021, mai multe lucruri se vor schimba, iar companiile vor trebui să se adapteze.

Pe de altă parte, executivul european a propus o „Rezervă de ajustare la Brexit”, dotată cu 5 miliarde de euro, care să contribuie la contracararea consecinţelor economice şi sociale asupra celor mai afectate sectoare de ieşirea Regatului Unit din UE, la 1 ianuarie 2021.

Rezerva va ajuta companiile şi sectoarele afectate, îndeosebi pescuitul, şi va include sprijin pentru crearea de locuri de muncă şi formare profesională, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, dat publicităţii vineri. Banii vor fi folosiţi şi pentru a acorda asistenţă administraţiilor publice în ceea ce priveşte modul de funcţionare a controalelor vamale, la frontieră, sanitare şi fitosanitare şi pentru a garanta servicii esenţiale cetăţenilor şi companiilor afectate.

Rezerva de ajustare la Brexit va acoperi cheltuielile în fiecare stat membru timp de 30 de luni şi se va distribui în două tranşe: grosul banilor vor fi deblocaţi prin prefinanţări în 2021, iar sumele vor fi calculate pe baza impactului asupra economiei fiecărui stat membru, ţinând cont de gradul de integrare economică cu Regatul Unit, inclusiv comerţul cu bunuri şi servicii şi efectele negative asupra sectorului pescuitului în UE; o tranşă mai mică de ajutor suplimentar va fi repartizată în 2024, în cazul în care cheltuielile reale depăşesc alocarea iniţială.

Pentru a putea primi rambursări din această rezervă, statele membre vor trebui să dovedească relaţia directă între solicitările lor şi Brexit. Regulamentul propus va trebui să aibă girul Parlamentului European şi al Consiliului.

Comisarul european pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira, a declarat – potrivit comunicatului – că finalul perioadei de tranziţie, la 31 decembrie 2020, „va avea un impact economic şi social important în regiunile şi comunităţile locale care au cele mai puternice legături cu economia şi comerţul Regatului Unit”.

La rândul său, comisarul pentru buget şi administraţie, Johannes Hahn, a apreciat că adaptarea structurală la noua relaţie cu Regatul Unit „va necesita o ajustare pe termen lung mult mai mare decât poate oferi această rezervă” şi că în viitorul buget al UE va fi reflectată această realitate.

Foto: Facebook/ Comisia Europeană

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. „În ceea ce priveşte serviciile financiare, fundamentul economiei britanice, cele două părţi se angajează pur şi simplu „să stabilească un climat favorabil pentru dezvoltarea comerţului şi investiţiilor”.

    Buna treaba Boris, serviciile financiare sunt doar o piata de 100 de miliarde de lire, iar fragmentul relevant e limpede „100%”.

    • Bravo, Boris! Acum la treaba, arata-le Bruxellezilor de lux care ne toaca banii pe ajutoare de stat fra cap si fara coada cum se face treaba!

    • Imediat apare si postacul rus cu aberatiile si minciunile.

      Scopul Rusiei pe pamant e sa inrautateasca tot ce poate.

    • Cum am spus și alta data serviciile financiare britanice sunt = cu cele din Singapore de acum încolo… Relațiile comerciale trebuiau protejate cumva vb ceea toți pierd dacă plătesc taxe… Cu timpul cand piata se va reaseza (cum a fost cu exporturile în Rusia din 2014) englejii vor suferi

  2. Este foarte important ca s-a incheiat un acord si nu se va face o iesire dezordonata post Brexit din UE a Marii Britanii.In felul acesta va exista o asociere intre Marea Britanie si UE in chestiuni vitale precum comertul,investitiile,energia si securitatea.E important si ca impactul pierderilor pentru tarile din UE legate in mod direct de Marea Britanie va fi redus.Este evident ca nu va mai fi totul ca inainte de Brexit.Dar odata incheiat acordul, Marea Britanie va avea o relatie privilegiata cu UE(ca si cu SUA),precum Norvegia.Asa ca Moscova si Beijingul nu au motive sa se bucure prea mult,daca au sperat intr-o destabilizare a relatiilor dintre cele doua parti referite.

    • Rusia si mai ales China au toate motivele sa se bucure.
      Incepand cu 01 ianuarie se da liber la cumpararea UK bucata cu bucata( sau ce va ramane din el in functie de cum evolueaza situatia cu Scotia care vrea sa revina in EU si cu Irlanda de Nord care a ramas de facto in EU).

      Boris Johnson si Rupert Murdoch(Daily Mail, Telegraph, Fox News) vor fi foarte incantati sa primeasca ‘investitiile’ chineze si rusesti si le vor spala banii murdari cu voiosie.

      Daca te referi la faptul ca s-a evitat un no-deal asta e putin relevant pentru actorii autocratici.
      Daca Boris chiar o tinea pe a lui ca nu si nu ar fi urmat cateva luni de iarna cu blocaje imense, ratie la alimente si benzina si cu pandemia drept cireasa de pe tortul macabru.

      Ambele parti ar fi revenit cel tarziu in primavara la negocieri rapide, cu UK intr-o pozitie precara.
      Au fost voci in EU care au cerut asta, dar pana la urma solutia ‘soft’ a fost cea aleasa.

  3. Departe de a fi sfarsitul aventurii pentru britanici, dar au mai multe iesiri in viitor.
    Apropo 1200 de pagini din care peste 800 de anexe.
    Doua punctele minus pt britanici…
    -inca mentinerea legislatiei curtii europene a drepturilot omului la care a aderat tovarasul Blair in 98 si conservatorii au promis ca o scot, arma cu care anumite interese anti-europene pot actiona asupra statelor
    – schimbul de bunuri cu ue desi 0% taxe, inca este supus legislatiei ue, ceea ce ingradeste dezvoltarea unor practici comerciale competitive

    In fine…ar fi interesant de comparat acordul semnat de tovarasii bruxelezi cu britanicii vs ce au semnat cu chinezii acum vreo saptamana. Cred ca am fi foarte surprinsi, chiar si de numarul paginilor anexe raportat la total.

    • Te deranjeaza ca distrugerea economica a UK nu e completa. Ai fi vrut sa fie complet faliti, fiindca UK e impotriva Rusiei de zeci de ani.

  4. Practic, o GB in UE fara UE … O performanta.