G4Media.ro

Regele Carl Gustav al Suediei: ”Strategia națională împotriva coronavirusului a eșuat”

Regele Carl Gustav al Suediei: ”Strategia națională împotriva coronavirusului a eșuat”

Regele Suediei, Carl Gustav al XVI-lea, a descris anul 2020 ca fiind un an „teribil” și a declarat că strategia națională împotriva coronavirusului a eșuat.

În cadrul tradiționalului program de televiziune care acoperă evenimentele anului împreună cu familia regală, suveranul a afirmat: „Cred că am eșuat. Avem un număr mare de decese și acest lucru este teribil”, a spus regele. „Suedezii au suferit enorm în condiții dificile. Să ne gândim la toți acei oameni care nici măcar nu au reușit să-și ia rămas bun de la rudele care au decedat. Cred că este o experiență grea și traumatizantă să nu poți să-ți iei rămas bun”.

Suedia a fost criticată pe scară largă pentru felul „neortodox” în care a gestionat pandemia, bazându-se în principal pe orientări neobligatorii și pe neutilizarea măștilor. În ţară s-au înregistrat 350.000 de cazuri și peste 7.800 de decese.

Pe 9 decembrie, în timpul unei conferinţe de presă, Bjorn Eriksson, directorul de sănătate al capitalei a anunţat oficial că unitățile de terapie intensivă din Stockholm erau deja 99% pline.

În loc să recurgă la sancțiuni legale, Suedia a făcut apel la simțul responsabilității și la datoria civică a cetățenilor cărora li se fac recomandări pe care, dacă le ignoră, nu sunt sancţionaţi.

Țara nu a impus niciodată un lockdown la nivel național și majoritatea școlilor, barurilor și restaurantelor au rămas deschise. Cu toate acestea, acum, mai multor școli secundare li se cere să adopte un sistem de învățământ la distanță.

Epidemiologul suedez Anders Tegnell a explicat în noiembrie că strategia se bazează pe o combinație de măsuri legale și voluntare. Suedia are una dintre cele mai ridicate rate de deces Covid 19 pe cap de locuitor din lume. Peste 90% din decesele legate de Covid au fost în rândul persoanelor în vârstă de 70 de ani și peste și aproape jumătate din totalul deceselor au avut loc în căminele de bătrâni, spune guvernul.

La începutul acestei săptămâni, premierul Stefan Lofven a declarat că, în opinia sa, mulți experți au subestimat cel de-al doilea val. „Cred că majoritatea experților nici nu au văzut venind un astfel de val. S-a discutat, mai degrabă, despre diferite focare”, a spus Lovfen într-un interviu acordat ziarului Aftonbladet.

Sursa: Rainews / Traducerea Cătălina Păunel (Rador)

Foto: Stockholm, Suedia / Sursa: pixabay.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Stați un pic..Nu va grabiti sa va asumați grseala. Garcea încă nu a zis nimic

  2. Interesant, ca la noi mai pe fata, mai pe la spate se aplica acelasi model „de succes”. La noi e carantina „pe hartie”. Poate le explica si cercopitecilor ca cel de mai sus, ca desi au sacrificat 7-8000 de oameni, nu s-a atins nicio imunitate de turma. Costul uman e mult prea mare, sa faci astfel de experimente.

    Chiar si Olanda si UK au trebuit sa intoarca spatele acestui model. Dar explica asta unui urangutan care nu intelege pana. nu ii moare cineva drag… Apoi o da patetic, ca „n-am crezut, dar sa va feriti”…

    • Suedia are 10,1 milioane de locuitori, 357.000 cazuri (3,53% cazuri) si 7.900 decese (0,078% decese)
      Romania are 19,1 milioane de locuitori, 577.000 cazuri (3,20% cazuri) si 13.900 decese (0,073% decese)
      Foarte eficiente masurile de la noi!

  3. Mata, ai inteles ce vrei sa spui?

  4. „Suedia a făcut apel la simțul responsabilității și la datoria civică a cetățenilor ” De parca suedezii or fi niste extraterestrii. Cea mai educata si civilizata natiune este cea japoneza deocamdata si acolo functioneaza foarte bine simtul responsabilitatii, in ciuda faptului ca a existat un lock down si acolo.

  5. Cohortele de ignoranti , tinerii miserupisti , Auristii si Manelistii conspirationisti sunt dezamagiti, sigur are regele un interes.

    • Suedia are 10,1 milioane de locuitori, 357.000 cazuri (3,53% cazuri) si 7.900 decese (0,078% decese)
      Romania are 19,1 milioane de locuitori, 577.000 cazuri (3,20% cazuri) si 13.900 decese (0,073% decese)
      regele spune „cred ca am esuat”, presa scrie „strategia a esuat”
      unde e interesul? la rege sau la presa?
      Cum a esuat Suedia daca noi avem rezultate foarte bune?

    • @dan
      Incearca la Sputnik sa compari mere cu pere! Facts: in Romania, SUA, UK etc exista o rezistenta masiva fata de distantarea sociala si masca.

      In Japonia si Coreea de Sud populatia poarta masca peste tot, inclusiv pe strazi si chiar daca activitatile economice nu au fost oprite rezultatele se vad:

      Japonia: 22 morti/1 milion,
      Coreea de Sud: 13 morti/1 milion
      Suedia: 779 morti/1 milion

  6. Stă în gât cui, Dinule?
    Recunoașterea eșuării strategiei suedeze vine din partea Regelui Suediei, nu din vreo sursă externă posibil răuvoitoare.
    Hai, zi-ne cum Regele Suediei e vândut intereselor producătorilor de măști și dezinfectant, cum e parte a unei conspirații mondiale…
    Zi-ne tu, luminează-ne.

  7. Vazind cum evolueaza Suedia (mai bine totusi decit altii de seama lor, dar totusi rau pentru lipsa de restrictii) mi-am dat seama ca i-am citit gresit.
    Spre surprinderea mea am realizat ca suedezii nici n-au nevoie de impunerea carantinei, a fost de ajuns sa li sa spuna ce sa faca si ei au executat. Asta, disciplina, e greseala lor majora (pentru ca tot conceptul de oprire sau reducere a transmiterii infectiei e gresit).
    In plus ei n-au acordat atentie caselor de batrini (intentionat sau nu, cine stie) unde s-au inregistrat majoritatea mortilor.
    Oricum, inca o data, rezultatele Suediei sint mai proaste decit asteptarile, dar uitati-va la Cehia, ce bine-a mers in primavara, ce bine s-a abtinut in vara si cum a ars in toamna.

  8. @stratosfericule,

    eu zic sa te liniștești nițel, regele spune ca strategia folosita crede, repet crede ca a eșuat. Pe de alta parte nu spune ca a fost alta stratégie folosita mai buna.
    Numărul de morți contorizat nu e relevant, deoarece face referire strict la covid și nu ia în calcul și ceilalți morți, care nu au avut acces la medicamente, cei care au afecțiuni cronice (sunt studii suficiente in acest caz…. Asa ca nu detaliez).
    Este oare vreun model bun? … Nu stiu… As înclină tot spre al lor. Pentru ca, după cum bine vezi și la noi, carantinarea orașelor nu merge în toate cazurile….. E o ultima soluție și doar pe termen scurt.

  9. 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
    Aia e, la fix!!!
    Majestatea Sa a ieșit la TV și s-a trezit vorbind „pe persoană fizică”! Era un punct de vedere personal, cam ce crede omu’, nu un punct de vedere oficial al Casei Regale exprimat într-un limbaj cât de cât diplomatic!
    Pentru cine nu pricepe încă, Suedia, ca și Marea Britanie, este monarhie parlamentară: Regele nu face politică și nu are dreptul să vină cu propuneri de politici. Nu e treaba lui să conceapă strategii.
    Are dreptul (folosit foarte rar de altfel, că așa sunt uzanțele), să își arate nemulțumirea atunci când guvernul ales democratic o dă de gard, fie într-o întâlnire privată cu șeful guvernului, fie în mod public.
    Casa Regală a Suediei spune ce are de spus, domnu’ Corect, nu se trezește vorbind. Și tocmai a ieșit cu ce are de spus la TV, adică extrem de public. Mai încearcă, mai caută, poate găsești o argumentație mai acătării…

    Cât despre comparația Suedia vs. România… 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  10. Orice faci, cei din azile sunt afectați pentru că sunt oricum în pragul morții.