G4Media.ro

Regele Filip al Belgiei: Îmi exprim cel mai profund regret pentru actele…

Sursa: Ultimate History Project

Regele Filip al Belgiei: Îmi exprim cel mai profund regret pentru actele de violență și suferințele provocate Congoului belgian / Peste 10 milioane de congolezi, masacrați în perioada colonială

La exact 60 de ani de la independența Congo și atrocitățile pe care belgienii le-au comis împotriva populației căreia i-au expropriat terenuri și proprietăți, regele Filip rupe zidul tăcerii și își cere scuze congolezilor. Este pentru prima dată când un exponent al celei mai disputate familii regale din Europa, tocmai din cauza conduitei din Africa, abordează în mod deschis tema ascunsă ani de zile în spatele unei tăceri stânjenitoare, scrie La Reppublica, citată de Rador.

„Îmi exprim cel mai profund regret pentru „actele de violență ”și„ suferințele ”provocate Congoului belgian, a scris regele Filip într-o scrisoare adresată președintelui Republicii Democrate Congo, Felix Antoine Tshisekedi Tshilombo, cu ocazia aniversării a 60 de ani de la independența țării.

Și actuala Republică Democrată Congo a răspuns imediat: „Este un balsam pentru inimile poporului congolez”, a declarat într-un comunicat ministrul de externe din Kinshasa, Marie Tumba Nzenza. „Asistăm la un moment de cotitură care va consolida relațiile de prietenie între cele două națiuni”.

Scrisoarea, care a fost publicată pe primele pagini ale ziarelor belgiene, este considerată un eveniment istoric, accelerat cu siguranță de valul de proteste împotriva simbolurilor rasismului care a izbucnit după moartea lui George Floyd.

„Pentru a ne consolida și mai mult legăturile și a dezvolta o prietenie și mai fructuoasă, trebuie să putem vorbi cu tot adevărul și seninătatea despre lunga noastră istorie comună”, scrie regele, care admite numeroasele „episoade dureroase” ale istoriei comune.

„Pe vremea statului independent Congo, au fost comise acte de violență și cruzime, care continuă să cântărească asupra memoriei noastre colective. Perioada colonială care a urmat a provocat și suferință și umilință”, subliniază Filip, descendentul acelui Leopold care declarase Congoul belgian proprietatea sa personală și pe care l-a exploatat și jefuit pentru averea sa privată din 1885 şi până în 1908, înainte de a-l ceda statului belgian care l-a ocupat până în 1960.

  • (Nota Red: A rămas în istorie datorită masacrării a peste 10 milioane de africani din Congo. Spre deosebire de alte colonizări, în Congo n-a existat nici un fel de rezistență. Pedepsele pentru cei care nu furnizau cantitatea minimă de latex impusă erau brutale. De la biciuiri, mutilarea mâinilor și picioarelor – mai întâi erau mutilați copiii și femeile, apoi chiar lucrătorii – până la exterminarea satelor întregi, când respectivele comunități nu-și îndeplineau obligațiile (…) Adam Hochschild, autor al cărții King Leopold’s Ghosts susține că „scopul lui Leopold a fost să extragă cât mai multă bogăție din acest teritoriu. Un miliard de dolari au fost strânși în 23 de ani prin munca forțată a majorității populației masculine. Femeile au fost violate și între 8 și 10 milioane de congolezi au murit – sursa Wikipedia)

De atunci, Belgia nu a reușit niciodată să se ocupe de trecutul său colonial. Este suficient să spunem că muzeul din Bruxelles, care colectează milioane de descoperiri de tot felul din Congo, de la cele naturale până la cele istorice, a fost deschis doar pe etape alternative, fiind copleșit de fiecare dată de controverse privind exponatele, considerate toate rasiste.

Tot din acest motiv, guvernul a decis să creeze o comisie parlamentară care să încerce să scrie adevărata istorie a coloniei, trăgând concluziile corespunzătoare. „În 2020, trebuie să putem să privim acest trecut comun cu claritate și discernământ, un trecut plin de inegalitate și de violență împotriva congolezilor”, a spus premierul Sophie Wilmes la inaugurarea unei plăci dedicate aniversării independenței. Orașul Gent a îndepărtat bustul regelui belgian.

Sursa: Repubblica/ Rador/ Traducerea Cătălina Păunel/ Sursa: Ultimate History Project

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. Daca tot o ardem asa … pe istorie ar putea Belgia sa dea inapoi si ce a furat din Congo, sa despagubeasca pe urmasii celor care au muncit pentru ei …. asa 1000-1500 miliarde euro?
    Sa fie ceva concret …. nu vorbe!
    Se poate face un calcul corect!
    Sau nu se pune!
    Vrajeli pentru ,,progresisti”

    • Da tovarasi sa se dea inapoi poporului congolez ce i s-a furat!
      Da e mai greu cu impartitul. In primul rand Congo nu e nici macar un stat, asa cum am putea crede noi. Acolo se desfasoara de decenii tot felul de razboaie etnice intre diferitele factiuni. Asadar tara este doar pe hartie, la fel si poporul. Poporul congolez nu exista si n-a existat niciodata.
      Sa iei o zona complet eterogena din Africa Ecuatoriala, rezultata din negocierile intre marile puteri ale secolului XIX si sa o transformi intr-o tara independenta si sa mai ai si pretentia de a functiona asta da, este o capodopera a geniului uman!
      Lasand la o parte faptul ca totusi vorbim despre Africa subsahariana, acolo n-a functionat nimic, niciodata, după eliminarea jugului exploatator colonial.
      Deci da, aia o duc prost din cauza belgienilor, care i-au furat acum 100 de ani. Da, și inca nu si-au revenit. Au nevoie de mai mult timp!

    • Investitii nerambursabile cu obiectiv clar. Gen centrale electrice, scoli universitati spitale se pot face si indiferent de ce probleme politice au ei acolo.

      Nu are politica legatura cu populatia in general.

      Poporu a avut de suferit si atunci si acum. Stim si noi cum cu astea

  2. Asteptam si Marea Britanie, Turcia, Franta, Spania, Portugalia, Olanda si toate tarile care au fost implicate in capturarea sau comertul sclavilori .

  3. Pai, scuze d-astea trebuie sa vina de la TOATE fostele Imperii, TOATE sunt cladite pe exploatarea celor cuceriti, inclusiv in SUA colonistii europeni au masacrat populatiile native, asa ca marile capitale europene foste capitale de Imperii sunt toate frumoase si bogate(mi-mintesc cum la Viena, dupa ce vazuse Budapesta, sotul meu a exclamat: „alta capitala de Imperiu, frumoasa si bogata din munca „alora asupriti”!!), pentru ca acolo e MUNCA celor exploatati din Imperiile secolelor trecute!
    Exploatati si chiar ucisi!

  4. Cazul ”Statului Liber Congo”, proprietatea regelui Leopold al II lea intre anii 1885-1908 este rodul Conferinței de la Berlin ( 1884-85 ) în care regele belgian a reușit să convingă celelalte state coloniale despre intențiile sale ”umanitare” și ”culturalizare” a băștinașilor din regiunea congoleză. De fapt a fost o exploatare brutală a bogățiilor de acolo ( cauciuc, fildeș, metale diverse ) prin obligarea la muncă forțată a băștinașilor, dar de dragul fildeșului au fost masacrați și mii de elefanți și alte animale. Chiar și în istoria sângeroasă a colonialismului, cazul Congo se remarcă prin brutalitate și desconsiderare totală a locuitorilor săi. Grozăviile comise acolo l-au inspirat de exemplu pe scriitorul englez, de origine poloneză, Joseph Conrad să scrie, în 1889, romanul ”Heart of Darkness”, iar tema romanului este folosită referențial în filmul lui Francis Ford Coppola : ”Apocalypse Now” ( 1979 – opt nominalizăro Oscar, 2 primite ) având ca subiect reăzboiul din Vietnam.

  5. Foarte bun romanul, am avut placerea de a-l citi. Filmul insa nu l-am vazut, am avut experiente neplacute cu filmele inspirate / scrise dupa romane de prestigiu.

    • Recomand să vezi filmul neapărat, dacă ai ocazia.

    • O sa ma uit, chiar sunt curios.

  6. Discursul Regelui Philippe este f important. Pt prima data de la decolonizarea Congoului, o autoritate belgiana exprima regrete pt cele intamplate si recunoaste ca au fost violente, ca s-au comis crime, suferinte, umiliri.
    Ar fi bine ca intr-o etapa urmatoare, cat mai rapid posibil, in afara de regrete sa se ceara si scuze.
    Cat despre despagubiri materiale, cum scria cineva mai sus ( despre care se vorbeste si in Belgia ) poate intr-un viitorul indepartat, in niciun caz acum cu un guvern hipercorupt Tshisekedi – Kabila. Mai important decat despagubirile materiale ar fi eliminarea sau cel putin atenuarea rasismului si discriminarii belgo-congolezilor.

    PS. Doua discursuri socante la proclamarea independentei Congo in 1960 :

    *Regele Beaudoin al Belgiei : « L’indépendance du Congo constitue l’aboutissement de l’œuvre conçue par le génie du roi Léopold II, entreprise par lui avec un courage tenace et continuée avec persévérance par la Belgique »

    *Patrice Lumumba prim ministru RDC : « L’humiliant esclavage qui nous était imposé par la force, les ironies, les insultes, les coups que nous devions subir matin, midi et soir, parce que nous étions des nègres ». NB. Lumumba a fost asasinat un an mai tarziu de catre soldati belgieni cu complicitatea lui Mobutu.

  7. Și eu aștept despăgubiri de la Imperiul Roman si de la cel Ottoman.

  8. Am tot scris ‘pe zona’ : Istoria isi va face dreptate. Sa vedeti cand Belgia o sa fie plina de congolezi … 20 de ani maxim. Pana la urma, e corect. Si nu-i vorba doar de Belgia(si nu vad o problema), intreaga Europa va fi plina de africani, care pana la urma sunt destul de interesanti si au ce sa ne-nvete…

  9. Si totusi, au supravietuit zeci de milioane. As spune ca nu se omorau cu munca.

    Stie cineva, belgienii cultiva SPARANGHEL?