Regele olandez, după atacurile antisemite din Amsterdam: ”Nu trebuie să închidem ochii”
Regele olandez Willem-Alexander spune că evreii trebuie să se simtă în siguranţă în Ţările de Jos, după atacurile violente împotriva fanilor israelieni de fotbal din centrul Amsterdamului, informează BBC, citat de News.ro.
„Istoria noastră ne-a învăţat cum intimidarea merge de la rău la mai rău”, a spus el, adăugând că ţara nu poate ignora „comportamentul antisemit”.
Tinerii pe scutere au traversat capitala olandeză în atacuri de tip „loveşte şi fugi” asupra suporterilor echipei Maccabi Tel Aviv care vizitau Amsterdamul pentru un meci din Liga Europa, au declarat autorităţile.
Poliţia a declarat că cinci persoane au fost tratate în spital, iar altele au suferit răni minore. Cel puţin 62 de persoane au fost arestate.
„Inima mea este alături de victime şi de familiile lor, atât aici, cât şi în Israel”, a declarat vineri primarul oraşului Amsterdam, Femke Halsema, într-o conferinţă de presă.
Premierul olandez Dick Schoof s-a întors mai devreme de la un summit al liderilor UE la Budapesta, unde a declarat că a urmărit cu groază evoluţia evenimentelor.
„Autorii vor fi găsiţi şi judecaţi”, a promis el.
Violenţele de joi seară au fost condamnate de lideri din Europa, SUA şi Israel. Pentru mulţi, a fost deosebit de şocant să se întâmple în ajunul comemorării Nopţii de Cristal, pogromurile naziste din 1938 împotriva evreilor germani.
Trei sferturi dintre evreii din Ţările de Jos au fost ucişi în timpul Holocaustului din cel de-al Doilea Război Mondial.
Regele a făcut aluzie la această istorie, spunând: „Evreii trebuie să se simtă în siguranţă în Ţările de Jos, peste tot şi în orice moment. Ne punem braţele în jurul lor şi nu îi vom lăsa să plece”.
Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat că atacurile „fac ecou momentelor întunecate din istorie când evreii au fost persecutaţi”.
În noaptea dinaintea meciului de joi au avut loc deja probleme şi câteva arestări, în care au fost implicaţi fanii Maccabi, precum şi protestatari pro-palestinieni.
Şeful poliţiei, Peter Holla, a confirmat că au avut loc incidente „de ambele părţi”. Suporterii israelieni au îndepărtat un steag palestinian de pe un zid şi i-au dat foc şi au atacat un taxi, deşi nu au existat alte probleme până în noaptea următoare, a declarat el.
De asemenea, au fost raportate cazuri în care suporterii au aprins focuri de artificii. O înregistrare video neverificată a arătat fani coborând o scară rulantă şi scandând sloganuri anti-arabe.
Ministerul palestinian al Afacerilor Externe a condamnat „scandările anti-arabe” şi „atacul asupra drapelului palestinian”, făcând apel la guvernul olandez să „protejeze palestinienii şi arabii” care trăiesc în Ţările de Jos.
Coordonatorul naţional pentru combaterea antisemitismului în Ţările de Jos a declarat că a fost depăşită o limită şi că „disponibilitatea de a comite astfel de violenţe este dezgustătoare”.
Primarul Halsema a declarat că NCTV, coordonatorul olandez de combatere a terorismului, nu a semnalat nicio ameninţare concretă în legătură cu meciul în sine, deoarece nu a existat nicio animozitate între fanii celor două cluburi. Nu au existat probleme la meciul în care Ajax a provocat o înfrângere grea cu 5-0 echipei oaspete.
Dar agitaţia a scăpat de sub control la scurt timp după aceea.
Halsema a spus că fanii au fost „atacaţi, abuzaţi şi loviţi cu artificii” în timp ce mergeau de la Johan Cruyff Arena spre centrul Amsterdamului.
Poliţia a declarat iniţial că nu era clar cine a luat parte la revolte, deşi primarul a vorbit ulterior despre tineri pe scutere. Aceasta a avut grijă să nu ofere detalii cu privire la originea etnică a celor implicaţi în atac, subliniind că aceasta face parte din ancheta poliţiei.
Mai multe înregistrări video au circulat pe reţelele de socializare, una dintre ele arătând un bărbat lovit cu piciorul şi bătut, iar alta arătând o persoană călcată de maşină. În unele videoclipuri neverificate, se puteau auzi oameni care strigau sloganuri pro-palestiniene.
Doi vizitatori britanici au declarat că au fost atacaţi în timp ce încercau să ajute un israelian bătut de oameni pe mopede. Jacob, în vârstă de 33 de ani, a declarat pentru BBC că a văzut „10 persoane care îl călcau în picioare şi îl loveau” pe bărbat şi că au văzut „o mulţime de bande mici care alergau după oameni”.
Întrebată dacă localnicii au fost provocaţi de dărâmarea unui steag palestinian în oraş, primarul a declarat că ceea ce s-a întâmplat în centrul oraşului său nu a avut nimic de-a face cu protestele legate de situaţia din Orientul Mijlociu.
„Sunt profund ruşinată de comportamentul acesta”, a declarat Halsema reporterilor. „Pe grupurile [de mesagerie] Telegram, oamenii vorbeau despre plecarea la vânătoare de evrei. Este atât de groaznic încât nu pot găsi cuvintele potrivite”.
Telegram a afirmat că a închis un grup de chat pe platformă care „ar fi putut avea legătură cu perturbarea”. Compania a declarat că nu tolerează „apelurile la violenţă” şi că va coopera cu autorităţile olandeze.
Primarul a confirmat informaţiile conform cărora şoferii de taxi au fost implicaţi în atacuri, după ce şeful Comitetului Central Evreiesc din Olanda (CJO) a declarat că aceştia „s-au deplasat în grupuri şi şi-au încolţit ţintele”.
Compania aeriană israeliană El Al a declarat că operează „zboruri de salvare” gratuite către Amsterdam pentru a aduce pasagerii înapoi în Israel.
Vineri, aceste zboruri au început să sosească pe aeroportul israelian Ben Gurion, unde pasagerii au fost asaltaţi de reporteri în sala de sosiri şi li s-a cerut să îşi împărtăşească experienţele legate de violenţe.
Preşedintele israelian Isaac Herzog a vorbit despre un „pogrom” împotriva fanilor Maccabi şi a cetăţenilor israelieni.
Herzog a declarat pe X că are încredere că autorităţile olandeze vor acţiona imediat pentru a „proteja, localiza şi salva toţi israelienii şi evreii atacaţi”.
Violenţele din Amsterdam au ridicat semne de întrebare cu privire la securitatea fanilor israelieni în alte părţi ale Europei.
Consiliul de securitate naţională al Israelului a îndemnat fanii să evite un meci de baschet în oraşul italian Bologna, vineri, din cauza riscului de „acţiuni de copiere”, deşi nu au existat rapoarte de violenţă în urma meciului din Euroligă.
Potrivit presei italiene, şeful poliţiei din Bologna a alocat o escortă specială jucătorilor israelieni pentru deplasarea lor la meci, pe care Virtus Bologna l-a câştigat cu 84-77.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu