G4Media.ro

Regina Elisabeta a II-a împlinește 95 de ani la mai puțin de…

sursa foto: Facebook/ The Royal Family

Regina Elisabeta a II-a împlinește 95 de ani la mai puțin de două săptămâni după ce a rămas văduvă, dar este hotărâtă să continue să-și exercite atribuțiile

Regina Elisabeta a II-a împlinește miercuri 95 de ani la numai patru zile de la înmormântarea Prințului Philip cu care a fost căsătorită de peste 73 de ani și își va relua îndatoririle chiar a două zi după ziua ei de naștere.

Zilele acestea ea va primi vizita membrilor familiei ei la Castelul Windsor, unde suverana se află izolată de aproape 13 luni de la debutul pandemiei de Coronavirus.

Unii dintre copiii, nepoții și strănepoții ei o vor vizita pe rând, date fiind restricțiile oficiale impuse, dar familia regală o va sprijini pe regină care a rămas fără cel mai important reazăm și sfătuitor care a fost timp de aproape trei sferturi de veac Prințul Philip.

Unul dintre momentele cele mai importante va fi luna viitoare, când regina alături de Prințul Moștenitor Charles vor deschide sesiunea anuală a parlamentului, la care Prințul Philip a participat în fiecare an alături de soția sa până în 2017, anul retragerii sale din viața publică la vârsta de 96 de ani.

Regina va continua să-și exercite atribuțiile constituționale, dar vârsta și mai ales izolarea la Windsor, la 50 km vest de Londra, au obligat-o să delege unele dintre aceste atribuții Prințului Charles, rămas la Londra, unde este în legătură permanentă cu guvernul condus de prim ministrul Boris Johnson.

Surse apropiate familiei regale au afirmat după moartea Prințului Philip pe 9 aprilie că regina nu va fi “lăsată singură” în ieșirile sale din izolare și că pe lângă Prințul Charles și fiul său mai mare, Prințul William, și alți membri ai familiei o vor însoți pe suverană.

Regina Elisabeta și-a declarat în trecut hotărârea de a nu abdica. Ea a dat dovadă pe durata întregii sale domnii, începută la 6 februarie 1952 de un înalt simț al devotamentului.

Ea este nu doar cel mai în vârsta și mai longeviv monarh britanic, dar se apropie de cei mai longevivi monarhi din istorie: Ludovic al XIV al Franței (1643 – 1715), Bhumibol al Tailandei (1946 – 2016) și Johann al II-lea al Lichtenstein-ului (1858 – 1929).

Ea ar putea depăși acest trio, dacă ne gândim că mama ei, regina Elisabeta, consoarta regelui George al VI-lea a trăit până la 101 ani.

Greu încercată mai întâi de pandemia de Coronavirus care a obligat-o la izolare și i-a limitat sever capacitatea se a-și îndeplini atribuțiile, iar mai apoi de moartea soțului ei de peste șapte decenii, Regina Elisabeta a intrat în al 70-lea an al domniei sale cu o grea povară.

Orice s-ar întâmpla și oricât va mai fi în fruntea statului, Regina Elisabeta a II-a are un loc asigurat în istorie, mai ales prin simțul datoriei care i-au atras respect și admirație. Ea a oferit un exemplu pe care urmașii săi îl vor găsi greu, dacă nu imposibil de urmat.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Sa stim ce atributii are.
    In secolul 21, omenirea a ajuns pe Marte , dar stam inchistați in regate.
    Vremea monarhiilor a trecut demult

    • participarea la evenimente caritabile, la tot felul de bla-bla-uri, genul asta de activitati soft. Ce crezi ca se implica in economie, in medicina, sau in mediul de afaceri?