G4Media.ro

Regina Elisabeta a II-a lipsește de la deschiderea parlamentului britanic pentru a…

Foto: Familia Regală britanică

Regina Elisabeta a II-a lipsește de la deschiderea parlamentului britanic pentru a doua oară în 60 de ani. A venit momentul ca Prințul Charles să devină regent?

Suverana britanică, în vârstă de 96 de ani, a anunțat că nu va participa la ceremonia anuală din Camera Lorzilor deoarece are “probleme temporare de mobilitate”. Ea a delegat această prerogativă constituțională moștenitorului tronului, Prințul Charles, în vârstă de 73 de ani.

Acesta va fi însoțit de fiul său, Prințul William, al doilea în linia de succesiune, ambii având calitatea de consilieri de stat. Prințul Charles va rosti Discursul Tronului, în fapt programul de guvernare al cabinetului condus de prim ministru Boris Johnson, care cuprinde 38 de proiecte de legi pentru următoarea sesiune anuală a parlamentului.

Regina a avut mai multe probleme de sănătate în ultimii doi ani, recent ea contractând Covid. Ea se află la Castelul Windsor, la 40 de kilometri vest de Londra, pe care l-a părăsit arareori de la declanșarea pandemiei de Coronavirus acum doi ani.

Prima absență a Reginei de la deschiderea parlamentului a avut loc în 1963, când era însărcinată cu Edward, cel de-al patrulea copil al ei, iar Discursul Tronului a fost pronunțat atunci de Lordul Cancelar, președintele de drept al Camerei Lorzilor.

Tronul ocupat de obicei de suverană va fi gol, iar alături va sta Prințul Charles. Este de așteptat ca Prințul Charles să preia pe bază permanentă această atribuție pe măsură ce Regina își reduce angajamentele publice.

În cazul în care regina nu își poate îndeplini temporar îndatoririle oficiale de suverană din cauza unei boli sau a unei absențe în străinătate, doi sau mai mulți consilieri de stat sunt numiți prin scrisori patentate pentru a acționa în locul ei.

Conform legii, printre consilierii de stat se numără soțul/soția suveranei, care ar fi fost defunctul Duce de Edinburgh – Prințul Philip, și următoarele patru persoane din linia de succesiune care au peste 21 de ani. Aceștia sunt în prezent Charles, William, Prințul Harry și Prințul Andrew (fratele Prințului Charles).

Regina este împuternicită să numească Consilierii în conformitate cu Legile Regenței 1937 și 1953. Delegarea de puteri către consilierii de stat se face prin Scrisori Patente sub Marele Sigiliu al Regatului, iar Regina semnează documentul. Ultima dată când a fost nevoie de consilieri de stat a fost în 2015, când regina a fost plecată într-o vizită oficială în Malta.

Consilierii de stat permit o delegare temporară a atribuțiilor. Există însă anumite prerogative constituționale esențiale care, dacă nu există o regență, nu pot fi delegate, cum ar fi promulgarea legislației, numirea unui prim-ministru, audiențele săptămânale cu premierul și numirea și demiterea guvernatorilor generali ai statelor din Commonwealth.

O regență ar fi momentul în care regina și-ar transfera puterile de monarh lui Charles fără a fi nevoită să abdice.

Legea privind regența din 1937 prevede că atribuțiile monarhului vor fi îndeplinite de un regent dacă monarhul este declarat inapt „din cauza unei infirmități mintale sau corporale” să îndeplinească funcțiile regale sau dacă există „dovezi că suveranul nu este disponibil pentru îndeplinirea acestor funcții din anumite motive bine definite”.

În prezent, regina își îndeplinește în continuare atribuțiile de la Windsor și urmează să aibă miercuri audiența săptămânală cu premierul Johnson și să țină un Consiliu Privat în această săptămână. (Sursa foto: Familia Regală britanică)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...