G4Media.ro

Regiuni din Brazilia, în alertă din cauza umidităţii foarte scăzute, comparabilă cu…

Sursa foto: Unsplash / Jaime Spaniol

Regiuni din Brazilia, în alertă din cauza umidităţii foarte scăzute, comparabilă cu cea din Sahara

Peste o mie de comune braziliene se aflau joi în stare de alertă din cauza umidităţii foarte scăzute, uneori comparabilă cu cea din deşerturi precum Sahara, în contextul în care ţara se confruntă cu o secetă istorică şi incendii în serie, informează AFP, transmite Agerpres.

Zonele afectate sunt concentrate mai ales în regiunea centrală a ţării, în principal în Brasilia, dar şi în sud-est, în statele foarte populate Sao Paulo şi Minas Gerais.

Acestea au un nivel de umiditate mai mic de 12%, sub pragul recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), conform datelor publicate de Institutul Naţional de Meteorologie Inmet.

O situaţie „foarte periculoasă”, conform acestui organism public, deoarece reprezintă „un mare risc de incendii de pădure”, dar şi „pentru sănătate”, expunând locuitorii la „boli pulmonare” sau la „dureri de cap”.

În mai multe zeci de comune, nivelul de umiditate a scăzut sub pragul de 10%, ajungând chiar la 7%.

Un nivel „la fel de scăzut” ca în Sahara, după cum a declarat pentru AFP Ana Paula Cunha, cercetătoare la Centrul Naţional de Monitorizare a Dezastrelor Naturale (Cemaden).

Potrivit acesteia, Brazilia se confruntă cu cea mai gravă secetă „din ultimii cel puţin 70 de ani”, din cauza „lipsei precipitaţiilor acumulate” de la sfârşitul anului trecut.

Ţara este devastată de luni de zile de un val de incendii de mare amploare, în Amazonia (nord), cea mai mare pădure tropicală de pe planetă, în Pantanal (centru-vest), şi mai recent în statul Sao Paulo (sud-est).

– Fenomene „grave şi frecvente” –

Nori uriaşi de fum provenind de la aceste incendii au acoperit oraşe mari precum capitala Brasilia, unde nu a plouat de 130 de zile.

Combinaţia dintre temperaturile ridicate, vânturile puternice şi umiditatea scăzută creează un „context foarte favorabil pentru noi incendii”, a avertizat Marina Silva, ministrul Mediului din Brazilia, într-un interviu recent pentru AFP.

Doar două dintre cele 27 de teritorii care formează Brazilia „nu sunt grav afectate de lipsa severă de apă”, a declarat aceasta.

În cadrul unei audieri în Senat miercuri, ea a avertizat că Pantanal, cea mai mare zonă umedă din lume şi un sanctuar de biodiversitate, ar putea dispărea „până la sfârşitul acestui secol”, dacă seceta persistă şi dacă aceste fenomene climatice „devin din ce în ce mai grave şi mai frecvente”.

Nori enormi de fum sunt vizibili pe cele 9.000 de hectare de vegetaţie.

Brazilia s-a confruntat cu o altă criză climatică în luna mai, când sudul ţării a fost devastat de inundaţii care au provocat peste 180 de decese.

Comunitatea ştiinţifică atribuie aceste evenimente climatice extreme fenomenului meteorologic El Nino, asociat cu încălzirea globală.

La sfârşitul anului 2025, Brazilia va găzdui, în oraşul amazonian Belem, COP30, conferinţa ONU privind schimbările climatice.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...