Regres într-un domeniu esențial: Capacitatea de inovare a României a scăzut cu o treime chiar şi faţă de performanţele ei de acum un deceniu
România se află pe ultimul loc între ţările membre UE în domeniul inovării, arată Tabloul de bord european 2018 publicat de Comisia Europeană săptămâna trecută. Dacă în 2010 capacitatea ţării noastre de a inova se situa la aproape jumătate din media europeană (46.8%), în 2017 performanţa ei a scăzut la doar o treime (31.1%). Mai mult, realizările din domeniu ale României au scăzut cu 30% chiar şi faţă de propriile ei rezultate din 2010.
Principalele zone inovative ale României sunt legate de capacitatea ei de a accepta lucruri noi, ceea ce dus la cresterea penetrării internetului în bandă largă şi la creşterea vânzărilor produselor inovatoare. Pe de altă parte, punctele ei cele mai slabe artată că firmele investesc în zone care nu au legătură cu inovaţia şi că IMM-urile nu acordă imporatanţă acestui domeniu.
Raportul, care compară inovaţia din UE cu concurenţa internaţională, arată că Suedia este, din nou, lider în domeniul inovării în UE, fiind urmată de Danemarca, Finlanda, Țările de Jos, Regatul Unit și Luxemburg, care a intrat anul acesta în grupul celor mai buni inovatori. Germania coboară în grupul inovatorilor puternici.
Principalele elemente ale raportului:
- În medie, performanțele în materie de inovare ale UE au crescut cu 5,8 % începând din 2010. În ultimii 8 ani, performanțele în materie de inovare au crescut în 18 state membre ale UE și au scăzut în zece. Performanțele au cunoscut cea mai mare creștere în Lituania, Malta, Țările de Jos și Regatul Unit și cea mai mare scădere în Cipru și România.
- La nivel global, UE își reduce ecartul față de Canada, Japonia, și Statele Unite. UE își menține superioritatea față de China, dar această superioritate scade rapid, datorită faptului că China și-a îmbunătățit performanțele aproape de trei ori mai repede decât UE. În raport cu Coreea de Sud, UE a rămas în urmă, însă în următorii ani se preconizează o recuperare treptată a decalajului.
- În domenii specifice de inovare, liderii UE sunt:
- Danemarca – resurse umane și mediu propice inovării;
- Luxemburg – sisteme de cercetare atractive;
- Franța – finanțare și sprijin;
- Irlanda – inovarea în IMM-uri, impactul asupra ocupării forței de muncă și asupra vânzărilor;
- Belgia – rețele de inovare și colaborare.
- Performanțele în materie de inovare s-au îmbunătățit cel mai mult în domeniul benzii largi, al resurselor umane, precum și al atractivității sistemelor de cercetare, în special prin intermediul co-publicațiilor internaționale.
- Cheltuielile publice în ceea ce privește cercetarea și dezvoltarea rămân, ca procent din PIB, sub nivelul din anul 2010.
- În următorii doi ani, este de așteptat ca performanța generală a UE în domeniul inovării să se amelioreze cu 6 %
În cadrul următorului buget pe termen lung al UE pentru perioada 2021-2027, Comisia propune alocarea a 100 de miliarde EUR pentru cercetare și inovare.
Foto: Pexels.com
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii