Regula celor 20 de minute și alte modalități simple de a bea mai puțin alcool – sfaturile experților pentru a reduce consumul de alcool fără ca acest lucru să vă afecteze viața socială
În anii 1970, medicii americani au inventat o expresie pentru un fenomen pe care îl observau frecvent în spitale după sezonul festiv: „sindromul cardiac de sărbători”. Acesta a devenit termenul folosit pentru a descrie creșterea numărului de pacienți sănătoși care se prezentau la urgențe în luna ianuarie cu fibrilație atrială indusă de alcool (bătăi neregulate sau prea rapide ale inimii), scrie The Telegraph.
Un studiu Drinkaware a constatat că aproape două treimi dintre adulți beau mai mult decât de obicei în perioada sărbătorilor de iarnă.
„Din punct de vedere psihologic, am fost condiționați ca societate, în special în Marea Britanie, să asociem alcoolul cu orice, de la sărbători, la ameliorarea stresului și socializare”, spune Rosamund Dean, autoarea cărții Mindful Drinking: How Cutting Down Can Change Your Life.
Dar, în loc să ne ajute să ne relaxăm, prea mult alcool poate duce la o senzație de epuizare, letargie și mai multă anxietate, precum și la creșterea riscului de boli de inimă, accidente vasculare cerebrale, anumite tipuri de cancer (inclusiv cel de sân și de ficat) și la slăbirea sistemului imunitar. Așadar, dacă sunteți dornici să beți puțin mai puțin în 2023, cum puteți face acest lucru?
Luați-vă două nopți libere pe săptămână – și cumpărați sticle mai mici
Cât de mult vreți să beți va depinde de punctul dumneavoastră de plecare, spune Julie Ward, consilier în domeniul alcoolului. Ward sugerează clienților noi să aibă cel puțin două zile fără alcool pe săptămână și, de asemenea, sugerează să puneți gheață în vin în zilele în care beți. „Acest lucru va dilua tăria, dar îi va da totuși gustul”, spune ea. Un alt lucru care poate ajuta – sifonul.
Acasă, Ward recomandă să cumpărați vinul în sticle mai mici. Acum, la 50 de ani, ea și-a redus semnificativ consumul de alcool în urmă cu 16 ani, după ce a fost diagnosticată cu cancer intestinal. „Mi-aș fi dorit să fi existat sticle la jumătate”, spune ea, „deoarece întotdeauna mi-a plăcut să termin sticla”. Drinkaware recomandă, de asemenea, reducerea dimensiunilor paharelor (mai ales atunci când sunteți acasă), ceea ce, conform studiilor, vă ajută să beți mai puțin.
Respectați regula celor 20 de minute
„Regula de 20 de minute” a lui Julie Ward – luarea unei pauze de 20 de minute după ce ați terminat o băutură înainte de a cumpăra sau de a vă turna următoarea – este o altă mică modificare care poate face o mare diferență. „Atunci când ați băut deja câteva și vă simțiți amețit, așteptarea de 20 de minute încetinește întregul proces, iar pofta de mai mult va dispărea sau se va atenua adesea”, spune ea. „S-ar putea chiar să simți că ai băut destul și să te oprești pentru noaptea respectivă.”
Beți doar pentru a sărbători
„Acum beau doar într-un cadru social și nu mai beau niciodată de una singură”, spune Rosamund Dean. „Niciodată nu ajung acasă după o zi grea la serviciu, sau nu duc în sfârșit copiii la culcare și beau un pahar de vin pentru a încerca să mă relaxez. Nu beau pentru a face față stresului sau emoțiilor negative și, în schimb, beau doar pentru a sărbători. De sărbători însă, sărbătorile și stresul se pot suprapune, dar țineți cont de faptul că băutura nu ajută niciodată o situație dificilă. Dacă am de gând să beau, trebuie să fie într-un mediu distractiv.”
Cunoaște factorii declanșatori
Potrivit Drinkaware, luați în considerare care sunt factorii declanșatori și cum să îi depășiți. Este vorba de a fi într-un bar? Sau acasă când se apropie ora vinului? Când sunteți în oraș cu anumiți prieteni? Sau este doar pentru a nu vă simți exclus? Refaceți evenimentul în minte și încercați să identificați eventualele puncte slabe și să găsiți soluții pentru acestea.
Mențineți-vă ocupați
Un alt lucru util de reținut este să vă mențineți ocupat. „Dacă declanșatorul dvs. este să stați pe canapea la ora 19:00, atunci rezervați o clasă de fitness pentru acest moment al zilei”, spune un purtător de cuvânt al Drinkaware. „Dacă nu vă planificați pentru aceste momente, este ușor să cădeți în tipare subconștiente. Yoga într-o seară de vineri în decembrie? Imaginați-vă asta! Dar de ce nu? Alternativ, planificați ceva distractiv pentru dimineața de după o ieșire în oraș. Dacă știi că ai ceva care te așteaptă cu nerăbdare a doua zi dimineața”, nu vrei să fii mahmur.
Fii sincer cu tine
„Fii sinceră cu privire la impactul pe care băutura îl are asupra vieții tale”, spune Katie Scrafton, cofondatoare a Dip Club (@dipclubofficial), o comunitate pentru persoanele cărora le place să se distreze fără alcool. „Dacă petreci mai mult timp recuperându-te după o noapte grea decât bucurându-te, ar putea fi timpul să iei o pauză sau cel puțin să reduci consumul. Înțelegeți că reducerea consumului de alcool este un proces, iar pentru unii oameni poate fi peste noapte, în timp ce pentru alții este nevoie de timp.”
„Practic, toți cei care beau cred că nu pot face „socializare sobră””, spune Dean. „Dar prima dată când o faci îți va da încrederea de a o face din nou. Am prieteni care nu beau deloc și nici măcar nu se gândesc la asta.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii