G4Media.ro

Reguli noi de parcare în sectorul 3: Staţionarea pentru mai mult de…

Sursa foto: Primăria sectorului 3

Reguli noi de parcare în sectorul 3: Staţionarea pentru mai mult de şapte zile consecutive în parcarea subterană Decebal, interzisă/ Nici șoferii care dețin un loc nenominal nu pot parca în același loc mai mult de 7 zile la rând

Primăria sectorului 3 din Capitală a introdus noi reguli pentru parcările din sector, iar una dintre ele interzice staționarea pentru mai mult de șapte zile consecutive în același loc pentru cei care parchează în parcarea subterană Decebal sau dețin o autorizație pentru un loc nenominal și ocupă, de asemenea, același loc vreme de 7 zile la rând.

Astfel, potrivit unui comunicat al primăriei transmis Agerpres, staţionarea pe o durată mai mare de şapte zile consecutive în parcarea subterană Decebal, la subsolul 1 sau 2, fără acordul administratorului, indiferent de modalitatea de ocupare a locurilor de parcare, respectiv cu tichet, abonament lunar/anual sau autorizaţie de parcare, este interzisă, potrivit modificărilor aduse Regulamentului de organizare şi funcţionare a sistemului de parcare.

Staţionarea pe o durată mai mare de şapte zile consecutive se sancţionează cu ridicarea autoturismului, în urma constatării organelor competente, toate costurile revenind conducătorului auto.

Utilizatorii locurilor de parcare cu plată, în baza unui abonament lunar sau anual, precum şi ai locurilor de parcare de reşedinţă au obligaţia să transmită o solicitare în prealabil pe adresa de e-mail parcaredecebal@primarie3.ro, în cazul staţionării pe o durată mai mare de şapte zile consecutive.

Locurile de parcare situate la subsolul 1 se vor putea utiliza de către orice persoană fizică sau juridică aflată în tranzit, respectiv pe o durată care să nu depăşească şapte zile consecutive de staţionare, în baza tichetului sau în baza abonamentelor lunare/anuale.

Tariful de parcare datorat anual de către utilizatorii locurilor de parcare de reşedinţă situate la subsolul 2 este egal cu nivelul taxei pentru utilizarea locurilor publice cu parcări de reşedinţă, stabilit de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, prin hotărârea privind stabilirea nivelurilor impozitelor şi taxelor locale în Capitală, la care se adaugă TVA.

Tariful de parcare anual se va impune în prima zi a anului calendaristic sau la data emiterii autorizaţiei de parcare (se va calcula de la data emiterii autorizaţiei, până în ultima zi a anului calendaristic sau până la data încetării autorizaţiei de parcare), ca obligaţie de plată către bugetul local, prevedere ce se va aplica din 1 ianuarie 2025.

Pentru autorizaţiile eliberate termenele de plată sunt 31 martie aferent primului semestru şi 30 septembrie pentru cuantumul aferent celui de-al doilea semestru, respectiv 31 decembrie al anului în curs pentru autorizaţiile eliberate după 30 septembrie.

În caz de neplată a obligaţiilor reprezentate de plata taxei de parcare, ca urmare a verificărilor efectuate după 31 martie, 30 septembrie, respectiv 31 decembrie, posesorii autorizaţiilor eliberate îşi vor pierde dreptul de utilizare a locurilor de parcare, fără a fi necesară o înştiinţare în acest sens.

Tariful pentru un loc în parcarea subterană „Decebal” datorat de cei care tranzitează locaţia este de 4,2 lei+TVA/60 minute, în primele zece ore, iar începându cu a unsprezecea oră tarifarea „se va bloca” la 42,02 lei+TVA, până a expirarea a 24 de ore, devenind abonament de o zi. După expirarea celor 24 de ore, tarifarea se repetă, conform aceluiaşi sistem.

În ceea ce priveşte abonamentele, tariful pentru cel lunar este de 200 de lei+TVA, iar pentru cel anual de 2.000 de lei+TVA. La intrarea în parcarea subterană, vizitatorului i se va emite un tichet cu tarifare per oră. Pentru a nu achita contravaloarea acestui tichet, acesta are la dispoziţie 30 de minute, în vederea achiziţionării de la automatul de plată a unui abonament, fără achitarea contravalorii jumătăţii de oră. În cazul în care nu se achiziţionează unul dintre abonamente în primele 30 de minute, solicitantul abonamentului trebuie să achite contravaloarea primului tichet, după care poate achiziţiona unul dintre abonamente.

În această vară a fost introdusă o completare la Regulametul de parcare ce interzice staționarea mai mult de 7 zile la rând pe același loc nenominal din sector pentru șoferii care dețin asemenea autorizații. Potrivit Buletin de București , este vorba de completarea articolul 39, alin. (2), după cum urmează:

„În parcajele de reședință sunt interzise:

h) Ocuparea unui loc de parcare nenominal pe o durată mai mare de 7 zile consecutive”.

Amenda dacă parchezi peste cele 7 zile sunt prevăzute în cadrul art. 39, alin. (6) și alin. (7), care au fost modificate cu următorul cuprins:

(6) Nerespectarea prevederilor art. 39 alin. (1), literele n), r) și alin. (2), litera h), duce la încetarea de drept a autorizației de parcare”

(7) Nerespectarea prevederilor art. 39 alin. (1), literele b), h), k) și alin. (2) literele e), f), g), h) constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 500 la 1000 lei”, scrie în hotărârea Consiliului Local din iulie 2024 .

Publicația citată a vrut să și cum verifică poliția locală dacă cineva a parcat mai mult de 7 zile consecutive și i s-a transmis că „în vederea verificării respectării acestei prevederi, Poliția Locală Sector 3 va lua măsurile necesare pentru identificarea ocupării unui loc de parcare nenominal pe o durată mai mare de 7 zile consecutive de către același autovehicul”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Cum e posibil ca un om care plateste pentru un loc de parcare nominal sa nu aiba niciun fel de restrictie iar un om care plateste pentru un loc de parcare NENOMINAL sa fie obligat sa mute masina dupa 7 zile?
    Ba mai mult, pentru cei cu parcari NENOMINALE, in Art.47, lit. a, Primaria doreste sa stie cand pleci in concediu, sau in deplasare, sau daca esti bolnav.
    In momentul de fata cetatenii cu parcari nominale sunt mai avantajati decat cei cu parcari nenominale. Atat timp cat Primaria nu poate sa asigure locuri nominale pentru toti cetatenii ar trebui sa fie doar locuri NENOMINALE si toti cetatenii cu masini sa plateasca pentru parcare.

  2. @IoanS :
    Gresesti !
    Locurile nenominale au aparut pt ca f multi nu au vrut sa plateasca sau pt ca aveau mai multe masini decat cate locuri nominale puteau solicita ! Asa au aparut locurile nenominale care acum stau mai mult goale si e un mister unde au putut sa dispara masinile alea care stateau acolo cand locurile alea erau gratuite sau inca nemarcate !