G4Media.ro

“Relansare cu bazooka”: China reduce rezervele minime obligatorii pentru bănci

Foto: Xi Jinping / Facebook

“Relansare cu bazooka”: China reduce rezervele minime obligatorii pentru bănci

China a anunțat vineri noi măsuri de stimulare a economiei sale, reducând rata rezervelor minime obligatorii pentru bănci, ceea ce ar trebui să permită injectarea unor lichidități de  aproximativ 127 de miliarde de euro pe piețele financiare, potrivit AFP.

Această rată (RRR) este un raport care determină proporția de depozite pe care băncile sunt obligate să le păstreze în seifurile lor. Reducerea ar trebui să le permită acestora să acorde mai multe împrumuturi întreprinderilor pentru a sprijini economia reală.

Anunțul băncii centrale vine la o zi după ce, în cadrul unei reuniuni a liderilor chinezi, s-a recunoscut existența unor noi „probleme” în cea de-a doua mare economie a lumii.

Săptămâna aceasta, Beijingul a prezentat o serie de măsuri menite să revigoreze economia aflată în dificultate, inclusiv reduceri ale ratei dobânzii și credite imobiliare mai ieftine.

Autoritățile mizează în continuare pe o creștere de aproximativ 5% în acest an, dar analiștii consideră că acest obiectiv este optimist, având în vedere numeroasele obstacole cu care se confruntă.

Vineri, Beijingul a anunțat, de asemenea, o reducere a ratei reverse repo pe șapte zile, o rată a dobânzii pe termen scurt plătită de banca centrală pentru împrumuturile de la creditorii comerciali.

Această rată a fost redusă de la 1,7% la 1,5%.

“Noi probleme”

China se confruntă cu o criză fără precedent în vastul său sector imobiliar, cu o scădere a încrederii gospodăriilor și a întreprinderilor, care penalizează consumul, în timp ce tensiunile geopolitice cu Washingtonul și Uniunea Europeană îi amenință comerțul exterior.

„Să faci afaceri este chiar mai dificil în acest an decât a fost în timpul pandemiei Covid”, a declarat joi pentru AFP Chang Guiyong, în vârstă de 58 de ani, proprietarul unui mic restaurant din Shanghai.

„Oamenii nu mai vor să mănânce, chiar și angajații din birouri își aduc prânzul făcut acasă la serviciu”, a adăugat el.

La jumătatea lunii septembrie, țara a decis să crească treptat vârsta legală de pensionare începând de anul viitor, pentru prima dată în ultimele decenii.

„Au apărut noi situații și noi probleme” pentru economia chineză, a relatat joi agenția de presă de stat China News Agency, după o reuniune a Biroului Politic al Partidului Comunist aflat la putere.

Liderii chinezi au subliniat că „trebuie să analizăm situația economică actuală în mod cuprinzător, obiectiv și calm, să facem față dificultăților cu fermitate și să consolidăm încrederea” în economie.

De asemenea, aceștia au făcut apel la „îmbunătățirea eficienței” politicii economice și la mai multe reduceri ale ratelor, precum și la „abordarea preocupărilor populației” cu privire la economie și proprietate.

Relansare cu bazooka

Seria de măsuri prezentate de Beijing în această săptămână a fost bine primită de investitori, bursele din Shanghai și Hong Kong crescând cu peste 9% de luni.

În urma anunțurilor de vineri, indicele Hang Seng din Hong Kong a deschis în creștere cu peste 3%.

În timp ce reforme mai ample sunt încă necesare pentru a atinge obiectivul de creștere din 2024, aceste noi anunțuri par să arate dorința de a face mai mult în acest domeniu, spun analiștii.

„Beijingul pare în sfârșit hotărât să pună în aplicare măsurile sale de relansare cu bazooka și de manieră foarte rapidă”, a comentat Ting Lu, economist șef pentru China la Nomura, într-o notă.

„Recunoașterea de către Beijing a gravității situației economice și a eșecului unei abordări fragmentate ar trebui să fie apreciată de piețe”, a adăugat el.

Într-o notă, ANZ Research consideră măsurile anunțate „suficiente în raport cu prognoza (sa) de creștere a PIB de 4,9% în acest an”, chiar dacă „rămân prea limitate și prea tardive în fața problemelor actuale din sectorul imobiliar”.

„Autoritățile vor anunța probabil măsuri suplimentare de sprijin fiscal în următoarele luni”, preconizează ANZ.

Într-un semn al gravității situației, China ia în considerare injectarea a aproape 130 de miliarde de euro în băncile sale de stat, o premieră de la criza financiară din 2008, potrivit Bloomberg de joi.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.