G4Media.ro

Relansare neașteptată a economiei chineze în primul trimestru

sursa foto: Unsplash/ zhang kaiyv

Relansare neașteptată a economiei chineze în primul trimestru

O performanță mai bună decât era așteptată, în ciuda dificultăților. China a anunțat marți o creștere a PIB-ului său cu 5,3% în primul trimestru. Un grup de experți intervievați de AFP se aștepta la o creștere cu 4,6% în medie. Beijingul și-a stabilit un obiectiv de „aproximativ 5%” în acest an, departe de creșterile cu două cifre din ultimele decenii, potrivit unei analize Le Temps, preluată de Rador Radio România.

Această rată de creştere, care ar fi invidiată de majoritatea economiilor mari, ar fi totuși cea mai scăzută pentru China din 1990 (3,9%), excluzând perioada Covid. În primul trimestru, „economia chineză și-a continuat avântul și a început bine” anul acesta, a declarat presei Sheng Laiyun, purtătorul de cuvânt al Biroului Național de Statistică (NBS), asigurând că măsurile guvernamentale pentru a susține creșterea își „produc efectele”.

Totuși, față de trimestrul al patrulea din 2023, o comparație mai fidelă a situației economice, PIB-ul crește mai modest (+1,6%). Eminamente politică și supusă îndoielii, cifra oficială a PIB-ului rămâne totuși foarte analizată, având în vedere ponderea țării în economia mondială.

Cifrele de creștere sunt publicate într-un moment în care unii economiști sunt îngrijorați de traiectoria celei de-a doua economii mondiale. Miercuri, agenția de rating Fitch a retrogradat perspectiva datoriei suverane a Chinei la negativă, invocând riscuri crescute pentru finanțele publice ale țării pe fondul unei „perspective economice mai incerte”.

„Creșterea puternică din primul trimestru liniștește guvernul cu privire la compromisurile sale” în materie de economie, estimează analistul Zhiwei Zhang, de la firma Pinpoint Asset Management, în timp ce mulți economiști preconizează mai curând un plan vast de sprijin.

Revenirea mult așteptată după ridicarea restricțiilor de sănătate împotriva Covid-19 a fost scurtă și s-a epuizat anul trecut. Redresarea este în mod special împiedicată de încrederea lentă în rândul gospodăriilor și al întreprinderilor într-un context de incertitudine, care penalizează consumul.

În martie, vânzările cu amănuntul, principalul indicator al cheltuielilor gospodăriilor, au scăzut (+3,1% pe un an), după o creștere cu 5,5% în ianuarie și februarie cumulate. Această performanță este mai mică decât așteptările analiștilor chestionați de agenția Bloomberg (5,4%). Producția industrială s-a epuizat și ea în martie (+4,5% față de an), după o creștere de 7% la începutul anului. Estimările Bloomberg prognozau o încetinire (6,6%).

În primul trimestru, „consumul și investițiile în locuințe au fost principalele frâne” ale creșterii, a declarat pentru AFP economistul Dan Wang de la banca Hang Seng din Hong Kong.

Imobiliarul a reprezentat mult timp în sens larg mai mult de un sfert din PIB-ul Chinei și a constituit o sursă importantă de locuri de muncă. Dar acest sector cheie este acum sub presiune, cu anumiți dezvoltatori în pragul falimentului (Evergrande, Country Garden etc.) și prețuri în scădere care îi descurajează pe chinezi să investească în imobiliare. Măsurile de sprijin ale Beijingului pentru sector au avut până acum un efect redus.

În primul trimestru, investițiile în imobiliare au scăzut (-9,5% pe an), potrivit Biroului Național de Statistică. În mod logic, principalele orașe ale Chinei au înregistrat din nou o scădere a prețurilor imobiliare în martie. Din 70 de orașe care alcătuiesc indicatorul oficial de referință, 58 au fost astfel afectate (față de 51 în martie 2023, semn de deteriorare a situației), potrivit cifrelor BNS.

Din 2020, imobiliarele au suferit de pe urma înăspririi de către Beijing a condițiilor de acces la credite pentru dezvoltatorii imobiliari, pentru a reduce gradul lor de îndatorare. Redresarea în China este disparată, cu sectoare care beneficiază, precum serviciile, impulsionate de întoarcerea clienților la restaurante, transport și atracții turistice.

Dar altele continuă să sufere din cauza cererii interne slabe. Această situație a aruncat China în deflație timp de șase luni. Țara a ieșit din deflaţie în februarie, dar creșterea prețurilor a fost aproape zero în martie (+0,1% pe an), spre deosebire de principalele economii unde prețurile au crescut.

Sursa: LE TEMPS / Rador Radio România

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Deh, petrol gratis, gaze gratis de la colonia lor, armele vândute coloniei costă bani, se relansare „neașteptat” si economia lor!
    Eu nu înțeleg când se trezesc țările occidentale din coșmar!
    Există o Axă a Răului Beijing-Teheran-Moscova și interferează agresiv in statele democratice cu scopul de a le distruge! Trezirea!!!

  2. Cine crede statisticile făcute de Partidul Comunist Chinez?