Relaţia Washingtonului cu Moscova va depinde de atitudinea americană după alegeri, avertizează Putin în încheierea summitului BRICS
Vladimir Putin apreciază joi că relaţia sa cu Statele Unite va depinde de atitudinea Washingtonului după alegerile americane, iar cu mai puţin de două săptămâni înaintea scrutinului a salutat sinceritatea, în opinia sa, a candidatului republican Donald Trump în voinţa acestuia de a instaura pacea în Ucraina, relatează AFP, transmite News.ro.
”Evoluţia relaţiilor ruso-americane după alegeri va depinde de Satele Unite. Dacă ei sunt deschişi şi noi vom fi. Iar dacă ei nu vor, nu trebuie s-o facem”, a declarat Vladimir Putin în conferinţa sa de presă din încheierea summitului BRICS, înaintea unei întâlniri cu secretarul general al ONU Antonio Guterres – prina din aprilie 2022.
Vorbind despre ”voinţa de a face totul pentru a pune capăt conflictului din Ucraina”, candidatul republican Donald Trump a vorbit ”sincer”, a salutat Vladimir Putin.
Însă pacea se va stabili numai ”pe realităţile” câmpului de luptă şi pe nimic altceva, a avertizat preşedintele rus în momentul în care trupele sale continuă să înainteze împotriva armatei ucrainene susţinute de către ţări din Occident.
Occidentalii ”nu-şi ascund obiectivul de a impune ţării noastre o înfrîngere strategică”, ”calcule iluzorii pe care şi le pot face numai cei care nu cunosc istoria Rusiei şi care nu ţin cont de unitatea sa forjată timp de secole”, a avertizat el înainte.
Sub privirea lui Vladimir Putin şi înainte de întâlnirea lor, Antonio Guterres şi-a reiterat, în faţa participanţilor la summitul BRICS, la Kazan, îndemnul la ”o pace dreaptă” în Ucraina, ”în linie cu Charta ONU, legea internaţională şi rezoluţiile Adunării Generale”.
”Secretarul general a spus că ar trebui să trăim toţi ca o mare familie”, dar ”din nefericire, în familii există adesea certuri, scandaluri, litigii de proprietate, iar unoeri există chiar bătăi”, i-a răspuns preşedintele rus.
El şi-a exprimat îngrijorarea, la unison cu ţările din BRICS, cu privire la conflictul din Orientul Mijlociu, care se află ”în pragul unui război total”.
”FORŢĂ STABILIZATOARE”
Grupul Celor Nouă ţări care reprezintă jumătate din populaţia mondială şi aproape o treime din PIB-ul lumii – BRICS – poate fi o ”forţă stabilizatoare a păcii”, a declarat, la rândul său Xi Jinping, a cărui ţară este principlalul susţinător al Rusiei împotriva ţărilor occidentale în războiul declanşat în febriarie 2022 de asaltul trupelor ruse în Ucraina.
Acest subiect se află în agenda întâlnirii prevăzute joi seara, după închiderea summitului, între Vladimir Putin şi Antonio Guterres, prima lor întâlnire din aprilie 2022.
Moscova şi Kievul au încetat orice negocieri oficiale, iar poziţiile lor par ireconciliabile în prezent. Perspectiva unor negocieri rămâne foarte ipotetică în momentul în care Kremlinul se felicită de o ”dinamică pozitivă” pe front a trupelor sale.
Potrivit Kremlinului, oferte de mediere ale ţărilor partenere au fost primite ”favorabil de către preşeeintele rus” la Kazan, anunţa miercui purtătorul său de cuvânt Dmitri Peskov.
China şi celălalt gigant din BRICS, India, nu au condamnat niciodată – dar nici nu au recunoscut – anexarea unor teritorii ucrainene de către Rusia.
”ALEGERE PROASTĂ”
Apelurile la pace şi la deschidere la negocieri în Ucraina lansate la Kazan nu sunt de natură să răspundă aşteptărilor Uniunii Europene (UE), care le-a cerut şefilor de stat şi de guverne din BRICS să-l încdemne pe Vladimir Putin să ”pună capăt imediat războiului pe care-l poartă împotriva poporului ucrainean”.
Ducându-se la Kazan, Guterres a făcut o ”alegere proastă”, care ”nu face decât să dăuneze reputaţiei ONU”, deplânge Kievul.
Prin această reuniune a BRICS, Vladimir Putin voia să demonstreze eşecul politicii occidentale de sancţiuni şi de izolare a ţării sale în rândul ţărilor care fac parte din aşa-zisul ”Sud global” şi să-şi afişeze voinţa de a da jos presupusa ”hegemonie” a Occidentului în reaţiile diplomatice mondiale pentru a favoriza naşterea ”unei lumi multipolare”.
BRICS, din care la înfiinţarea sa în 2009 făceau parte patru membri – Brazilia, Rusia, India şi China – a primit Africa de Sud în 2010, iar în 2024 a primit Etiopia, Iranul Egiptul şi Emiratele Arabe Unite (EAU).
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank