G4Media.ro

Relicvele Sfântului Toma de Aquino, dezvăluite pentru prima dată din Evul Mediu

Wikipedia, Carlo Crivelli

Relicvele Sfântului Toma de Aquino, dezvăluite pentru prima dată din Evul Mediu

„De la Revoluția Franceză, relicvele au fost ascunse: aveam cu toții nevoie să le vedem”, spune fratele David Perrin, membru al ordinului dominican din Bordeaux. Mănăstirea sa găzduiește relicvele Sfântului Toma de Aquino din 12 februarie și până pe 27 februarie. O expoziție excepțională pentru venerația credincioșilor: este o premieră din 1369 încoace, scrie Le Figaro.

În acel an, la un an după un decret al Papei Urban al V-lea, relicvele singurului Doctor Communis al Bisericii din 1923 încoace au fost încredințate mănăstirii Iacobinilor din Toulouse, leagănul ordinului dominican. Mutate pentru scurt timp în biserica Saint-Sernin din Toulouse în timpul Revoluției, pentru a le asigura protecția, ele au poposit sub altarul Iacobinilor într-o cutie de lemn sigilată.

Sfântul Toma de Aquino, născut la 28 ianuarie 1225, a murit în 7 martie 1274. A fost canonizat de Papa Ioan al XXII-lea la 18 iulie 1323. Anul acesta, 2023, marchează începutul unui triplu jubileu: cea de-a 700-a aniversare a canonizării sale va fi urmată de cea de-a 750-a aniversare a morții sale, în 2024, și de cea de-a 800-a aniversare a nașterii sale, în 2025. Acest eveniment l-a inspirat pe fratele Philippe-Marie Margelidon, director al Revue thomiste și președinte al Asociației pentru Centenarul lui Toma de Aquino (Acta). La 23 ianuarie anul trecut, craniul sfântului a fost așezat într-un nou relicvariu care permite prezentarea lui în fața publicului.

„O operațiune pe cât de delicată „pe atât de impresionantă”, de care Augustin Frison-Roche, care a condus realizarea sa, își va aminti toată viața. „A trebuit să manipulez craniul Sfântului Toma! Fie că ești credincios sau nu, este incredibil”, spune artistul, obișnuit totuși cu arta sacră. În vârstă de 35 de ani, el este conștient că viața acestui obiect, care a necesitat sute de ore de muncă (orfevrărie, tâmplărie, dulgherie, dulgherie, sculptură și chiar cusut), l-a „depășit total”. Pentru a așeza relicva în noul său depozit – acoperită cu foiță de aur, decorată cu îngeri, o viță de vie, un pom al vieții și detalii arhitecturale „inspirate de Ierusalimul ceresc (casa sfinților, n.r.)” -, sigiliul topit în ceară în 1974 pentru a o autentifica a fost rupt. „Când cutia a fost deschisă pentru transfer, am avut un moment de emoție pentru că este vorba de Sfântul Toma”, recunoaște fratele Philippe-Marie Margelidon, care recunoaște că și-a reținut lacrimile.

În mod esențial, un nou sigiliu al episcopiei din Toulouse și o semnătură datată 23 ianuarie au fost adăugate la certificatul de autenticitate al relicvelor. Dacă aceste documente vechi sunt urmărite fără întrerupere, ordinul dominican admite că aceste relicve nu sunt imune la contestare. Rămășițelor sfântului le lipseau deja un picior, un umăr, un braț și vertebrele atunci când au fost returnate de la mănăstirea italiană din Napoli, unde fuseseră păstrate de la moartea sa. De altfel, italienii pretind, de asemenea, că sunt custozii craniului Sfântului Toma. „Au găsit un nou cap și i l-au atribuit mult după 1368”, spune fratele Philippe-Marie, care insistă asupra calității ordinului canonic de la acea vreme. „Ei au argumente, dar transferul relicvelor a fost decretat de Papă”, spune fratele Marie-Arnaud Gualandi, organizatorul jubileului.

O recunoaștere a Sfântului Scaun care este relevantă și astăzi. Cu ocazia acestei triple aniversări a Sfântului Toma, a fost acordată o indulgență plenară credincioșilor care îi venerează relicvele. Cu alte cuvinte, prezentând o evlavie deosebită „față de trupul și, prin urmare, față de sufletul care se află în ceruri al Sfântului Toma, li se acordă de către Biserică harul ca păcatele să le fie iertate”, explică fratele David Perrin. O iertare a păcatelor cu patru condiții „simple”, explică el: „să o ceri cu o inimă curată și sinceră, să te mărturisești într-un moment apropiat de venerație, să primești înainte sau după împărtășirea euharistică și să te rogi pentru intențiile Papei”.

În această Miercurea Cenușii, ziua în care catolicii intră în Postul Mare, invitația de a se ruga Sfântului Toma de Aquino pentru a beneficia de această indulgență plenară este cu atât mai presantă. „În fața acestui craniu care conținea creierul din care au ieșit toate aceste pagini magnifice, suntem invitați să ne inspirăm din modelul vieții sale”, explică fratele Timothée Lagabrielle. Mai mult, în aceste vremuri în care creștinii sunt invitați să facă penitență, fratele Marie-Arnaud Gualandi îi încurajează să urmeze o nouă cale de mântuire, întruchipată de sfântul patron al studenților. „A gândi și a reflecta este de asemenea o asceză”, conchide el.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...