G4Media.ro

Religia, probă opțională la Bacalaureat pentru liceenii de la uman. Comisia de…

Foto: basilica.ro

Religia, probă opțională la Bacalaureat pentru liceenii de la uman. Comisia de învățământ din Camera Deputaților a aprobat propunerea

Elevii de la profilul umanist pot opta şi pentru disciplina Religie la examenul de bacalaureat, au decis miercuri deputaţii din Comisia de învăţământ, potrivit Agerpres. Proiectul legii educației mai trebuie să treacă de plenul celor două camere ale Parlamentului înainte de a intra în vigoare.

Potrivit amendamentului adoptat, examenul naţional de bacalaureat constă în susţinerea probelor scrise, obligatorii, specifice profilului sau specializării şi sunt desfăşurate după cum urmează: pentru profilul umanist, specializarea ştiinţe sociale, din filiera teoretică, două probe scrise, dintre care o probă obligatorie la istorie şi o probă la o disciplină relevantă pentru profilul umanist, la alegere între Geografie şi ştiinţe socio-umane şi anume: Logică, Psihologie, Sociologie, Economie, Filosofie sau Religie. De asemenea, pentru profilul umanist, specializarea filologie, din filiera teoretică două probe scrise, dintre care o probă obligatorie, la limba şi literatura unei limbi de circulaţie internaţională şi o probă la o disciplină relevantă pentru profilul umanist, la alegere între: Istorie, Geografie sau ştiinţe socio-umane, între care: Logică, Psihologie, Sociologie, Economie, Filosofie sau Religie.

Înscrierea elevului pentru a frecventa orele de religie se face prin cererea scrisă a elevului major sau a părinţilor/reprezentantului legal, pentru elevul minor. Schimbarea acestei opţiuni se face tot prin cerere scrisă.

În cazul în care elevul nu frecventează orele de religie, situaţia şcolară se încheie fără disciplina Religie. În mod similar, se procedează şi pentru elevul căruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat condiţiile pentru frecventarea orelor la această disciplină. Elevului care nu frecventează orele de religie i se va asigura prezenţa în unitatea de învăţământ pe durata derulării cursurilor”, prevede un alt amendament adoptat de comisie.

Potrivit unui alt amendament, disciplina Religie poate fi predată numai de personalul didactic calificat, conform prevederilor prezentei legi, şi avizat de cultele religioase recunoscute oficial de stat, în conformitate cu metodologia aprobată prin ordin al ministrului Educaţiei. În conformitate cu metodologia, Ministerul Educaţiei încheie protocoale de colaborare cu cultele religioase recunoscute oficial de stat.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Se perpetueaza sclavia religioasa, ca sa aiba PSDNL un bazin electoral de fraieri care sa-i voteze.

  2. Da scoateți bai tovarăși toate celalalte materii și băgați religie 15 ani . Ca ajuta rău de tot propaganda religioasă in viața .

  3. Da ce bai ii faceti popi pe toți? Afara cu religia din scoli!

  4. Subiectele vor fi despre ”sfânta lumină” și Arsenie Boca.

    • Sa nu’l omitem pe Popohaci si ai lui

  5. frumos, la cum merge scoala in romania, acum pot sa spuna ca le-au invatat la bac, rugaciunile pe care le vor zice la semafor, printre masini

  6. Mi’e rusine de entitatea in care traiesc, numita Romania…

  7. parca mergem inapoi…