G4Media.ro

Reluarea lucrărilor la conducta Nord Stream 2 în apele teritoriale ale Danemarcei…

sursa foto: Nord Stream 2 / Axel Schmidt

Reluarea lucrărilor la conducta Nord Stream 2 în apele teritoriale ale Danemarcei a fost amânată/ SUA au avertizat recent companiile europene că ar putea fi sancționate pentru implicarea în proiect

Consorţiul responsabil de proiectul gazoductului Nord Stream 2 a decis să amâne lucrările de construcţie la conducta submarină, care trebuiau să fie reluate vineri 15 ianuarie în apele teritoriale ale Danemarcei, a declarat un purtător de cuvânt al consorţiului Nord Stream 2 AG pentru cotidianul german Handelsblatt, transmite Reuters, citată de Agerpres.

„Avem permisiunea Agenţiei pentru energie din Danemarca să începem lucrările vineri. Însă aceasta nu înseamnă că vom relua efectiv vineri amplasarea de conducte”, a spus purtătorul de cuvânt. Acesta a precizat că în prezent se derulează verificarea echipamentelor. „Acestea ar putea dura câteva zile, astfel încât nu putem avansa o dată exactă la care vor fi reluate lucrările”, a spus purtătorul de cuvânt. Abia la finele lunii ianuarie sau începutul lunii februarie va anunţa consorţiul Nord Stream 2 AG când vor fi reluate lucrările, a concluzionat purtătorul de cuvânt.

Aceste declaraţii vin la câteva zile după ce Reuters a dezvăluit că Departamentul de Stat al SUA a avertizat recent companiile europene pe care le suspectează că ajută Rusia în construcţia gazoductului Nord Stream 2 că riscă sancţiuni. „Încercăm să informăm companiile cu privire la risc şi să le îndemnăm să se retragă înainte de a fi prea târziu”, a declarat o sursă din Guvernul Statelor Unite cu condiţia anonimatului.

Potrivit sursei americane, se aşteaptă ca Departamentul de Stat să emită un raport până joi sau vineri cu privire la companiile despre care crede că ajută la construcţia conductei care porneşte din Rusia şi ajunge până în Germania. Printre companiile care ar putea fi menţionate în raport sunt incluse cele de asigurări, cele care ajută la instalarea conductei submarine sau cele verifică echipamentul de construcţie, a mai spus această sursă.

În paralel, Autoritatea maritimă din Germania (BSH) şi-a dat vineri acordul pentru ca lucrările la gazoductul Nord Stream 2 să poată fi reluate imediat. Într-un comunicat de presă, BSH a precizat că a aprobat cererea navei care amplasează conducte să opereze în zona economică exclusivă germană începând de la finele lunii septembrie şi până la finele lunii mai, revenind asupra unei decizii anterioare conform căreia lucrările putea începe abia în luna mai.

Presa locală din Germania precizează însă că este în continuare posibil ca lucrările de construcţie să fie întârziate de acţiunile în justiţie ale organizaţiilor de mediu pentru că porţiunea care a mai rămas de construit din conducta Nord Stream 2 urmează să treacă printr-o arie naturală protejată pentru păsări.

Conducta de 11 miliarde de dolari, unul dintre cele mai importante proiecte ale Rusiei în Europa, a stârnit tensiuni între Washington şi Moscova. Administraţia Trump, care se opune Nord Stream 2, ce ar priva Ucraina de taxe de tranzit profitabile, afirmă că o astfel de conductă ar creşte dependenţa economică şi politică a Europei faţă de Rusia.

Gazprom a oprit construcţia Nord Stream 2 timp de un an după sancţiunile SUA din decembrie 2019. Dar lucrările au fost reluate în timp ce Gazprom speră să finalizeze conducta Nord Stream 2 sub Marea Baltică pentru a dubla capacitatea liniei existente. Proiectul este finalizat în proporţie de 90% cu doar o porţiune de 100 km în apele adânci din largul Danemarcei rămasă să fie terminată.

Sursa foto: Nord Stream 2 / Axel Schmidt

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Mai degraba a stirnit tensiuni intre Whashington si Berlin. Ca fomistii de nemti o vor la fel de mult ca si rusii.

  2. Spunea regele Abdullah in cursul crizei anterioare: „Daca a scazut pretul, lasa-l in pamant, ca nici la anul nu se vor incalzi cu laicuri si shareruri.”

    Spunea Hitler lui Antonescu: „Da-mi petrolul ca sa iti dau Multa Uniune Europeana”.

    Spunea Kaiserul lui Bratianu: „Da-mi petrolul ca sa iti dau Multa Uniune Europeana”.

  3. Mie-mi plac ecologistii. Vor sa apere o zona speciala pentru pasari. Credeti ca gasiti pasari carora o conducta pe fundul apei le dauneaza?