G4Media.ro

Remus Pricopie îi cere ministrului Educației să le interzică rectorilor să candideze…

Monica Anisie si Remus Pricopie / Colaj foto: Gov.ro si Facebook.com

Remus Pricopie îi cere ministrului Educației să le interzică rectorilor să candideze la parlamentare: Opriți contaminarea politică a școlilor și universităților din România

Remus Pricopie, rectorul SNSPA, îi cere ministrului Monica Anisie să-i oprească pe rectori să candideze la alegerile parlamentare. “Este de datoria dumneavoastră să corectați ceea ce Ministerul Educației și Cercetării a greșit în decembrie 2014 și să opriți un fenomen de contaminare politică a școlilor și universităților din România, înaintea alegerilor care vor începe peste câteva săptămâni”, scrie Pricopie, într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Educației. 

Acesta face din nou referire la cei 4 rectori-parlamentari aflați la final de mandat parlamentar: Sorin Cîmpeanu – rectorul Universității de Agronomie din București, deputat PNL și membru în biroul executiv al PNL, Mihnea Costoiu – rectorul Universității Politehnica București și senator PSD, Marilen Pirtea – rectorul Universității de Vest din Timișoara și deputat PNL, Daniel Breaz – rectorul Universității 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia și senator PSD.

“Aveți și obligația de a nu neglija problemele structurale, care afectează profund educația, în ansamblul ei. Una dintre aceste probleme este politizarea școlii și a universității, fenomen nociv, care a redevenit posibil, după plecarea mea din poziția de ministru (17 decembrie 2014), prin nerespectarea legislației în vigoare chiar de către instanța care, potrivit Art.121 din Legea nr.1/2011, are obligația să vegheze la respectarea legii în sistemul de educație, adică Ministerul Educației și Cercetării”, spune Remus Pricopie.

Rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) atrage atenția că actul fundamental, “Constituția României [Art. 32, alin.(6)] și Legea educației nr. 1/2011 [Art. 3 și Art. 123] au tranșat acest subiect al politizării, evocând principii clare privind independența spațiului educațional de orice ingerințe ideologice, politice sau religioase și garantând autonomia universitară și libertățile academice”.

“Atât în mediul preuniversitar, cât și în cel universitar, găsim cazuri (în mod repetat semnalate de presă, dar neglijate de autorități) în care inspectorul școlar este – coincidență sau nu – o figură politică importantă la nivel local, iar rectorul, în cazul a patru universități, este simultan angajat cu „normă întreagă” la universitate, parlamentar, tot cu „normă întreagă”, și lider politic național, în cadrul unui partid. Acest fenomen, în plină expansiune, ca urmare a anului electoral pe care-l parcurgem, este posibil deoarece, cu complicitatea Ministerului Educației și Cercetării, legea nu este respectă”, acuză Remus Pricopie.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Bai prostul lui peste prajit nu poti sa interzici niste drepturi unor persoane doar ca sunt rectori…..
    Asta ai invatat de la Soros..?

    • De aceea, militarii sau judecatorii nu au voie sa candideze si sa faca politica? Sigur ca poti interzice! Putin mai multa decenta si informare nu ar strica.

    • Ceea ce spune este foarte corect: să se termine cu politizarea instituțiilor de stat, unde trebuie să prevaleze meritocrația. Problema este calitatea morală a celui care o spune, nu ce spune.

  2. Politica nu are ce cauta in sistemul educational, indiferent de nivelul de invatamant la care facem referire. Uitati-va unde se gaseste invatamantul romanesc, iar asta numai din cauza borfasilor din politica damboviteana a ultimilor 30 de ani, care n-au priceput sau nu au vrut sa inteleaga ca educatia nu trebuie contaminata cu prostia si interesele lor si ca trebuie sa fie lasata sa functioneze independent si sa fie facuta si condusa de profesionisti. Va place cum arata sistemul educational romanesc? Toata aceasta vraiste si lipsa de viziune si strategie a sa, fara discutii, a fost cauzata de interferenta politicului in educatie, cel care a fost interesat sa-si subordoneze sistemul propriilor interese, intesandu-l pana la refuz doar cu slugi obediente si incompetente, iar rezultatele se vad, de la an la an invatamantul romanesc este tot mai praf, tot mai incapabil sa pregateasca copiii pentru viitor si pentru viata, fiind in moarte clinica, desi nimeni nu o recunoaste. De la cel mai inalt nivel al invatamantului pana la baza sa, toate pozitiile sunt ocupate numai pe baza de carnet de partid si nu pe baza de competente, iar noi avem pretentii sa se imbunatateasca situatia, sa fim seriosi. Ca este PNL-ul, Ca a fost PSD-ul, ca a fost PDL-ul, lucrurile s-au petrecut exact la fel, numai otrepe puse in functiile de conducere, pentru a servi partidului, intereselor celor din jurul acestuia si pentru a tine captiva Romania intereselor acelorasi gasti de banditi.