Renate Weber critică noul mecanism de tragere la răspundere penală a magistraților: ”Procurorul de caz devine un fel de plastilină”
Avocatul Poporului, Renate Weber, a spus, la Realitatea Plus, că noile condiții propuse de către ministrul Justiției pentru urmărirea penală a magistraților vor face ca procurorul general să poată controla prea mult procurorii de caz.
”Se introduce un element nu doar de arbitrar, ci și de control al procurorului de caz. Comisia de la Veneția a spus că și azi procurorii ierarhici superiori au prea mult putere asupra procurorului de caz care devine un fel de plastilină”, a declarat Renate Weber referindu-se la faptul că ministrul Cătălin Predoiu a propus ca urmărirea penală a unui magistrat să se facă doar cu acordul procurorului general.
Astfel, ar fi deschisă calea către arbitrariu în evaluarea dosarelor penale în care sunt implicați magistrații. ”Asta vulnerabilizează magistrații pentru că vor depinde de bunăvoința sau mânia procurorului general. E și un element de control, dar și de mult arbitrariu”, susține Renate Weber.
Ea a contestat și propunerea ca trimiterea în judecată a unui magistrat să se facă doar cu încuviințarea Consiliului Superior al Magistraturii, deoarece CSM are doar atribuții administrative în sistemul judiciar.
Weber a avertizat și împotriva unor reacții negative pe plan extern. ”O să se spună că țara asta trece dintr-o extremă în alta și nu găsește justa măsură”, a spus Avocatul Poporului.
Renate Weber a evitat să spună dacă intenționează să atace legea la Curtea Constituțională, ea precizând că există posibilitatea ca Ministerul Justiției să revizuiască aceste prevederi ca urmare a reacțiilor venite de la asociațiile de magistrați.
Context. Ministerul Justiției propune, în proiectul de desființare a Secției Speciale, și modificarea legii privind statutul judecătorilor și procurorilor. Punerea în mișcare a acțiunii penale față de un judecător sau procuror ar urma să se facă cu autorizarea prealabilă a procurorului general. Altfel spus, ministerul justiției pune în mâna unui singur om puterea de a decide dacă un magistrat poate fi anchetat sau nu. În plus, magistrații nu vor putea fi trimiși în judecată fără aviz de la CSM.
Aceste două filtre suplimentare nu există în legislația actuală. Doar în cazul arestării sau percheziției unui magistrat, procurorii au nevoie de avizul CSM, dar nu la trimiterea în judecată, iar procurorul general nu are niciun cuvânt de spus în ce privește anchetarea unui judecător sau procuror. Potrivit specialiștilor consultați de G4Media.ro, independența magistraților este pusă în pericol dacă anchetarea acestora va depinde de bunăvoința procurorului-șef, fără alte garanții.
În expunerea de motive, Ministerul Justiției susține că ”mecanismele propuse contribuie la sporirea garanțiilor de independență recunoscute magistraților, ţinând seama de faptul că judecătorul trebuie să își exercite funcția judiciară în mod independent, pe baza propriei aprecieri a faptelor şi în concordanţă cu spiritul legii, fără influențe externe, sugestii, presiuni, amenințări şi fără vreun amestec, direct sau indirect, indiferent de la cine ar proveni şi sub ce motiv, aspecte subliniate pregnant și în documentele internaționale; totodată, reglementările legale trebuie să asigure independența și autonomia efectivă a procurorilor și să stabilească garanții adecvate în acest sens, procurorii având îndatorirea de a acționa în mod echitabil, imparțial și obiectiv.”
Foto: Pixabay.com
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.