G4Media.ro

Renate Weber critică noul mecanism de tragere la răspundere penală a magistraților:…

Renate Weber critică noul mecanism de tragere la răspundere penală a magistraților: ”Procurorul de caz devine un fel de plastilină”

Avocatul Poporului, Renate Weber, a spus, la Realitatea Plus, că noile condiții propuse de către ministrul Justiției pentru urmărirea penală a magistraților vor face ca procurorul general să poată controla prea mult procurorii de caz.

Se introduce un element nu doar de arbitrar, ci și de control al procurorului de caz. Comisia de la Veneția a spus că și azi procurorii ierarhici superiori au prea mult putere asupra procurorului de caz care devine un fel de plastilină”, a declarat Renate  Weber referindu-se la faptul că ministrul Cătălin Predoiu a propus ca urmărirea penală a unui magistrat să se facă doar cu acordul procurorului general.

Astfel, ar fi deschisă calea către arbitrariu în evaluarea dosarelor penale în care sunt implicați magistrații. ”Asta vulnerabilizează magistrații pentru că vor depinde de bunăvoința sau mânia procurorului general. E și un element de control, dar și de mult arbitrariu”, susține Renate Weber.

Ea a contestat și propunerea ca trimiterea în judecată a unui magistrat să se facă doar cu încuviințarea Consiliului Superior al Magistraturii, deoarece CSM are doar atribuții administrative în sistemul judiciar.

Weber a avertizat și împotriva unor reacții negative pe plan extern. ”O să se spună că țara asta trece dintr-o extremă în alta și nu găsește justa măsură”, a spus Avocatul Poporului.

Renate Weber a evitat să spună dacă intenționează să atace legea la Curtea Constituțională, ea precizând că există posibilitatea ca Ministerul Justiției să revizuiască aceste prevederi ca urmare a reacțiilor venite de la asociațiile de magistrați.

Context. Ministerul Justiției propune, în proiectul de desființare a Secției Speciale, și modificarea legii privind statutul judecătorilor și procurorilor. Punerea în mișcare a acțiunii penale față de un judecător sau procuror ar urma să se facă cu autorizarea prealabilă a procurorului general. Altfel spus, ministerul justiției pune în mâna unui singur om puterea de a decide dacă un magistrat poate fi anchetat sau nu. În plus, magistrații nu vor putea fi trimiși în judecată fără aviz de la CSM.

Aceste două filtre suplimentare nu există în legislația actuală. Doar în cazul arestării sau percheziției unui magistrat, procurorii au nevoie de avizul CSM, dar nu la trimiterea în judecată, iar procurorul general nu are niciun cuvânt de spus în ce privește anchetarea unui judecător sau procuror. Potrivit specialiștilor consultați de G4Media.ro, independența magistraților este pusă în pericol dacă anchetarea acestora va depinde de bunăvoința procurorului-șef, fără alte garanții.

În expunerea de motive, Ministerul Justiției susține că ”mecanismele propuse contribuie la sporirea garanțiilor de independență recunoscute magistraților, ţinând seama de faptul că judecătorul trebuie să își exercite funcția judiciară în mod independent, pe baza propriei aprecieri a faptelor şi în concordanţă cu spiritul legii, fără influențe externe, sugestii, presiuni, amenințări şi fără vreun amestec, direct sau indirect, indiferent de la cine ar proveni şi sub ce motiv, aspecte subliniate pregnant și în documentele internaționale; totodată, reglementările legale trebuie să asigure independența și autonomia efectivă a procurorilor și să stabilească garanții adecvate în acest sens, procurorii având îndatorirea de a acționa în mod echitabil, imparțial și obiectiv.”

Citește și: Ministerul Justiției inventează o nouă pârghie de control asupra procurorilor și judecătorilor în paralel cu desființarea Secției Speciale: Pune în mâna unui singur om puterea de a decide dacă un magistrat poate fi anchetat

Foto: Pixabay.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Ee,daca avocata penalilor critica initiativa lui Predoiu,la fel ca si forumul judecatorilor latrinei 3,atunci bravo,Predoiu!

  2. Renate Weber mananca rahat, ca de obicei.

    Comisia de la Venetia nu a afirmat niciodata, sub nicio forma, ca procurorii de caz ar fi „plastilina” in mainile sefilor ierarhici, ci s-a referit la plastilina in mana politicienilor.
    Cazurile absurde si grotesti ale SS (condusa de Adina Florea si dirijata de Savonea) sunt un exemplu cat se poate de clar.
    Toti procurorii trebuie sa aiba o subordonare ierarhica, altfel totul devine o debandada in care oricare procuror poate sa trimita in judecata pe oricine, fara a putea fi controlat si tras la raspundere pt actiunile sale.
    In cazul anchetelor impotriva magistratilor e cat se poate de benefica implicarea procurorului general si ulterior a CSM in demersul oricarui procuror care decide anchetarea unui magistrat.
    Daca procurorul general decide ca o ancheta initiata de un procuror oarecare trebuie oprita, acesta trebuie sa-si motiveze decizia, iar asta o face pe propria raspundere, in scris, cu stampila si semnatura si isi asuma riscul aferent in cazul in care procedeaza incorect.
    Tampita aia de Adina Florea a facut de rusine Romania cand l-a pus sub acuzare pe Timmermans.
    Daca ar fi existat filtrul procurorului general si al CSM nu s-ar fi ajuns la aceasta mascarada, pt ca procurorul general i-ar fi spus cretinei ca ceea ce are de gand sa faca este inadmisibil, din toate pdv.
    Problema e pur politica.
    Mafiotii din justitie incep sa se simta lezati in dreptul lor de a decide subiectiv cine trebuie anchetat, cine trebuie condamnat si cine trebuie achitat.

  3. PNL și PSD, aceeași mizerie! Conform constituției, toți ar trebui să fim egali in fața legii…. Mizeriile propuse de liberali întrec perfidia lui Dracnea.

  4. Zdreanța asta trebuie dată afară și averea confiscată. Când parlamentul vota legi de mutilare a justiției în interesul lui dragnea,valcov,taricean și a multor altor hoti din conducerea țării nu mai sărea de cur că parlamentul e plastilina. Păi fmmmm de zdreanță nu ești tu o curvă care te vinzi pe bani? Sau pe functii?

  5. Dar cand cel anchetat de procuror devine plastelina , sau asta nu se pune in balanta .