G4Media.ro

Renate Weber, după ce a contestat la CCR abrogarea pensiilor speciale: Caragiale…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Renate Weber, după ce a contestat la CCR abrogarea pensiilor speciale: Caragiale n-a fost niciodată mai prezent. Nu se poate aşa ceva! Cum să avem un stat de drept, când încălcăm cu bună ştiinţă prevederi ale Constituţiei?

Avocatul Poporului, Renate Weber, explică de ce a sesizat Curtea Constituţională în privinţa eliminării pensiilor speciale şi spune că unii parlamentari, deşi au atras atenţia că legea este neconstituţională, au votat-o. ”Caragiale n-a fost niciodată mai prezent. Nu se poate aşa ceva! Cum să avem un stat de drept, când încălcăm cu bună ştiinţă prevederi ale Constituţiei?”, a declarat Renate Weber la RFI.

Renate Weber explică ce anume e neconstituțional în legea adoptată de Camera Deputaților, care elimină pensiile speciale: ”În primul rând, este vorba despre nerespectarea prevederilor clare din Constituție cu privire la compunerea Parlamentului care poate modifica Statutul deputaților și senatorilor, inclusiv toate aspectele financiare ce țin de asta. Constituția spune clar că se poate face numai în ședință comună a celor două Camere. Noi am avut din păcate doar un vot în Camera Deputaților. Deci este o încălcare a Constituției, în opinia noastră”.

Avocatul Poporului mai precizează că ”există multiple decizii ale CCR, începând cu 2010, pentru că sunt vreo cinci decizii ale CCR, care se referă la anumite categorii profesionale, la statutul lor constituțional și care au fost foarte ferme în a aprecia tipurile de pensii care li se cuvin acestora”.

„Or, există iarăși o prevedere constituțională privind obligativitatea respectării deciziilor CCR. Eu am fost surprinsă să constat că de la tribuna Parlamentului au fost deputați care au atras atenția că prin această lege se încalcă decizii ale CCR și totuși au votat în favoarea acestei legi. Este foarte trist, mie mi se pare că niciodată n-a fost Caragiale mai prezent. Nu se poate așa ceva! Cum să avem un stat de drept, cum să dorim și să pretindem că-l construim cu toții împreună și în același timp pur și simplu să încălcăm cu bună știință prevederi ale Constituției?”, a declarat Renate Weber.

Avocatul Poporului, instituție condusă de Renate Weber (venită de la ALDE), a trimis joi Curții Constituționale o sesizare de neconstituționalitate asupra legii care desființează pensiile speciale, votată marți în Parlament.

Renate Weber susține în sesizare că legea nu respectă condițiile cerute de Constituție și legislația în vigoare în ceea ce privește respectarea parcursului legislativ.

”Întreaga lege este lovită de vicii de neconstituționalitate extrinsecă”, arată Avocatul Poporului.

Reamintim că și Înalta Curte a decis să atace la CCR Legea pensiilor speciale.

Puteți citi aici sesizarea integrală

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

25 comentarii

    • Ba sa platiti impozit ca toti ceilalti! Daca tot nu ne plac pensiile speciale, voi din IT de ce sa fiti impozitati altfel? Si voi sunteti speciali?

    • @Goe: N-ar trebui sa fim, dar suntem. Mai stii vreun alt sector major din economie in care salariile sunt aproape in totalitate bani care intra in tara? Oricum platim 35% asigurari de sanatate si sociale.
      Mi-as dori sa traiesc intr-o tara in care statul sa nu trebuie sa sustina in mod special domeniul in care lucrez, dar in acelasi timp n-am inteles niciodata ura unora vizavi de faptul ca, desi aduc o gramada de bani in tara, sunt exceptat de la una(!) din taxe.

  1. Legea a fost data si votata pentru a fi picata. Demagogie cu tona, acelasi dispret pentru omul de rind (de la care va vin banii bai nesimtitilor!) ca si la psd-aci.

  2. Combateti bine tanti Mița Weber !
    Bravos națiune, halal sa-ti fie !

  3. Pai pe acelasi fir logic vin si eu si intreb: cum suntem, conform Constitutiei, egali in fata legii, dar dupa ce contribuim cu totii, unii primesc pensia pe legi speciale?

  4. Pamflet
    De ce CNSAS si INSTITUTUL PENTRU INVESTIGAREA CRIMELOR COMUNISMULUI nu iau atitudine impotriva PENSIILOR SPECIALE ale fostilor SECURISTI COMUNISTI su MILITIENI COMUNISTI?
    Pentru ca CNSAS si INSTITUTUL PENTRU INVESTIGAREA CRIMELOR COMUNISMULUI sunt defapt continuatoarele securitatii comuniste, sunt forma actuala a securitatii comuniste si sunt pline de comunisti. Rolul CNSAS si al INSTITUTULUI PENTRU STUDIEREA CRIMELOR COMUNISMULUI este de a-i ascunde de opinia publica pe fostii securisti ceasusisti si pe fostii militieni ceausisti. Au aruncat oprobiul public pe fostii colaboratori, ca doamna woring,care multi au fost stransi cu usa se semneze un angajament, acesta fiind praf in ochii publicului, iar de securisti, militieni si faptele lor si pensiile lor speciale nu spun absolut nimic

    • Probabil din cauza ca nici CNSAS, nici IICCMER nu au atributii in stabilirea pensiilor?

    • @sile
      Dar ar putea sa zica ceva, sa ia atitudine, dar ei sunt complici ai securistilor si militienilor cu rolul de a arunca praf in ochii populatiei

  5. Pensiile speciale sunt neconstitutionale! Desființate în regim de urgență. Dar nu se vrea. Batjocura față de cei ce plătesc taxe este mai aprigă ca niciodată. Dar până la urmă românii se pare că își merită reversul medaliei pt 30 de ani de ignoranță și disconsiderare a votului.

  6. De Unde a mai apărut si mutanta asta??Vad ca nu se ocupa de probleme serioase.Magistratii intai sa muncească mai cu spor si sa nu mai dea câștig de cauză tuturor hoților,pedofililor,coruptilor,samd.Daca nu le convine pensia pe contributivitate atunci sa isi gaseasca alt loc de munca.Sa meargă în privat si sa vada ce inseamna sa muncești cu adevărat.Acelasi lucru e valabil si pt procurori care sunt din ce in ce mai slab pregătiți.Cred ca 90%dintre ei vin la serviciu pt salariul baban pe care îl încasează.Rusine madam!

  7. Iar dupa mine, care predau Constitutiile Romaniei, incl.actuala Constitutie, incalcarea acesteia din urma se face in doua articole importante, care spun ca nimeni nu este mai presus de lege, respectiv toti sunt egali in fata legii. Deci neconstitutional a fost si este sa se acorde pensii speciale unor cetateni ,,mai speciali” (corupti, politruci, mardeiasi etc.) din Romania.

  8. Urât a evoluat această doamnă. Trimisă de PNL parlamentar european a trecut la ALDE și a susținut în parlamentul european toate aberațiile psd inclusiv cele care atacau independența justiției.Prezentă mereu la Antena 3 apăra, alături de o altă „mare procurare”, legile anti justiție și pe Dragnea. Acum, ca „avocat al poporului” își permite să acționeze în numele poporului român, popor care peste 80% se pronunță pentru desființarea pensiilor speciale. În argumentație se alătură USR care întrebați fiind dacă au constatat elemente de neconstitualitate de ce au votat legea, penibil,au dat niște răspunsuri de un grotesc desăvârșit.

  9. Tu șiCCR reprezentați statul de drept!

  10. „Bravos natiune! Sa traiasca!” – asta de la Caragiale citire …
    Cit despre ideea ca sint prevazute in Constitutie pensiile speciale … probabil ca d-na in cestiune si-a adus aminte de principiul socialist de retributie dupa „cantitatea, calitatea si importanta sociala” … A studiat bine domeniul pe vremea socialismului stiintific in calitate de director la Institutul de cercetare pentru … calitatea vietii.

  11. Draga Renata:
    Avind in vedere ca in argumentatia ta te sprijini din greu pe deciziile mult hulitei CCR, te rog sa nu imi amesteci numele in acest discurs.

  12. Ce-i drept, nu poti sa nu-i dai dreptate!

  13. Nu a ajuns in Parlamentul UE si a protapit-o in aceasta functie. „Intrinsec”nu merita nici scaunul si nici salariul…

  14. RENATE Weber are dreptate ,anularea pensiilor speciale este imposibilă pentru că o lege nu poate avea efecte decât pentru viitor .Singura posibilitate de ajustare a pensiilor speciale este impozitarea progresivă a pensiilor nesimțite dar atunci nu poți face discriminare și trebuie să aplici tratament egal și generalilor SRI SIE STS POLIȚIE și Armată ori nu poți să le scazi veniturile celor care te-au adus la putere .Parlamentarii au știut de la început că este neconstituțională legea ,așa că nu se va schimba nimic ,toți vor primi în continuare pensii speciale nesimțite .PNL este prizonier în propria prostie la fel și tinerii securiști din USR + prostia este bonus .

  15. În cestiunea pensiilor speciale, avocacatul poporului Renate Weber ar trebui mai întîi de toate să lămurească boboru’ cum se acordă pensiile speciale (validate de CCR!) cu Constituția României, ..ARTICOLUL 16
    (1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.
    (2) Nimeni nu este mai presus de lege.”.

  16. Doamna Weber , pensiile si benefifiile supernesimtite ale celor din cloaca numita justitie , sunt cumva in Tablele Legii (Tablele de Piatră) , cu care a coborat Moise de pe muntele Sinai .

  17. Avocatul poporului este de fapt avocatul nomenclaturii.
    Trebuie sa i se schimbe numele.

    Sinistrul Ciorbea este urmat de sinistra Weber. Pionul lui tariceanu, sinistrul partener al lui Dragnea.

  18. @Articolul 47 din Constituție stabilește în mod evident că pensiile , decontările din asigurările de sănătate, cele de la asigurările de șomaj, etc., se pătesc din bugetele publice și private și nu din bugetul de stat, ?
    Ați remarcat și dacă textul Constituției zice și de pensii speciale sau de pensii de serviciu, ?

  19. Mie mi se pare foarte trist ca sunt politicieni de astia in Romania care se prostitueaza asa. Stabilirea drepturilor de pensie nu este egala cu modificarea statului parlamentarilor. Constitutia nici unei tari nu are cum sa intre in detalii de natura a cum sa fie calculata pensia. Asta intra in mod foarte clar in atributiile executivului. De aici se vede clar ca CCR a ramas princiupala arma a PSD si deci a a ALDE, o institutie total compromisa.