Renate Weber susține că nu va beneficia de pensie specială, pentru că nu are stagiul minim de cotizare la sistemul public de pensii
Avocatul Poporului, Renate Weber, susține că nu va beneficia de pensie specială, pentru că nu are stagiul minim de cotizare la sistemul public de pensii de 15 ani.
„Avocatul Poporului nu va beneficia de pensie specială. Pentru a putea beneficia de pensie de serviciu/specială, Avocatul Poporului trebuie să aibă un stagiu minim de cotizare la sistemul public de pensii de 15 ani, conform art. 2 lit. c) şi art. 53 alin. (2) din Legea nr. 263/2020. Avocatul Poporului în funcţie, doamna Renate Weber, NU îndeplineşte condiţiile prevăzute de legea sistemului unitar de pensii publice, pe considerentul că nu are un stagiu de cotizare de 15 ani la sistemul public de pensii”, se arată într-un comunicat remis presei de Avocatul Poporului.
Conform sursei citate, Renate Weber, în calitate de avocat în Baroul Bucureşti, a contribuit la constituirea fondurilor de pensii din cadrul Casei de Asigurări a Avocaţilor.
„Prin urmare, doamna Renate Weber este exclusiv beneficiara unei pensii plătite din fondurile Casei de Asigurări a Avocaţilor (instituţie de drept privat). În aceste condiţii, orice alte prevederi speciale referitoare la dreptul de pensie al doamnei Renate Weber sunt inaplicabile”, se mai arată în comunicat.
Legea de funcționare a Avocatului Poporului prevede:
Avocatul Poporului, îndeplinind condițiile de numire prevăzute pentru judecători la Curtea Constituțională, la data pensionării sau recalculării pensiei anterior stabilite, beneficiază de pensie calculată similar cu cea a judecătorilor Curții Constituționale.
Perioada de îndeplinire a funcției de Avocat al Poporului constituie vechime în magistratură și vechime în specialitate juridică.
Legea Curții Constituționale stabilește că:
Judecătorii Curții Constituționale cu o vechime în activitatea juridică sau în învățământul juridic superior de cel puțin 25 de ani, indiferent de vârstă și de data pensionării, beneficiază, la cerere, de pensie de serviciu egală cu 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizația de încadrare brută lunară și sporurile avute. Pentru fiecare an care depășește vechimea menționată, la cuantumul pensiei se adaugă câte 1% din baza de calcul, fără a o putea depăși. Pensia astfel stabilită se actualizează în raport cu indemnizația de încadrare brută lunară și sporurile aferente ale judecătorilor Curții Constituționale. Pensia de serviciu se recalculează, la cerere, prin adăugarea vechimii dobândite în funcția de judecător după data stabilirii acesteia.
Liberalii au depus, luni, la Parlament cererea de revocare din funcţia de Avocat al Poporului a Renatei Weber, pe care o acuză că se află în conflict de interese pentru că este beneficiar de pensie specială și că și-a depășit mandatul constituțional prin instituirea mecanismului de monitorizare a torturii în spitalele covid. Detalii aici
Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
25 comentarii