G4Media.ro

Renate Weber susține că respingerea de către Parlament a rapoartelor de activitate…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Renate Weber susține că respingerea de către Parlament a rapoartelor de activitate ale Avocatului Poporului e ilegală și încalcă Constituția

Renate Weber, șefa instituției Avocatul Poporului, susține într-un comunicat de presă că eventuala respingere de către Parlament în ședința de marți a rapoartelor de activitate pentru anii 2018, 2019 și 2020 ale instituției ar încălca dispozițiile constituționale și legale.

Camera Deputaţilor şi Senatul au plen reunit, marţi de la ora 15.00, iar pe ordinea de zi sunt rapoartele de activitate privind Avocatul Poporului pe anii 2018, 2019 şi 2020, cât şi rapoartele de activitate ale CSAT pe 2019 şi 2020. Figurează pe ordinea de zi şi raportul de activitate al CNA pe anul 2020, cât şi raportul comun asupra Raportului de activitate al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării pe anul 2019, întocmit de comisiile juridice şi pentru drepturile omului din Camera Deputaţilor şi Senat.

Renate Weber, care a fost numită în funcție la propunerea ALDE, arată într-un comunicat de presă că Avocatul Poporului este o autoritate publică autonomă şi independentă faţă de orice altă autoritate publică, nu poate fi supus niciunui mandat imperativ sau reprezentativ, iar în exercitarea atribuțiilor sale, Avocatul Poporului nu se substituie autorităţilor publice.

Toate acestea sunt rezultatul poziției constituționale aparte a instituției și explică de ce, în fapt, Avocatul Poporului răspunde numai în fața Parlamentului, răspundere ce se materializează prin obligația prezentării de rapoarte anuale sau speciale. Prin acestea, Avocatul Poporului are ocazia să evidențieze lipsurile şi disfuncțiile grave din administrație şi să facă recomandări privind modificarea legislației, sau să propună măsuri de altă natură pentru ocrotirea drepturilor şi libertăţilor persoanelor.

Reante Weber mai arată că o garanție a independenței Avocatului Poporului, este faptul că nici Constituția, nici legea organică de organizare și funcționare a instituției nu au prevăzut posibilitatea aprobării/respingerii raportului anual prin votul Parlamentului, singura prevedere expresă fiind cea referitoare la prezentarea în ședința comună a celor două Camere ale Parlamentului (art. 60 din Constituție).

”Potrivit procedurilor parlamentare, dezbaterea nu înseamnă votarea raportului, dezbaterea și votarea fiind etape distincte ale procedurii parlamentare”, arată Renate Weber.

Reamintim că majoritatea din Parlament vrea să o înlocuiască pe Renate Weber de la șefia Avocatului Poporului cu Fábián Gyula, profesor de drept în Cluj (susținut de UDMR), sau cu Flavius Antoniu Baias de la Universitatea din București (susținut de PNL).

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

22 comentarii

  1. serios, absolut orice lege care nu convine specialilor este ilegala?

  2. Greu se da dusa. Ea și Ciorbea sacul și petecul. Toate deciziile, dar toate le-a luat în favoarea PSD. Și Ciorbea, la fel

  3. Tot un cățel politic va fi un în funcție… rănita se dă mare independentă, dar a fost pusă funcție fără examen, tot de către politruci, tot în urma unor aranjamente. Pe de altă parte, numai interesele poporului nu le-a apărat ea, din funcția reprezenteativă…

  4. Iar tu, penală.

  5. Nu e intelept si pentru noi, astia mai de jos, nu e bine deloc ca toate institutiile sa apartina doar unei grupari. Mi se pare mai bine ca sa existe frine.
    Stiu ca o multime de alegatori sint timp…, aaa, mai putin inteligenti, se comporta precum suporterii echipelor de fotbal, dar chiar nu e cazul sa fie fanii gruparilor politice.

    • Franele puse de dna Weber sunt franele puse de Tariceanu…….ce a facut in starea de urgenta si cu pensiile speciale…..un pic de pauza merita…..exceptiile ridicate de ea numai pentru binele poporului nu sunt…intra pe site-ul European Ombudsman si vezi ce ar trebui sa avem si la noi, nu un politruc traseist ca dna asta,…despre Ciorbea, no coment, la fel ca mandatul lui, sinecura grasa…de ce nu a atacat OUG 13?

    • lasati, lasati, ca e plin de psdisti in fruntea multor institutii. principial e cum zici tu, dar noi nu suntem in faza aia. si nici nu o sa ajungem ca pnl si psd sunt mana in mana la anumite chestii.

  6. Nota 4 slugă, ieși afară!

    • PNL – USR+ se îndreaptă spre totalitarism. și căpcăunii aplaudă . În nici o guvernare anterioară nu a fost contestată Curtea Constituțională și Avocatul Poporului. …Așa cred ei că păcălesc Europa și vom scăpa de MCV ?

  7. GREU DE DAT AFARA 5 !
    A SUNAT-O tericeanu. REZISTA ORICE AR FI !

  8. DACA FACE SEZIARE LA SINISTRII ccr CE BULA CREDETI CA DA dorneanu ?

  9. Herr Fritz de la Cotroceni,sluga UE doreste si CCR-ul lui asta e clar.Trebuie implementate legi care vin de la dictatura UE si sluga nu se poate impiedica de CCR

    • Ingerasule, ia revezi cum a fost înlocuit Gheorghe Iancu în 2012. Atunci s-a putut, a fost perfect legal (cauta declaratiile date de Ponta si Crin Antonescu). Acum doare?
      Vezi si OUG data de Ponta prin care hotarârile parlamentului nu sunt supuse controlului CCR. Aia nu mai e în vigoare, jigodie mica?

  10. Am citit mai multe comentarii cid ai ura pe un partid să o reverși pe o persoana ce mai e de spus se va vedea pina vor trece vreo doi ani ce fac acești domni care conduc acum în legătură cu subiectul avocatul poporului daca aveau baza legala o schimbau și gata dar nu au pot sa spun că e mai TARE că Ciorbea un mutalau

  11. Avocatul Poporului nu trebuie sa fie prietenul puterii. Avocatul Poporului este singura instituție care s-a opus abuzurilor nazistoide din primăvara lui 2020. Renate Weber are votul meu dacă va candida vreodată pentru o poziție.

  12. Din ce spune doamna , nu poate fi schimbată , decât dacă moare . Spune undeva că doar parlamentul poate s-o controleze , mai jos adăugând că nici această instituție n-o poate schimba . Și mai face o afirmație tare : parlamentul nu-i poate respinge rapoartele de activitate , fiindcă ar încălca constituția . Adică , chiar dacă sunt slabe , au devieri în activitate , rapoartele trebuie aprobate . Serios ?

  13. Adica activitatea ei e atat de speciala ca nu o verifica parlamentul, ca pe orice neica nimeni.

  14. „V-am lăsat săraci și proști. Acum, vă găsesc și mai săraci și mai proști”.

  15. Hai că se poate!
    După sluga lui Marliceanu, sa scăpăm și de CCR-ul lui Zdragnea !
    Nimeni nu a făcut mai mult rau acestei țări, cât au făcut „curtea” pesedistului Dormeanu și slugoiul ăla de la Iași, Slugărel Toader !

  16. A fatat-o ma-sa Avocatul Popoului. Exista o categorie de oameni care nu au niciun fel de scrupule. Odata ajunsi in functii inalte nu-i mai poti da jos de cat tupeu pot sa aiba in ei. Ca ea mai exista turnatorul Manole Isarescu, Dorneanu, oameni care nu inteleg ca vremea lor a apus. Sunt relicve ale istoriei comunistilor, a promovarii non-valorilor, a calcarii pe cap a intelectualilor. Totul a pornit de la criminalul bolsevic Ion Iliescu care a dat cu bata la propriu in toti care au vrut o Romanie adevarata si prospera. Hoitul comunist a bagat pumnul in gura tuturor si asta au invatat sa o faca si generatiile care au avut ciuma rosie in suflet. Nu este nicio diferenta intre Iliescu si hoitul de Simonis. Toti au ADN lui Lenin in ei.

  17. Avocatul Poporului ar trebui ales la fel ca Presedintele, nu numit de o sleahta de politruci. Si sa poata fi revocat, ca si Presedintele, numai in urma unui referendum.