Renate Weber susține că respingerea de către Parlament a rapoartelor de activitate ale Avocatului Poporului e ilegală și încalcă Constituția
Renate Weber, șefa instituției Avocatul Poporului, susține într-un comunicat de presă că eventuala respingere de către Parlament în ședința de marți a rapoartelor de activitate pentru anii 2018, 2019 și 2020 ale instituției ar încălca dispozițiile constituționale și legale.
Camera Deputaţilor şi Senatul au plen reunit, marţi de la ora 15.00, iar pe ordinea de zi sunt rapoartele de activitate privind Avocatul Poporului pe anii 2018, 2019 şi 2020, cât şi rapoartele de activitate ale CSAT pe 2019 şi 2020. Figurează pe ordinea de zi şi raportul de activitate al CNA pe anul 2020, cât şi raportul comun asupra Raportului de activitate al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării pe anul 2019, întocmit de comisiile juridice şi pentru drepturile omului din Camera Deputaţilor şi Senat.
Renate Weber, care a fost numită în funcție la propunerea ALDE, arată într-un comunicat de presă că Avocatul Poporului este o autoritate publică autonomă şi independentă faţă de orice altă autoritate publică, nu poate fi supus niciunui mandat imperativ sau reprezentativ, iar în exercitarea atribuțiilor sale, Avocatul Poporului nu se substituie autorităţilor publice.
Toate acestea sunt rezultatul poziției constituționale aparte a instituției și explică de ce, în fapt, Avocatul Poporului răspunde numai în fața Parlamentului, răspundere ce se materializează prin obligația prezentării de rapoarte anuale sau speciale. Prin acestea, Avocatul Poporului are ocazia să evidențieze lipsurile şi disfuncțiile grave din administrație şi să facă recomandări privind modificarea legislației, sau să propună măsuri de altă natură pentru ocrotirea drepturilor şi libertăţilor persoanelor.
Reante Weber mai arată că o garanție a independenței Avocatului Poporului, este faptul că nici Constituția, nici legea organică de organizare și funcționare a instituției nu au prevăzut posibilitatea aprobării/respingerii raportului anual prin votul Parlamentului, singura prevedere expresă fiind cea referitoare la prezentarea în ședința comună a celor două Camere ale Parlamentului (art. 60 din Constituție).
”Potrivit procedurilor parlamentare, dezbaterea nu înseamnă votarea raportului, dezbaterea și votarea fiind etape distincte ale procedurii parlamentare”, arată Renate Weber.
Reamintim că majoritatea din Parlament vrea să o înlocuiască pe Renate Weber de la șefia Avocatului Poporului cu Fábián Gyula, profesor de drept în Cluj (susținut de UDMR), sau cu Flavius Antoniu Baias de la Universitatea din București (susținut de PNL).
Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
22 comentarii