Renunțarea la gazul rusesc ar fi viabilă din punct de vedere economic pentru țările din UE (studiu)
Renunțarea la importurile de energie (gaz, petrol, cărbune) din Rusia ar fi suportabilă din punct de vedere economic pentru țările din Uniunea Europeană, potrivit unui studiu publicat luni, care arată și eficiența unor eventuale taxe vamale mai ridicate la importurile de energie, potrivit Le Figaro.
Un embargo asupra importurilor de energie ar avea un „impact relativ mic” asupra economiilor europene, cu o pierdere de PIB cuprinsă între 0,2 și 0,3%, în medie, „sau 100 de euro pe adult european”, au declarat cei patru economiști autori ai studiului, publicat sub egida Consiliului de analiză economică, un organism însărcinat cu consilierea guvernului francez.
Cu toate acestea, unele țări ar fi mult mai penalizate, cum ar fi Lituania, Bulgaria, Slovacia, Finlanda și Republica Cehă, și ar avea nevoie de „solidaritate europeană”.
Potrivit acestui studiu, România se află pe locul 12 în ceea ce privește pierderea de PIB, puțin peste media UE și după Polonia și Grecia.
Franța, care este mai puțin expusă la importurile rusești de petrol, cărbune și, mai ales, gaze, ar fi mai puțin penalizată, cu o pierdere de PIB estimată între 0,15 și 0,3%, în funcție de capacitatea sa de a găsi alternative la produsele cumpărate în prezent din Rusia.
În cazul Germaniei, care este reticentă în a pune în aplicare un embargo, pierderea de PIB este estimată între 0,3 și 3%, un nivel pe care autorii studiului îl consideră „moderat în general și (care) poate fi absorbit”.
Cu toate acestea, introducerea de taxe vamale asupra importurilor de energie rusească, de exemplu de 40%, ar fi „mai eficientă decât un embargo strict”, se arată în studiu.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
12 comentarii