G4Media.ro

Reorganizarea administrativă ajunge în Parlament / Deputatul Tudor Benga a depus un…

Sursa foto: Facebook Tudor Benga

Reorganizarea administrativă ajunge în Parlament / Deputatul Tudor Benga a depus un proiect care stabilește 12 județe, praguri de 10.000 de locuitori pentru orașe și 5.000 pentru comune

Deputatul Tudor Benga a anunțat că a depus în Parlament, miercuri, un proiect de lege pentru reoganizarea administrativă a țării, care stabilește 12 județe, praguri de 10.000 de locuitori pentru orașe și 5.000 pentru comune.

„Am introdus azi în circuitul legislativ un proiect de lege vizând reforma administrativ-teritorială, mai exact o viziune cuprinzând trei puncte centrale ale acestui subiect extrem de spinos: comasarea județelor, pragurile minime de populație ale comunelor și orașelor, și accesul la servicii publice în localitățile unde primăriile ar fi comasate”, a scris Tudor Benga pe pagina sa de Facebook.

Deputatul precizează că este un subiect foarte sensibil de care toată clasa politică fuge „și mai ales coaliția PSD-PNL-UDMR care ține țara baronizata plecând fix de la fragmentarea administrativă excesivă a României”.

„Și tocmai fiindcă actuala coaliție fuge de dezbaterea parlamentară a tuturor temelor mari de reformă a statului cred că e necesar aducem aceste teme în circuitul legislativ pentru a vedea exact și pozițiile CES-ului și ale CL-ului și ale Guvernului și ale partidelor și ale tuturor actorilor instituționali implicați. Viziunea pe care o propun pleacă de la nevoia imperioasa de reduce fragmentarea administrativă a țării și implicit risipa bugetara aferentă, de a eficientiza absorbția fondurilor europene, și de a avea localități capabile să se autosustina și să livreze servicii publice de calitate cetățenilor fără a fi veșnic cu căciula în mână la ușa guvernului și șefilor de partid”, subliniază Benga.

Deputatul Tudor Benga precizează că a propus o viziune de comasare județelor care să respecte identitățile tradiționale ale celor zece mari regiuni istorice ale țării, dar totodată și fluxurile umane, economice și logistice ale României de azi. „Voi reveni mai în detaliu atât la logica pragurilor (5.000 la comune și 10.000 la orașe) cât și a comasării județelor (12 la număr) zilele următoare însă așa cum am spus-o de nenumărate ori consider că România nu își poate îndeplini potențialul de dezvoltare fără o reformă profundă a statului, iar cea administrativ-teritoriala este una dintre cele mai importante”, încheie deputatul.

Context. Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) și mai multe organizații patronale cu sute de membri cer autorităților reorganizarea teritorial-administrativă a țării pentru reducerea aparatului birocratic. Principalele măsuri cerute sunt:

  • reducerea de la 41 (plus București) la 15 a numărului de județe;
  • redefinirea noţiunii de comună ca localitate cu cel puţin 5.000 de locuitori;
  • redefinirea noțiunii de oraș ca localitate cu cel puțin 10.000 de locuitori;
  • toate instituțiile publice deconcentrate trebuie să fie regrupate sub această nouă formă administrativă.

Citește și Câte orașe și comune ar dispărea din fiecare județ dacă reorganizarea administrativă ar presupune praguri de 10.000, respectiv 5000 de locuitori/ Ce județe ar rămâne fără mediu urban, orașele care ar deveni direct sate și unde ar deveni comunele orașe/ Hartă interactivă

Citește și Reorganizarea administrativă în viziunea lui Marcel Ciolacu: Comasarea comunelor cu maximum 1.500 de locuitori / Primarii comunelor desființate devin viceprimari ai localităților care le înghit / Măsurile să intre în vigoare la alegeri

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

34 comentarii

  1. Fara Referendum e doar o poveste pe care o vor ignora … pentru ca pot. Descentralizarea = dezbinarea
    Acum #facnimic e prioritatea.
    Aaa… stai, au mai fost referendumuri ignorate.

    • Si cu referendum nu poate la fe lde bine sa ignore? Avem deja 2 referendumuri care sunt ignorate.

    • Trebuie întrebați și locuitorii, există și ei. Pentru istorie și literatură, denumirea Județ e aberantă, totdeauna au fost relativ mici. Sub Dej, li se zicea Regiuni. Pentru o comună de 5000 locuitori, numărați din sate răsfirate, e greu să facă un pensionar 20 km pe jos numai ca să ia o hârtie de la primărie.

    • E vreun jurist sau avocat pe aici ? Există temei pentru o plângere penală împotriva fiecărui parlamentar pentru neaplicarea referendumului ? Abuz în serviciu, subminarea economiei naționale, ceva ?
      Prejudiciul e clar și e enorm, salariile a +165 de parlamentari, lună de lună !

    • @Camelian Propinatiu, și ce știu locuitorii despre regionalizare? Le va spune primarul care nu vrea să-și piardă postul că e nasol și locuitorii vor crede.
      Exact așa cum și tu crezi că lumea va trebui să se deplaseze 20km pe jos – ceea ce e S.F. (excepție dacă ești înscris la un maraton).

  2. In caz ca nu era clar, trebuia precizat ca Tudor Benga e deputat USR.

    • Nu mai este, din ce am citit, și-ar fi dat demisia și este acum independent.

    • Uniunea pentru Reforma Statului și Protecția Drepturilor Fundamentale. URS.PDF. Acesta este numele noului partid despre care vă spuneam că l-am înființat și al cărui manifest îl puteți găsi la adresa de internet și pagina de facebook din primele două comentarii de mai jos.

  3. crisana si banatul sunt tot in transilvania (regiune antica romana).

    • Deci in loc de numele istoric Banat sa ii spunem Transilvania Vest Vest și Crișanei Transilvania Nord Nord Vest? Sau ce propui?

    • Cata, simplu: transilvania, tara romaneasca si moldova, acolo trebuie sa se revina… aia ar fi o reorganizare serioasa.

    • Rog cei de nu cunosc minimă istorie să nu-și mai dea cu părerea despre aceasta.

  4. De ce Maramureșul la Oradea și nu la Cluj, că e mai aproape ?

  5. Sunt curios cum le a impartit. Si de ce sunt tot felul de codite si aripioare la fiecare regiune?

    • Pai sunt comasate niste judete, care asa arata, cu codite si aripioare (nu sunt patrate).

  6. Nu mai bine facem un singur judet cu resedinta la Bucuresti?

    Pana nu depasim stadiul de primate si pana nu avem digitalizare nu avem cum pune oamenii sa mearga zeci de km pana in resedinta de judet 🙂

    • Pai acum cam asta suntem. Tara este extrem de centralizata pentru a sustine interesele politice si economice ale politicienilor romani, indifierent de culoarea politica

    • Suntem deja un județ cu sediu la București.

      Te deplasezi doar dacă vrei să te deplasezi. Eu n-am mai vizitat instituții ale reședinței de județ de mai bine de 10 ani. S-au schimbat multe de atunci. Am avut o pandemie care ne-a arătat că se poate. 😉

  7. Am răsfoit articolul, nu am aflat de la ce partid e deputatul Benga ! Autorului nu i s-a părut că merită menționat partidul ??

  8. Văd că a respectat oarecum regiunile istorice mai peste tot, doar VN și GL sunt aruncate cu Muntenia. Mă așteptam. Ba chiar în cazul regiunilor de dezvoltare, VN și GL sunt puse cu BR, BZ, TL și CT, iar centrul e la Constanța, adică la vreo 300 km de Focșani, să zicem. Mai bine ar fi împărțit Moldova în 2 județe mari compuse din câte 4 din județele actuale (Moldova are 8 județe incluzând și Bucovina).

  9. Reorganizarea se va face cu arma in mana sau nu se va face.

  10. Proiecte, proiectele, pierdere de timp. Atat PNL cat si PSD si FIDESZ-ul local nu vor face nici o schimbare pentru ce prin sistemul actual centralizat se controleaza masa votanta din Romania. Iar o descentralizare inseamna pierderea puterii. Chiar si la UDMR. Chiar credeti ca toti maghiarii din Romania sunt in limba dupa politica lui Orban si daca va fi o descentralizare in zona lor toti vor vota la unison cu FIDESZ-ul?

  11. Nu e perfect, dar trebuie sa se inceapa de undeva.
    Ar trebui ca discutiile sa nu se concentreze pe granitele acestor judete/regiuni, ci pe competentele lor administrative. Ce grad de autonomie li se va permite? In ce masura autonomia poate conduce la disolutia statului national? Cum se vor finanta? Etc.
    Toate proiectele de acest fel au esuat in discutii minore, in jurul vreunui sat sau deal, care sunt oricum pustiite de locuitori. Scopul acestei reorganizari ar trebui sa fie revitalizarea regiunilor din sud-vest si nord-est, cele mai inapoiate din Romania, fara a defavoriza regiunile bogate.

  12. 3 Transilvanii: Jumate din Romania e Transilvania. :))

  13. De aceea ne punem speranta in USL ……………
    Poate reusesc astia sa faca in 3 ani ce n-a reusit USR in 9 luni. Ignoram si ca USL e de vreo 30 de ani de fapt

  14. Harta nu e completa. Nu contine resedinta de judet.
    Aici ar fi discutii interminabile imclusiv locuitorii dim resedintele de judet desfiintate.

    • Ideea ar fi ca și la reședința de județ să existe descentralizare. Mai exact, instituțiile județene să fie împărțite prin tot județul.

      Pe aceeași idee ar trebui împărțit și guvernul. Sau măcar anumite agenții din el. Ex: CNAIR-ul ar putea fi la Brașov. Ministerul Culturii la Iași. Comunicații și tehnologia informației la Cluj. Etc.

  15. Oare despre ce vorbești?

  16. Nu „apare”, că a fost întotdeauna acolo. Doar că mai include parte din Mureș și e fără Brașov. Mai studiază…

    Dar ideea din propunere e pe subiect economic: noul județ va fi unul axat pe turism, domeniu în care cele 3 județe comasate se potrivesc, pe când Mureș-ul nu.
    Deci n-are legătură cu Ținutul Secuiesc.