G4Media.ro

Reorganizarea administrativă în viziunea lui Marcel Ciolacu: Comasarea comunelor cu maximum 1.500…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Reorganizarea administrativă în viziunea lui Marcel Ciolacu: Comasarea comunelor cu maximum 1.500 de locuitori / Primarii comunelor desființate devin viceprimari ai localităților care le înghit / Măsurile să intre în vigoare la alegeri

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că este necesară o reorganizare administrativă care ar presupune: comasarea comunelor cu maximum 1.500 de locuitori, iar primarii comunelor desființate să devină viceprimari ai localităților care le înghit. Măsurile ar putea să intre în vigoare la alegeri, susține liderul PSD.

„Nu cred că putem să mergem cu desființarea de județe în acest moment. Nu este pregătită administrativ România pentru acest moment (…), dar cred că o măsură administrativă cu anumite comune care în acest moment au sub 1000-1500 de locuitori, cred că ar fi o măsură oportună și un început de reformă”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Liderul PSD a precizat că nu se vor desființa, ci se vor comasa aceste comune: „Se comasează. Nu le desființăm, nu dăm cu Napalm, nu suntem în războiul din Vietnam. Găsit ce intră viceprimar la comuna limitrofă care este mai mare și astfel se face o comunitate, găsit pârghiile administrative corecte”.

Marcel Ciolacu a susținut că astfel de măsuri trebuie luate cu un an înainte de alegeri, ori adoptate până atunci și să intre în vigoare odată cu alegerile viitoare:

„Toate măsurile administrative trebuie luate cu un an de zile înainte de alegeri. Nu vorbim de reorganizarea administrativă să facem organizarea pe regiuni, cum ar fi fost normal la timpul potrivit, dar dacă se vor lua astfel de măsuri, se vor lua cu un an înainte. Nu e de neglijat nici să le luăm aceste măsuri și ele să fie puse în vigoare la următoarele alegeri. Cred că e o abordare corectă și e până la urmă predictibilă pentru toată lumea.

Context. Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) și mai multe organizații patronale cu sute de membri cer autorităților reorganizarea teritorial-administrativă a țării pentru reducerea aparatului birocratic. Principalele măsuri cerute sunt:

  • reducerea de la 41 (plus București) la 15 a numărului de județe;
  • redefinirea noţiunii de comună ca localitate cu cel puţin 5.000 de locuitori;
  • redefinirea noțiunii de oraș ca localitate cu cel puțin 10.000 de locuitori;
  • toate instituțiile publice deconcentrate trebuie să fie regrupate sub această nouă formă administrativă.

Citește și Câte orașe și comune ar dispărea din fiecare județ dacă reorganizarea administrativă ar presupune praguri de 10.000, respectiv 5000 de locuitori/ Ce județe ar rămâne fără mediu urban, orașele care ar deveni direct sate și unde ar deveni comunele orașe/ Hartă interactivă

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. E o idee, are dreptate (chiar daca e de la PSD), schimbarile astea trebuie analizate și făcute atent nu pe genunchi.

  2. Daca nu se fac pană in aleveri se lungeste „boala”cu inca 4 ani,fiindca noii alesii vor invoca neretroactivitatea legilor.

  3. Da și vor dispărea câteva funcții de primar. Comasarea județelor ar aduce economii substanțiale prin desființarea funcțiilor de prefecți,președinți de consilii județene, f,inspectorate de toate felurile,civile și militare,comisii,agenții și câte și mai câte, fiecare cu câte o schemă de conducere deloc de neglijat. Iată de ce cred că nu se va întâmpla acest lucru : se vor desființa prea multe scaune călduțe.