Reparații gratuite pentru controllerele Nintendo Switch în Europa
Nintendo a anunțat marți că va repara gratuit și dincolo de perioada de garanție, în urma unei acțiuni a grupurilor de consumatori, controllerele defecte pentru consola sa de jocuri Switch achiziționate în Europa, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.
„Nintendo oferă consumatorilor care au cumpărat produsul afectat în Spațiul Economic European (UE+Islanda, Norvegia și Liechtenstein), în Regatul Unit și în Elveția că reparațiile” acestei defecțiuni premature a controllerelor „vor fi efectuate gratuit de către centrele oficiale de reparații ale Nintendo”, a precizat producătorul japonez de console într-un comunicat.
Acesta a precizat că oferta se aplică chiar dacă defecțiunea se datorează uzurii și chiar dacă garanția de 24 de luni a expirat.
Acest angajament vine în urma unei alerte lansate de Organizația Europeană a Consumatorilor (BEUC) în ianuarie 2021 către Comisia Europeană.
Organizațiile membre ale BEUC primiseră aproape 25.000 de plângeri de la utilizatorii Switch, care au semnalat că controllerele Joy-Con se uzează prematur, ceea ce face ca personajele de pe ecran să se miște necontrolat.
Potrivit mărturiilor consumatorilor, în 88% din cazuri, controlerele Switch s-au defectat în primii doi ani de utilizare.
BEUC a salutat această decizie ca fiind o „victorie tangibilă pentru consumatori”. „Mulți au fost nevoiți să plătească reparații sau înlocuiri costisitoare pentru un produs la care s-ar fi putut aștepta în mod rezonabil să dureze mai mulți ani”, a declarat Ursula Pachl, director general adjunct al organizației.
„Cu toate acestea, aceasta este doar o soluție pe termen scurt (…) Nintendo poate totuși să continue să vândă consola cu potențialul bug”, a deplâns ea.
„Obsolescența prematură a bunurilor de consum este inacceptabilă: contribuie la creșterea munților de deșeuri electronice și îi costă pe consumatori”, a mai spus ea.
La 22 martie, Comisia Europeană a prezentat un proiect legislativ pentru a facilita și ieftini repararea produselor deteriorate sau stricate de către consumatori, inclusiv după expirarea perioadei de garanție.
În fiecare an, aproximativ 35 de milioane de tone de deșeuri în UE sunt formate din produse reparabile aruncate la gunoi, în timp ce consumatorii europeni pierd 12 miliarde de euro prin cumpărarea de bunuri noi în loc să le repare pe cele vechi, estimează executivul UE.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank