G4Media.ro

REPER anunță că a semnat sesizarea la Curtea Constituțională formulată de USR…

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

REPER anunță că a semnat sesizarea la Curtea Constituțională formulată de USR pe tema legii avertizorului de integritate și îi cere președintelui Iohannis să o întoarcă în Parlament / Inițial, partidul lui Cioloș a apelat la Avocatul Poporului

Partidul înființat de Dacian Cioloș anunță că toți deputații REPER au semnat sesizarea formulată către Curtea Constituțională pe tema legii avertizorului de integritate, fără să precizeze însă în comunicatul de presă că este vorba despre sesizarea USR. Inițial, deputații REPER au refuzat să semneze, pe motiv că n-ar fi fost contactați, și au apelat la Avocatul Poporului să sesizeze CCR. Deputatul USR Mihai Badea le-a transmis, vineri seara, foștilor colegi, printr-un mesaj publicat pe Facebook, că REPER nu trebuie ”să se roage de Avocatul Poporului” ca să sesizeze CCR, ci este suficient să semneze solicitatea parlamentarilor USR care mai au nevoie de 4 semnături pentru a îndeplini minimul de 50 necesare pentru sesizarea Curții.

Redăm mai jos integral comunicatul

”Toți deputații REPER au semnat sesizarea formulată către Curtea Constituțională privind Legea avertizorului de integritate. Mai mult decât atât, juriştii noştri au lucrat pentru o formă îmbunătățită a textului și depășirea blocajelor administrative pentru ca textul să poată fi depus luni.

Trebuie folosite toate instrumentele pe care le avem la îndemână pentru a acționa în interes public și a opri efectele toxice ale acestei legi, care, în forma ei actuală, este o armă îndreptată împotriva avertizorilor de integritate, nu un instrument care să îi protejeze.

REPER atrage atenția asupra acțiunilor care pot fi declanșate împotriva României dacă textul rămâne în forma adoptată de Parlament și îi cere preşedintelui Iohannis să o întoarcă în Parlament, acolo unde a fost deturnată complet de la rolul şi semnificația ei pentru democrație şi pentru vocile libere, care sunt un garant al integrității.

Vom insista pentru implicarea organizațiilor din societatea civilă și a instituțiilor media în dezbaterea din Parlament având în vedere că sunt primele afectate de acestă lege.”

Context

REPER, partidul înființat de Dacian Cioloș, nu a semnat sesizarea USR prin care Parlamentul României putea sesiza Curtea Constituțională privind legea avertizorului, dar s-a alăturat unei liste de ONG-uri care cer același lucru Curții, doar că prin apelarea la Avocatul Poporului.

USR nu a putut depune sesizarea din partea Parlamentului din cauza numărului insuficient de semnături ale Opoziției.

REPER și-a anunțat demersul printr-o postare publicată vineri, pe Facebook.

Între REPER și USR a izbucnit o dispută publică privind motivul pentru care parlamentarii lui Dacian Cioloș nu au semnat sesizarea USR la CCR.

Deputatul USR Ionuț Moșteanu susține că deputații REPER au primit dinainte textul sesizării, pe Facebook circulând și diferite capturi de Whatsapp cu discuții despre sesizare și transmiterea ei de la REPER la USR.

Pe de altă parte, REPER susține că sesizarea la CCR pentru legea avertizorilor publici nu a putut fi depusă nu din cauză că partidul înființat de Dacian Cioloș nu a vrut să semneze, ci pentru că ”liderii USR au ignorat situația cu bună știință”.

Proiectul de lege care transpune o directivă privind legea avertizorului de integritate a fost adoptată, miercuri, de plenul Camerei Deputaților, cameră decizională, Mai multe ONG-uri au criticat dur forma adoptată de coaliția PNL-PSD-UDMR, pe motiv că amendamentele propuse de Laura Vicol (PSD) în Comisia Juridică și asumate de coaliție golesc legea de conținut și descurajează avertizorii de integritate din instituții sau companii publice să semnale cazuri de corupție sau de încălcări ale legii în cheltuirea banilor publici.

Citește și

Organizația internațională Reporteri fără Frontiere cere ca Iohannis să respingă legea avertizorilor de integritate iar instituțiile UE să condamne legea

Zeci de ONG-uri îi cer președintelui Iohannis să nu promulge legea avertizorului de integritate, criticată de experți

BREAKING Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, anunță că analizează o posibilă sesizare la Comisia Europeană pentru activarea mecanismului de condiționarea a fondurilor europene de statul de drept în România din cauza modului în care a fost transpusă directiva privind avertizorul de integritate

Cum și-a bătut joc România de Vera Jourova / Președintele Iohannis poate repara umilirea înaltului oficial UE întorcând la Parlament legea avertizorului de integritate, altfel riscă să lase țara fără fonduri europene

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Târziu, n-au cum sa fie un Reper! Sa-ți fie rusine, domnule Cioloș!

  2. Parca ziceau ca are numeroase greșeli, le-a corectat Cioloș?