G4Media.ro

Reportaj BBC: România, țara europeană în care urșii umblă liberi / Populația…

Sursa Foto: AMP Libearty – Bear Sanctuary

Reportaj BBC: România, țara europeană în care urșii umblă liberi / Populația de urși din România este mult mai mare decât se credea

Pe măsură ce populația de urși din România crește, cresc și oportunitățile pentru călători de a sta față în față cu prădătorii într-un mod responsabil, scrie BBC.

România adăpostește cea mai mare populație de urși bruni sălbatici din Europa, în afara Rusiei, cu până la 13.000 de urși care trăiesc în și în jurul pădurilor în mare parte neatinse din Munții Carpați. Dar, în timp ce observarea urșilor a fost mult timp o atracție turistică în România, aceasta nu a implicat istoric aventurarea în pădure, arată jurnaliștii britanici.

„Nu cu mult timp în urmă, era ceva obișnuit să vezi un urs ținut într-o cușcă în fața afacerilor de aici pentru a atrage clienții”, a explicat prezentatorul Reece Parkinson într-un episod recent al emisiunii The Travel Show de la BBC.

Când România a aderat la Uniunea Europeană în 2007, țara a început să adere la Directiva UE privind grădinile zoologice, care emite orientări privind modul în care trebuie tratate animalele captive. În ultimii 18 ani, țara a apelat la metode mai umane și mai durabile pentru a prezenta unul dintre ultimele colțuri cu adevărat sălbatice din Europa și urșii bruni care trăiesc aici.

Urșii bruni au cutreierat pădurile și munții Europei timp de milioane de ani. Cu toate acestea, numărul lor a scăzut semnificativ odată cu dezvoltarea civilizației umane. În prezent, se estimează că aproximativ 36.000 de urși trăiesc în partea europeană a Rusiei, însă noile cercetări efectuate de Institutul de Cercetări Forestiere din România arată că populația de urși bruni din această țară este mult mai mare decât s-a estimat anterior – un fapt care a adus atât oportunități, cât și provocări pentru comunitățile din jur.

Sanctuarul ursului brun din România

Pe de o parte, turismul durabil pentru urși în România este în creștere. Numeroși operatori de turism, precum Outdoor Holidays și Much Better Adventures, oferă acum vizitatorilor excursii ghidate de „observare a urșilor” în pădurile în care trăiesc urșii bruni. Acest lucru, la rândul său, creează oportunități economice pentru comunitățile rurale ale țării și încurajează conservarea continuă a habitatului animalelor.

Există chiar și un adăpost dedicat: Sanctuarul de urși Libearty, situat în sudul Munților Carpați, în orașul Zărnești, este cel mai mare sanctuar de urși bruni din lume. Acesta nu numai că salvează și oferă îngrijiri medicale foștilor urși captivi care nu pot fi eliberați în sălbăticie, dar oferă și tururi publice, permițându-le vizitatorilor să vadă urșii într-o întindere de 69 de hectare de păduri de stejar și pășuni.

„În ultimii 20 de ani, Cristina Lapis și echipa ei de la Libearty Bear Sanctuary au oferit o casă la peste 130 de urși aici, în Transilvania”, a declarat Parkinson.

Din păcate, nu toată lumea este entuziasmată de vecinii lor blănoși. Pe măsură ce populația de urși înflorește, apar și întâlnirile periculoase cu oamenii.

Unii fermieri locali, dintre care mulți au pierdut animale din cauza urșilor, au militat pentru sacrificarea populației de urși bruni din România. Vizitatorii au avut, de asemenea, conflicte cu animalele, adesea din cauza unor întâlniri neașteptate în timpul unor drumeții pe munte – dintre care câteva au devenit mortale. Cu toate acestea, Lapis, care conduce sanctuarul, insistă că astfel de întâlniri nu sunt obișnuite.

„Cunosc sute de mii de cazuri în care oameni care sunt obișnuiți cu pădurea au văzut un urs și nu s-a întâmplat nimic. Deci, trebuie să fie ceva special ca să se întâmple un accident”, a spus Lapis. „Când mergi în pădure… este important să faci zgomot. Dacă faci zgomot, animalul știe că vii și pleacă.”

Se fac eforturi pentru a încerca să se găsească un compromis care să protejeze urșii și să mențină vizitatorii și animalele cât mai în siguranță. Animalele sunt protejate în temeiul legislației românești, iar eforturile de împădurire și de educare sunt în curs de desfășurare pentru a împiedica urșii să intre pe teritoriul oamenilor pentru a se hrăni și pentru a-i învăța pe oameni ce să facă atunci când întâlnesc un urs în pădure.

Cele mai multe întâlniri cu urși care pun viața în pericol se datorează erorii umane, de obicei atunci când un om sperie un urs sau interacționează nepotrivit cu puii, făcând ca ursoaicele-mamă să se apere, scriu jurnaliștii BBC. Prin urmare, continuă ei, atunci când faceți drumeții în ținutul urșilor – fie în România sau în altă parte – este important să vorbiți tare sau să bateți din palme pentru a da timp animalelor să vă evite. Dacă dați accidental peste un urs, faceți-vă cât mai mare și îndepărtați-vă.

„Nu putem trăi singuri în sălbăticie”, a spus Lapis. „Trebuie să învățăm să împărțim”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.