Reportaj CNN despre pompierii români din Grecia: Profesioniști de nivel înalt / Incendiile sunt mai dificile decât cele din România pentru că bate vântul și pinii ard rapid
Reportaj CNN, preluat de Rador:
Marți dimineață, înaintea incendiului devastator care a cuprins Penteli, lăsând în urmă cenușă și resturi arse, CNN Grecia s-a întâlnit cu pompierii români la sediul Academiei de Pompieri din Kifissia, unde și-au instalat baza. Ne informaseră cu o zi înainte că sunt în stare de alertă – ca în fiecare zi – deoarece pericolul de incendiu era foarte mare din cauza vântului puternic care bate în zonă. S-au dovedit a fi „clarvăzători”, întrucât în după-amiaza aceleiași zile, au fost nevoiți să ducă „lupta” alături de pompierii greci pentru stingerea fronturilor din zona Penteli.
Mulți dintre ei au deja experiență în Grecia, întrucât anul trecut au ajutat la operațiunile de stingere a incendiilor de pădure, activând pe diverse fronturi, în special în insula Evia, dar și în Vilia din Attica și impresionând prin organizarea și abilitățile lor. După cum spun ei, incendiile în Grecia sunt mai dificile decât cele din România.
În total, 28 de pompieri români alcătuiesc echipa instalată la Academia de Pompieri, în cadrul unui program pilot sub egida Direcției Generale Europene pentru Protecția Civilă și Operațiuni Umanitare (ECHO). Este al doilea grup de români care sosesc în Attica anul acesta, urmând fi înlocuit la sfârșitul lunii iulie de o echipă franceză.
„Scopul principal al programului este de a ajuta autoritățile elene în stingerea incendiilor de pădure, de a scurta timpul de răspuns pentru combaterea acestor incendii. Și, de asemenea, să ne pregătim mai bine împreună cu pompierii greci pentru a face față incendiilor de pădure din Grecia și din întreaga Europă, astfel încât să existe o unitate mai mare în stingerea incendiilor forestiere”, explică șeful misiunii din România, Valeriu David, pentru CNN Grecia.
Proiectul pilot de preinstalare (pre-positioning pilot project) a fost demarat pentru prima dată în acest an în Grecia și participă la el în total șase țări: România, Germania, Franța, Norvegia, Finlanda și Bulgaria.
Echipa bulgară este la Larissa, iar celelalte trei echipe din Germania, Norvegia și Finlanda sunt la Tripoli.
„Este o situație win-win pentru ambele servicii, deoarece în afară de ajutorul pe care îl primește țara gazdă, colegii din străinătate pot afla mai multe lucruri despre incendiile de mediu decât în țara lor. Ei pot obține aceste cunoștințe și le pot împărtăși pentru a stinge incendiile din țara lor natală. De asemenea, facem schimb de cunoștințe în toate domeniile legate de stingerea incendiilor, de la echipamente, strategie și bună practică”, spune căpitanul și coordonatorul adjunct al Ofițerilor Greci de legătură, Kostas Zinelis.
„Orice ajutor este binevenit” – „Profesioniști la nivel înalt”. La întrebarea noastră dacă pompierii români sunt aici pentru a ajuta la stingerea incendiilor sau sunt necesari pentru a umple golurile din Serviciul de Pompieri, atât pompierii greci, cât și colegii lor români subliniază că programul nu are nicio legătură cu asta.
Kostas Zinelis, care a mai lucrat cu ei și vara trecută la Vilia, în Attica, subliniază nivelul ridicat de profesionalism al colegilor săi, menționând că orice ajutor este binevenit.
„Fiecare mecanism de protecție civilă primește cu bucurie cât mai multe resurse posibil. Orice ajutor este binevenit. În acest sens, suntem foarte bucuroși să-i avem pe colegii noștri din România să ne ajute. Pentru că am lucrat cu ei și vara trecută la Vilia, vă pot confirma că sunt profesioniști de nivel înalt și că ajutorul lor este un avantaj foarte bun pentru noi”, spune el.
„Este un program pilot, nu a fost creat pentru a umple golurile din țara noastră. Dimpotrivă, este în cadrul solidarităţii şi cooperării pe care ţările le-au manifestat în combaterea incendiilor de pădure. Pentru că așa cum vedem deja în Peninsula Iberică în această perioadă sunt incendii mari catastrofale. Problema este deja una a Europei. Prin urmare, prin schimbul de experiență, solidaritatea acestor țări și cooperarea lor ne vor ajuta să avem o cooperare rapidă și imediată. Pentru prima dată se realizează în Grecia, la anul probabil va fi o altă țară unde va avea loc preinstalarea”, spune, la rândul său, locotenentul și ofițerul de legătură cu misiunea românească Giannis Koulikas.
Pe de altă parte, românii susțin că programul reprezintă o experiență foarte bună pentru ei.
„Vreau doar să subliniez că este foarte util și pentru noi, pentru că obținem cunoștințe de la pompierii greci, facem schimb de cunoștințe, pentru că anul trecut a fost în Grecia, anul viitor poate fi în România și așa mai departe. Deci acesta este un program foarte bun”, spune ofițerul de legătură al misiunii României, colonelul de pompieri Florin Chirea.
„Este o situație win-win pentru că incendiile cu care se confruntă (grecii) sunt mai dificile decât la noi. Deci este o experiență foarte bună pentru noi să participăm la stingerea incendiilor și să obținem toată această experiență”, adaugă Valeriu David.
„Fiecare incendiu este diferit”. Pe baza programului, fiecare echipă rămâne în țara gazdă aproximativ 14 zile și este înlocuită cu alta. Pompierii români lucrează 12 ore pe zi în fiecare zi. După cum spun ei, întotdeauna există ceva nou de învățat.
„Întotdeauna ai ceva nou de învățat. La fiecare incendiu înveți ceva nou pentru că fiecare incendiu este diferit. Este un program european al Protecției Civile și suntem gata să intervenim oriunde este nevoie”, subliniază căpitanul român.
„Sunt bucuros de acest program de prepoziționare, pentru că acum avem mai mult timp pentru a face schimb de cunoștințe, este diferit de misiunea anterioară în care trebuia doar să intervenim. Vom pleca anul acesta cu mai multe cunoștințe, pe care le vom aplica și la noi”, a mai spus el, adaugând: „Încercăm să învățăm rapid ca să intervenim cu mai multă siguranță, mai rapid și mai eficient”.
Kostas Zinelis confirmă cuvintele colegului său: „Motto-ul pompierilor din toată lumea este că fiecare incendiu este diferit”.
„Nordul ajută sudul vara și sudul ajută nordul iarna”. Un alt aspect al programului este evidențiat de domnul Zinelis: „Grecia este un pilon cheie al Mecanismului european de protecție civilă. Până în actualul sezon de foc prin care trecem, programul a oferit ajutor în Europa de 45 de ori și a primit ajutor de 16 ori. Raționamentul este că nordul ajută sudul vara și sudul ajută nordul iarna. În acest fel, nordicii care vin să ajute la incendii într-un mediu care este unul dintre cele mai solicitante din lume, dobândesc cunoștințe. În caz de inundații se întâmplă invers, noi vom dobândi cunoștințe și practici și know-how”.
„Incendiile sunt mai dificile decât în România” – „Am învățat multe din misiunea noastră de anul trecut”
Pentru Florin Chirea, aceasta este a doua misiune în Grecia, anul trecut a fost în insula Evia, acționând acolo mai bine de o săptămână. El consideră operațiunea de anul trecut una reușită, subliniind totodată cooperarea foarte bună cu pompierii greci.
„Anul trecut am fost în prima misiune în Grecia, eram membru al unității din România, eram staționați în Evia. Am lucrat împreună cu pompierii greci, ni s-a atribuit un drum, o linie pentru a reține focul. Prin cooperarea foarte bună pe care am avut-o cu pompierii greci, am reușit să menținem această linie, așa că o consider o operațiune de succes. Anul trecut, a mai venit o echipă care a fost instalată în Vilia. Știu că a fost de asemenea o operațiune reușită. Am învățat multe din misiunea noastră de anul trecut”, subliniază el și continuă: „La incendiul din Evia am muncit câteva zile, am stat acolo mai bine de o săptămână, doar ca să udăm locul după ce am stins majoritatea incendiilor. Rămân focare mai mici, trebuie să fii foarte atent cu ele și să stai acolo mai mult timp și să te asiguri că nu mai există focare. Anul trecut am stat 13 zile, prima echipă și a doua la fel”. „Incendiul de anul trecut a fost mare și a fost greu atât pentru noi, cât și pentru pompierii greci. Dar reușim să îndeplinim această misiune”.
Întrebat dacă aici incendiile din Grecia sunt mai dificile decât în România, acesta a răspuns afirmativ. „Da, sunt mai dificile deoarece copacii sunt diferiți, sunt pini, focul crește mai repede în Grecia, vântul, de cele mai multe ori, este mai puternic decât în România. Avem vegetație diferită, incendiile noastre nu se extind la fel de repede și este mai ușor să le limităm”.
Referitor la programul din acest an, spune că „am avut timp să ne instruim mai mult împreună, să închidem câteva goluri pe care le aveam în probleme tehnice (cu țevile) și diverse alte probleme, pentru că în România avem legături și proceduri diferite. Așa că acum ne este mai ușor să lucrăm împreună ca o echipă.”
„Practicile nu sunt foarte diferite”. În ceea ce privește partea de instruire, domnul Koulikas oferă o privire de ansamblu: „În prima fază, le-am făcut câteva prezentări cu privire la morfologia terenului, vegetația, structura corpului de pompieri, echipamentele, vehiculele, le-am oferit o imagine mai generală a structurii serviciului și cum abordăm noi incendiile, unele practici. După ce am reușit să rezolvăm această problemă cu diametrele țevilor, le-am furnizat țevi ca ale noastre, astfel încât să poată face instalații ca ale noastre și să poată colabora cu vehiculele noastre. Totodată facem câteva patrule și recunoașteri pe teren în Attica, Parnitha, Nea Makri și totodată suntem în standby pentru ca atunci când vom fi chemați să ne ne putem ocupa de orice apare în orice zonă din Atica. Schimbăm puncte de vedere, discutăm, experiențe de anul trecut”.
După cum spune el, practicile nu sunt foarte diferite, adăugând: „O diferență de pe teren este că, deoarece țara lor este plană, au multe canale de irigații, multe râuri, așa că le este mai ușor să-și umple vehiculele direct de acolo. Noi nu avem asta aici pentru că incendiile de pădure sunt în păduri de pini etc., iar alimentarea cu apă se face cu cisterne. Aceasta este și o lecție pe care au învățat-o de aici anul trecut. Dacă ați văzut, afară există o cisternă uriașă de apă de 30 de tone. Au cumpărat-o imediat după ce au plecat de aici, ca să aibă mereu apă.
Întorcându-se în țara lor, un participant la o misiune anterioară a făcut un studiu de caz bazat pe experiența lor de anul trecut, învață despre incendiile forestiere, cum se răspândesc. Au luat lecții, transferă acolo know-how-ul, experiența noastră, pentru a deveni mai buni”.
„Anul trecut am reușit să cumpărăm 30 de autospeciale pentru incendii forestiere, cu care am venit aici. Avem munți înalți și avem nevoie de vehicule speciale 4×4 pentru a face față incendiilor din ei. Suntem norocoși pentru că avem multe lacuri în munți și putem face imediat alimentarea. Focul în România nu se răspândește în cazul incendiilor de pădure la fel de repede ca aici. Ne gândim la incendiile de pădure ca fiind la fel ca incendiile de vegetație joasă, prin urmare, nu avem de-a face cu două incendii diferite. Incendiile noastre sunt în principal în zone locuite, incendiile de pădure sunt mai rare pentru că pădurea noastră este diferită. Avem nevoie de utilaje speciale mai ales pentru zonele locuite, iar în zonele în care avem munți și păduri luăm alte echipamente”, spune Florin Chirea.
„Pompierii greci sunt foarte bine pregătiți”. Florin Chirea recunoaște despre colegii săi greci că sunt foarte bine pregătiți. „Am reușit să facem ceva pregătire cu serviciul de pompieri și ne-au făcut o prezentare. Este asemănător cu propria noastră organizație, avem și noi un serviciu central. Nu văd diferențe mari. Diferența este că au o unitate specială de incendiu forestier, noi nu avem”, ne spune el.
„Pompierii greci sunt foarte bine pregătiți. Este greu de spus dacă echipamentul este suficient. El este suficient, la fel ca la noi. Când gândești sistemul, trebuie să cumperi toate mijloacele de care ai nevoie pentru a face față unei situații. Încercăm mereu să cumpărăm noi tehnici, tehnologia se dezvoltă atât de repede și trebuie să ținem mereu pasul”, continuă el. „Am venit să învățăm de la ei despre incendiile de pădure, așa că este o experiență bună și pentru noi”, adaugă Valeriu David.
„În final, am devenit prieteni”. În încheierea discuției noastre, atât pompierii greci, cât și românii au subliniat prietenia care îi leagă.
„În final, am devenit prieteni. Echipa anterioară a plecat cu tristețe și tot drumul ne-a spus că Grecia este frumoasă. Fiecare echipă (două în total de 28 de persoane fiecare) stă aproximativ 14 zile. Anul acesta vor fi înlocuiți de prietenii noștri francezi”, spune domnul Koulikas.
„După fiecare misiune, plecăm având noi prieteni în Grecia. Menținem legătura și după program”, spune Florin Chirea, la rândul său, și vorbind în mod special despre Vasilis Bikas, coordonatorul șef al birourilor de legătură, care anul trecut s-a ocupat de ambele misiuni ale României, de la Vilia și din Evia. „Lucrăm cu el, vorbim cu el, schimbăm informații după misiunea de anul trecut, participăm la cursul său de pregătire a ofițerilor”, spune el în încheiere. (Traducerea: Carolina Ciulu)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii