G4Media.ro

Reportaj CNN – Persoanele în vârstă din Japonia sunt singure și în…

Sursa foto: Morio Taga / Jiji Press Photo / Profimedia

Reportaj CNN – Persoanele în vârstă din Japonia sunt singure și în dificultate. Unele femei aleg să meargă la închisoare

Camerele sunt pline de rezidenți în vârstă, cu mâinile ridate și spatele aplecat. Aceștia se târăsc încet pe coridoare, unii folosind cărucioare. Angajații îi ajută să facă baie, să mănânce, să meargă și să își ia medicamentele.

Dar acesta nu este un azil de bătrâni – este cea mai mare închisoare pentru femei din Japonia. Populația de aici reflectă îmbătrânirea societății de afară și problema omniprezentă a singurătății, despre care gardienii spun că este atât de acută pentru unii deținuți în vârstă încât aceștia ar prefera să rămână încarcerați.

„Există chiar persoane care spun că ar plăti 20.000 sau 30.000 de yeni (130-190 de dolari) pe lună (dacă ar putea) să trăiască aici pentru totdeauna”, a declarat Takayoshi Shiranaga, ofițer la închisoarea de femei Tochigi, situată la nord de Tokyo, în timpul unei vizite extrem de rare acordate CNN în septembrie.

Între pereții roz deschis ai închisorii și sălile ciudat de senine, CNN a întâlnit-o pe Akiyo, o deținută în vârstă de 81 de ani, cu părul scurt și cărunt și mâinile pline de pete de vârstă. Ea își ispășea pedeapsa pentru furt de alimente din magazine.

„Există oameni foarte buni în această închisoare”, a spus Akiyo, pe care CNN o identifică cu un pseudonim pentru confidențialitate. „Poate că această viață este cea mai stabilă pentru mine”.

Femeile din Tochigi trăiesc după gratii și trebuie să muncească în fabricile închisorii, dar acest lucru le convine foarte mult unora dintre ele.

Înăuntru primesc mese regulate, asistență medicală gratuită și îngrijire pentru bătrâni – alături de compania care le lipsește în exterior.

O deținută, Yoko, în vârstă de 51 de ani, a fost închisă pentru droguri de cinci ori în ultimii 25 de ani. De fiecare dată când se întoarce, populația închisorii pare să îmbătrânească, spune ea.

„(Unii oameni) fac lucruri rele intenționat și sunt prinși pentru a putea veni din nou la închisoare, dacă rămân fără bani”, a spus Yoko, pe care CNN o identifică printr-un pseudonim din motive de confidențialitate.

„Luptând” în izolare

Akiyo cunoaște prea bine povara izolării și a sărăciei. Aceasta este a doua sa perioadă în închisoare, după ce a mai fost încarcerată la 60 de ani pentru furt de alimente.

„Dacă aș fi fost stabilă financiar și aș fi avut un stil de viață confortabil, cu siguranță nu aș fi făcut-o”, a spus ea.

Când a comis al doilea furt, Akiyo trăia dintr-o pensie „foarte mică”, care era plătită doar o dată la două luni. Având mai puțin de 40 de dolari și două săptămâni până la următoarea plată, „am luat o decizie proastă și am furat din magazin, crezând că va fi o problemă minoră”, a spus ea. Condamnarea ei anterioară a însemnat că a fost încarcerată.

Cu un sprijin familial redus, Akiyo încetase să se mai preocupe de viitor sau de ceea ce i se va întâmpla.

Fiul ei în vârstă de 43 de ani, care locuia cu ea înainte să fie încarcerată, îi spunea adesea: „Aș vrea să pleci pur și simplu”.

„Am simțit că nu-mi mai pasă ce se întâmplă”, a spus ea. „M-am gândit: „Nu mai are niciun rost să trăiesc” și „Vreau doar să mor”.”

Furtul este de departe cea mai frecventă infracțiune comisă de deținuții vârstnici, în special în rândul femeilor. În 2022, mai mult de 80% dintre deținutele vârstnice din întreaga țară se aflau în închisoare pentru furt, potrivit datelor guvernamentale.

Unii o fac pentru supraviețuire – 20% dintre persoanele cu vârsta peste 65 de ani din Japonia trăiesc în sărăcie, potrivit OCDE, comparativ cu o medie de 14,2% în cele 38 de țări membre ale organizației. Alții o fac pentru că le-a rămas foarte puțin în afară.

„Sunt oameni care vin aici pentru că este frig sau pentru că le este foame”, a declarat Shiranaga, gardianul închisorii.

Cei care se îmbolnăvesc „pot primi tratament medical gratuit cât timp sunt în închisoare, dar odată ce ies, trebuie să plătească singuri, așa că unii oameni vor să rămână aici cât mai mult timp posibil”.

Poate Japonia să umple golul?

CNN a trecut printr-o singură poartă de securitate la Tochigi, unde unul din cinci deținuți este în vârstă, iar închisoarea și-a adaptat serviciile pentru a ține cont de vârsta acestora.

În întreaga Japonie, numărul deținuților în vârstă de 65 de ani sau mai mult aproape s-a cvadruplat din 2003 până în 2022 – și acest lucru a schimbat natura încarcerării.

„Acum trebuie să le schimbăm scutecele, să-i ajutăm să facă baie, să mănânce”, a spus Shiranaga. „În acest moment, seamănă mai mult cu un azil de bătrâni decât cu o închisoare plină de infractori condamnați”.

O parte din problema foștilor deținuți este lipsa de sprijin odată ce reintră în societate, a declarat Megumi, gardian la închisoarea Tochigi, pe care CNN o identifică doar cu prenumele pentru confidențialitate.

„Chiar și după ce sunt eliberați și revin la viața normală, nu au pe nimeni care să aibă grijă de ei”, a spus ea. „Există, de asemenea, persoane care au fost abandonate de familiile lor după ce au comis infracțiuni în mod repetat, nu au un loc căruia să îi aparțină”.

Autoritățile au recunoscut problema, ministerul pentru bunăstare declarând în 2021 că deținuții în vârstă care au primit sprijin după ce au ieșit din închisoare erau mult mai puțin predispuși la recidivă decât cei care nu au primit. De atunci, ministerul și-a intensificat eforturile de intervenție timpurie și centrele de sprijin comunitar pentru a sprijini mai bine persoanele în vârstă vulnerabile, a declarat acesta.

Ministerul Justiției a lansat, de asemenea, programe pentru femeile private de libertate care oferă îndrumări privind viața independentă, recuperarea de la dependența de substanțe și modul de gestionare a relațiilor familiale.

Guvernul analizează în prezent propuneri pentru a face ca ajutoarele pentru locuințe să fie accesibile mai multor vârstnici, 10 municipalități din Japonia testând deja inițiative de sprijinire a persoanelor în vârstă care nu au rude apropiate.

Dar nu este clar dacă acest lucru va fi suficient, într-o țară cu una dintre cele mai lungi durate de viață din lume și cu cele mai scăzute rate ale natalității.

Populația vârstnică crește atât de rapid încât Japonia va avea nevoie de 2,72 milioane de lucrători în domeniul îngrijirii până în 2040, potrivit guvernului – care se străduiește acum să încurajeze mai multe persoane să intre în această industrie și să importe lucrători străini pentru a umple golurile.

Acest lucru este evident în Tochigi, unde ofițerii „cer în mod activ (deținuților) cu calificări în asistență medicală să ofere îngrijire medicală” altor deținuți în vârstă, a declarat Megumi.

Yoko, deținuta în vârstă de 51 de ani, este o astfel de îngrijitoare, obținându-și calificările în timpul ultimei sale condamnări. Acum, când nu există suficient personal de închisoare care să se ocupe de bătrâni, ea îi ajută pe alți deținuți să facă baie, să-și schimbe hainele și să se deplaseze, a spus ea.

În tot acest timp, închisorile continuă să se umple cu deținuți cu părul alb.

Akiyo și-a terminat pedeapsa în octombrie. Vorbind pentru CNN cu o lună înainte de eliberare, ea a spus că era plină de rușine și îi era frică să dea ochii cu fiul ei. Ea plănuia să își ceară scuze și să îi ceară iertare, dar a spus: „Mi-e teamă de modul în care m-ar putea percepe”.

„Să fii singură este un lucru foarte dificil și mi-e rușine că am ajuns în această situație”, a adăugat ea. „Simt cu adevărat că, dacă aș fi avut o voință mai puternică, aș fi putut duce o viață diferită, dar sunt prea bătrână pentru a face ceva acum.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.