G4Media.ro

Reportaj FAZ despre cartierul Burnt Oak, Mica Românie din Londra: Sarmale și…

Reportaj FAZ despre cartierul Burnt Oak, Mica Românie din Londra: Sarmale și mămăligă la Hard Work Cafe/ Economia britanică depinde de migranții din Europa de est, la fel și cafeneaua

În Regatul Unit un Brexit dur devine tot mai probabil. Acesta i-ar afecta pe lângă economia britanică mai ales pe imigranții din Europa de Est. În vizită la Burnt Oak, o bucată de Românie în mijlocul Londrei, se arată într-un reportaj publicat pe 13 ianuarie de Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Doar 22 de minute durează călătoria cu trenul din centrul Londrei până la Burnt Oak. La orizont se poate vedea celebrului stadion Wembley. Din când în când, trenul trece pe lângă un teren de rugby. În rest, pe margine sunt doar case înșiruite din cărămidă. Abia după ce părăsești Northern Line, la penultima stație descoperi o altă lume. 411.000 de români trăiesc în Regatul Unit. Astfel, ei se află după polonezi pe locul doi la imigrație.

În 2007, când România a aderat la UE, erau doar 24.000. Această evoluție a lucrurilor se vede și în Burnt Oak.

Direct la gară se vând, într-un mic magazin, „covrigi“, produse din aluat. Nu departe există un notariat și un contabil care s-au specializat în tranzacții și afaceri cu întreprinderi românești. Tot aici se pot găsi frizeri români, supermarket cu produse românești, restaurante și brutării. „România mică“, așa numesc localnicii cartierul în care peste jumătate din copii au altă limbă maternă decât engleza. Pe lângă limba română și poloneză mai poți auzi și limba somaleză și arabă.

Nu e un cartier model

Burnt Oak nu este un cartier model: la examenele standardizate de la sfârșitul clasei a zecea, copiii din cartier au avut rezultate mai proaste decât colegii lor din alte părți ale orașului. Și venitul mediu și speranța de viața sunt sub media britanică.

Dar din toate acestea nu se poste vedea nimic în această după-amiază de joi. Mămicile împing cărucioare, un grup de seniori stă împreună într-o cafeanea. Un panou mare face reclamă pentru o firmă de construcții care construiește pe strada principală apartamente de lux. Direct vis a vis se află brutăria „Romana“. Dacă Burnt Oak ar fi un sat românesc, atunci brutăria ar fi primăria localității.

Afacerea aceasta a ajuns foarte cunoscută după ce patronul Ovidiu Șarpe a dat un interviu în ziarul britanic „Sun“, în care a explicat că el angajează din principiu doar români pentru că aceștia lucrează mai mult și se vaită mai puțin decât britanicii. Și astăzi ar spune exact același lucru, declară Șarpe. Între timp are 18 angajați care coc pâine, decorează torturi și pregătesc pizza în localul lui. Toți au rădăcini românești.

Brexit face bine afacerii

Afacerile merg bine și acest lucru nu poate fi schimbat de Brexit, asigură Șarpe. Din contră, el însuși se declară pro-Brexit. Migrația necontrolată ar strica piața. „Muncitorii români bunt cunoscuți pentru calitatea lor bună. Dacă britanicii scot din țară imigranții neinstruiți, atunci noi vom putea cere prețuri mai mari“, spune el.

Pentru cei mai mulți est-europeni, Brexitul nu va produce efecte. „Dacă noi, românii, nu am merge la serviciu o zi, atunci țara s-ar bloca“, spune Șarpe. Într-adevăr, economia britanică se bazează și depinde în multe domenii de forță de muncă din Europa de est. Exemple putem regăsi în domeniul îngrijirii la domiciliu și în agricultură.

Este o utopie să creadă cineva că românii s-ar întoarce în țara lor de baștină. „Mulți dintre noi am câștigat bani frumoși în Londra“, spune Șarpe, „dacă ne-am întoarce în România, politicieni corupți ne-ar lua banii respectivi.“

În principiu, românii din Diaspora nu vorbesc de bine guvernul de la București, care a preluat președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Mulți dintre ei se arată dezamăgiți de ultimele evenimente din țara lor. Din acest motiv, mulți români au călătorit acasă pentru a participa la protestele împotriva guvernului de la București. Șarpe consideră că este exclus ca politicienii români să reușească să le reprezinte interesele în Regatul Unit.

În căutarea banilor câștigați repede

Referitor la frica de străini care ar fi în creștere, Șarpe spune că nu a observat nimic. Din 1979 de când a venit în Marea Britanie ca refugiat politic fugit de regimul lui Ceaușescu, el nu a fost victima rasismului, spune Șarpe. Cine se integrează, acela este acceptat. O problemă o reprezintă doar cei care nu vorbesc engleză și găsesc greu de lucru.

Astfel de persoane pot fi întâlnite în Burnt Oak în fața supermarketurilor și saloanelor de coafor. Oameni tineri, unii abia ce au împlinit 20 de ani, care nu vorbesc engleza. Aceștia explică în limba română că se află de câteva luni la Londra pentru că pot câștiga aici mai mulți bani decât în patria lor. Circa 460 Euro este venitul net mediu lunar în România.

Această suma de bani se poate câștiga în Londra chiar și din activități auxiliare relativ repede.

Nu, Brexit nu le va face probleme. Cine are un loc de muncă nu va fi trimis acasă de britanici, speră ei. Cât de mult a schimbat migrația cartierul se poate vedea dacă vizitezi „Hard Work Cafe“. Panouri mari sunt lipite în vitrină cu reclame pentru clienții români. „Sarmale“ și „Mamaligă“ se găsesc în meniu direct lângă specialități britanice clasice precum „Jacket Potatoes“ și „Baked Beans“.

„Cei mai mulți britanici s-au mutat din Burnt Oak în ultimii ani“, declară propietarul Melele Yaman. Multe restaurante și pub-uri au fost închise din acest motiv. Localul lui s-a adaptat cu timpul și a adus o bucătăreasă din România. „Acum afacerile merg extraordinar“, spune Yaman. La prânz vin în principal britanicii, seara e plin restaurantul cu români. Probleme cu clienții și vecinii români nu au existat niciodată. Aceștia sunt „oameni care muncesc din greu“, și care acceptă job-uri, pe care mulți britanici nu le-ar accepta.

Totuși este trist că acest cartier arată dezolant și că nu e foarte sigur. Dacă Brexit ar fi soluția pentru aceste probleme? Nu, nu cred acest lucru, spune Yaman. Din contră, economia britanică depinde de migranții din Europa de est, la fel și cafeneaua lui.

(Sursa: Frankfurter Allgemeine Zeitung)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. De cate ori trec pe langa celebra Hard Work Cafe…. la terasa de pe trotuar…. plin de cocalari…. Romani bineinteles… si pitipoance.

  2. Toate economiile UE s-au construit pe nisipuri miscatoare…

  3. Spre deosebire de economia URSS-rusă care este solidă ca un bloc de gheață la 100 gr. Celsius… Mai ai multe comentarii dictate direct de la fermă… aia de troli kremlinezi? Ia dă tu exemplu de economie solidă… aia chineză? Sau nigeriană? ZI, toarșe, nu te jena de adevăr, bagă propagandă…

  4. Un grup se seniori stau intr-un restaurant. Grupul inseamna mai multi oameni care stau impreuna. A spune : un grup care sta impreuna e pleonasm.
    Grupul nu poate sta separat ca atunci nu mai e grup. NUmai impreuna poate fi.