
Reportaj Radio Europa Liberă: Caii „liberi” de la Letea, îngrădiți cu două rânduri de gard, condamnați la moarte prin însetare / Cele două adăpători, doar două pentru o pădure pe 5.300 de hectare, au secat
Caii „liberi” de la Letea, o emblemă a Deltei Dunării și a României, sunt din nou în pericol. Localnicii și turiștii semnalează că aceștia riscă să moară de sete, îngrădiți cu două rânduri de gard, lăsați fără surse de apă, după ce adăpătorile au secat din cauza caniculei, relatează Radio Europa Liberă.
Sub pretextul protejării unei plantații de puieți de plop, pădurea Letea a fost împrejmuită acum câțiva ani cu două rânduri de gard, într-o afacere controversată.
„În loc să fie împrejmuită însăși plantația ce se dorea a fi protejată de sălbăticiuni, au fost luați captivi caii și celelalte vietăți din pădure, supuse acum însetării”, a declarat, vineri, 12 august, pentru Europa Liberă, un localnic.
Sălbăticiunile, printre care și „caii liberi”, unici în Europa, sunt captive după două rânduri de gard, din care unul făcut cu stâlpi de beton, material de construcție interzis într-o rezervație naturală. În condițiile secetei de anul acesta, animalele nu mai au acces la apă.
Al doilea rând de gard este din sârmă ghimpată.
De altfel, acesta a și provocat răni unui mânz, abia fătat, evadat alături de familia sa de cinci cai în căutare de apă și care așteaptă intervenția salvatoare a unui veterinar de la Vier Pfoten, plecat din țară, ne povestește localnicul.
Localnicii și turiștii spun că împrejmuirea pădurii este lipsită de sens pe partea ei de vest, unde duce la lacul Merhei de unde sălbăticiunile s-ar mai putea adăpa.
Dacă în apropiere de sat ar mai exista o noimă, pentru ca animalele oamenilor să nu intre în pădure, în partea dinspre lac împrejmuirea pădurii se dovedește a le fi fatală sălbăticiunilor din pădure, lipsite de orice sursă de apă.
În acest timp, turiștii și iubitorii de animale care au semnalat situația autorităților, sunt plimbați de la primărie la conducerea Rezervației Deltei Dunării și invers. De circa o lună, caii de la Letea, dar și celelalte sălbăticiuni din pădure sunt supuse exterminării prin însetare.
Cele două adăpători, doar două pentru o pădure pe 5.300 de hectare, au secat.

Una dintre ele mai are, vineri, 12 august, ceva urme de noroi, în amintirea apei de odinioară.
Declarații contradictorii
Directoarea rezervației, Viorica-Fănica Bîscă, susține că ar fi intervenit.
„A fost nevoie de o intervenţie, aşa încât pânza freatică să fie adusă la suprafaţă, iar caii să se poată adăpa”, declarat în urmă cu trei zile, pentru Agerpres, directoarea executivă a ARBDD, Viorica Fănica Bîscă.
Imaginile de la fața locului și declarațiile localnicilor și ale turiștilor o contrazic flagrant.
Citește integral pe site-ul Radio Europa Liberă
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii