Reportaj Reuters: „Călugărițele” mexicane ale canabisului vor să ia planta înapoi de la traficanții de droguri
Sub fiecare lună plină, la periferia unui sat din centrul Mexicului, un grup de femei îmbrăcate în călugărițe se adună în jurul unui foc, se curăță cu salvie arsă și le mulțumesc plantelor și animalelor pentru minunea vieții. Apoi inspiră adânc dintr-un joint și suflă nori de marijuana în flăcări, scrie Reuters într-un reportaj.
În ciuda hainelor, femeile nu sunt catolice sau de altă religie. Ele fac parte dintr-un grup internațional fondat în 2014, numit Sisters of the Valley, care s-a angajat să răspândească evanghelia puterilor vindecătoare ale canabisului.
În Statele Unite, unde aproximativ două duzini de state au legalizat marijuana în scop recreativ, grupul a lansat, de asemenea, o mică afacere de succes, vânzând tincturi, uleiuri și balsamuri CBD online și obținând anul trecut peste 500.000 de dolari din această activitate.
Dar în Mexic, unde un război al drogurilor a devastat țara, iar creștinismul este înglobat în societate, imaginea unei călugărițe care fumează marijuana este mai degrabă un act de rebeliune, spun femeile.
Surorile postează frecvent pe rețelele sociale, în principal pe Instagram, unde pot fi văzute îngrijind culturi de canabis, susținând ateliere de lucru și participând la evenimente legate de canabis. Vânzările lor de produse sunt o fracțiune din cele ale surorilor lor din SUA – în jur de 10.000 de dolari pe an.
Deși sunt proeminente online, femeile – cinci în total – sunt precaute în a dezvălui prea multe despre locația operațiunilor lor. Ele își desfășoară activitatea într-o clădire cu două etaje și o cameră finisată.
Deoarece canabisul se află într-o zonă gri din punct de vedere legal în Mexic, iar o mare parte din producția sa este încă legată de organizații criminale, ele se tem că poliția sau gangsterii locali ar putea sosi pentru a le amenința sau șantaja. Într-un weekend recent, când au fost vizitate de Reuters, perdelele au rămas trase. Pachetele de marijuana se uscau în crăpături clandestine – atârnând de o frânghie de rufe ascunsă sau ascunse în sobă.
„Organizația se află într-un context total diferit aici, în Mexic – din cauza contextului religios al țării și din cauza legăturilor plantei cu cartelurile”, a declarat una dintre călugărițe, care folosește pseudonimul „Sister Bernardet” online și a cerut să nu-și dea numele de teama represaliilor. În meseria sa principală de medic homeopatolog, ea prescrie marijuana pacienților săi bolnavi de cancer, dureri articulare și insomnie.
„Vrem să luăm planta înapoi de la traficanții de narcotice”
Surorile se modelează după o mișcare religioasă laică, Beguines, care datează din Evul Mediu. Grupul, alcătuit din femei singure, se dedica spiritualității, studiilor și carității, dar nu a depus jurăminte oficiale.
La nivel global, surorile spun că poartă obiceiuri pentru a proiecta uniformitate și respect pentru plantă, dar știu, de asemenea, că acestea atrag atenția presei.
Sub îndrumarea lui Alehli Paz, un chimist și cercetător în domeniul marijuanei care lucrează cu grupul, surorile din Mexic cultivă o recoltă modestă.
Ele pun plantele în găleți vechi de vopsea și le așează în rânduri între patru pereți de beton nefinisat pe un acoperiș.
Odată crescute, surorile mută plantele în grădini private, pe care le-au identificat cu ajutorul unor femei mai în vârstă din comunitate care le sprijină.
Participarea lor este limitată la weekend-urile pe care le pot fura din viața lor. Alimentate de un flux aparent nesfârșit de joint-uri și de boluri de pipă ambalate, femeile își petrec timpul la fermă tăind plantele, producând balsamuri canabinoide sau cântărind și depozitând diferite soiuri, etichetate și datate, în borcane de cafea vechi din sticlă.
De asemenea, ele vizitează alte persoane din Mexico City care militează pentru legalizarea completă a comunității de canabis în creștere sau țin ateliere de lucru care abordează orice, de la cum se prepară infuzii de iarbă până la chimia din spatele plantei.
Lăsând la o parte potențialul de afaceri, ele susțin că lupta împotriva drogurilor în America Latină a fost un eșec, ducând la violență pe scară largă și încarcerare în masă.
Dar, într-o țară conservatoare, cu o majoritate catolică de aproximativ 75%, blocată într-un război al drogurilor cu grupările criminale de aproape 20 de ani, aderarea la organizație a creat tensiuni în aproape toate familiile femeilor.
Fondatoarea din Mexic, care își spune „Sora Camilla” pe internet și a refuzat să își dea numele, a crescut într-o familie evanghelică și a plecat de acasă la 16 ani, în parte din cauza codului religios strict al mamei sale, a declarat ea. Când a înființat Sisters of the Valley Mexico, relația a devenit și mai tensionată.
„A fost greu pentru ea să accepte”, a spus ea. „Ea avea anumite idei, puternic modelate de religie”.
Dar astăzi, după lungi discuții despre această plantă și despre mișcarea de legalizare, mama ei a devenit un membru esențial pentru operațiunile grupului, ajutând la întreținerea fermei și oferind sprijin logistic, a spus ea.
Pentru o altă călugăriță care lucrează ca secretară a bisericii și folosește porecla „Sora Kika”, misiunea este clară. „Este timpul să punem capăt acestei stupidități”, a spus ea.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank