Reportaj ”România, Te iubesc!”: După 2 ani de mandat, Nicușor Dan habar n-are câte clădiri au nevoie de consolidare seismică
45 de ani au trecut de la cutremurul din 4 martie 1977 din România. Atunci, timp de 56 de secunde, pământul s-a cutremurat cu o magnitudine 7,4 grade pe scara Richter.
1578 de oameni au murit, 11,300 au fost răniți, 35.000 de familii au rămas fără adăpost. Capitala a fost cea mai afectată. 1424 de bucureșteni au pierit sub dărâmături.
Nimeni nu știe când va fi următorul cutremur. Știm sigur că se va întâmpla și știm sigur că suntem complet nepregătiți, relatează site-ul știrileprotv.ro
Bucureștiul este în primele 10 orașe din lume cu cea mai mare vulnerabilitate la risc seismic. Avem mii de clădiri în această situație, care stau să pice. Autoritățile noastre n-au făcut nimic. Iar acolo unde au făcut, au vopsit gardul și au pus fața de pe clădiri care se dărâmă. De ochii lumii.
Numeri pe degete clădirile consolidate în Capitală în ultimii 30 de ani.
Asemenea priveliști sunt peste tot, însoțite pe alocuri de avertizări că pereții pică. Pericolul se ascunde și în clădirile comuniste acoperite cu polistiren. Atât s-a putut.
- Nicușor Dan, primarul Capitalei: ”Da. La un cutremur cum a fost cel din 1977, daunele materiale și umane vor fi mult mai mari decât în 77, pentru că sunt aceleași clădiri peste care au mai trecut 40 de ani.”
Alex Dima: Nu vă sperie gândul gândul că într-un asfel de scenariu vezi fi primar peste un oraș picat și cu foarte mulți morți?
Nicușor Dan: ”Este una din preocupările pe care le am.”
Pe acest subiect, Nicușor Dan spune că are o abordare sistematică. După 2 ani de mandat, nici măcar nu are habar câte clădiri au nevoie de consolidare. Ultimele expertize s-au făcut la începutul anilor 90. Atunci aveam 363 de clădiri cu risc seismic major și 1600 care aveau nevoie urgentă de consolidare. Azi, avem doar estimări.
- Răzvan Munteanu, director AMCCRS: ”Estimarea noastră este undeva la 10.000 de clădiri vurnelabile din perspectiva riscului seismic.. Este o cifră care sună năucitor.”
Ba, e posibil să stăm chiar mai grav. Într-un raport al Băncii Mondiale se arată că peste 60 la sută dintre clădirile Capitalei sunt construite înainte de anii 70, fără respectarea regulilor seismice, schimbate drastic abia după cutremurul din 77. Și mai grav este faptul că în această situație sunt școli în care învață peste 100.000 de copii.
Dacă un cutremur asemănător celui de acum 45 de ani ne-ar lovi acum, mii de oameni ar pieri.
- Alina Kasprovschi, director Fundația Comunitară: ”Nu stăm bine. Cifrele noastre spun că 1 din 4 bucureșteni ar putea să fie afectat de un cutremur. Să moară, să fie rănit sau să aibă locuințele afectate, să nu poată să mai locuiască acolo. Sunt niște cifre enorme, evident că nu suntem pregătiți pentru asta și de fapt nici nu am început să vorbim.”
Bani au fost pentru reabilitarea clădirilor. În multe situații s-au tocat aiurea sau nu au fost folosiți. Ani la rând pentru această poveste n-am accesat nici măcar un euro din fonduri europene. Tot ce înseamnă risc sesimic în construcții este reglementat de o ordonanță dată în 1994, care de multă vreme nu mai corespunde realității. În 30 de ani, politicieni noștri n-au fost interesați să dea o lege mai bună.
Alex Dima: ”Doamnei numărul 5 și numărul 3. Două clădiri, un adevărat pericol public, se văd crăpături pe toate părțile. Suntem chiar în centrul capitalei, vis a vis de Banca Națională, la doi păși de Primăria Capitalei. Toată lumea cunoaște cât de periculoase sunt aceste clădiri, dar nu se întâmplă nimic..”
Citește integral ancheta realizată de Alex Dima pentru ”România, Te Iubesc!” pe site-ul știrileprotv.ro
Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
35 comentarii