REPORTAJ Tendințe în arhitectură: Arta urbană înglobată în spații de locuit / Georgiana Ivan, arhitect: O clădire nu poate fi indiferentă la contextul în care se dezvoltă
“În fiecare zi descopăr un colț, un detaliu. Trebuie să mă acomodez cu finețea, toate se leagă cu toate. Și tabloul… ai reușit să îl faci să nu fie excentric – are locul lui, așa trebuia să se întâmple”. Aceasta a fost reacția clientului care i-a dat mână liberă Georgianei Ivan (27), arhitectă, să amenajeze apartamentul în care urma să se mute singur. De fapt, cu pisica sa, completează Georgiana.
Bărbatul a descoperit cu entuziasm elementul central propus de arhitectă și creat de artistul urban Ortaku: un element de colț, proiectat pe cei doi pereți din living, care prin formă direcționează spre peretele vitrat și face trimitere la geometria laitmotiv a întregului design.
„Mi-am dorit să ilustrez prin amenajare o altă față a materialelor primare, brute, reci, masive (metal, beton) cu care beneficiarul ia contact în fiecare zi prin prisma domeniului de activitate (construcții n. red), să le transpun într-o lumină caldă, potrivită spațiului de locuit – să capete valențe estetice prin volumetrie, culoare, detalii.”, spune Georgiana Ivan.
Avantajul pe care îl avea de la începutul acestui proiect de amenajare era că întregul imobil fusese proiectat de echipa din care face parte de 4 ani, SSAT+, și fusese implicată în toate etapele, inclusiv urmărirea execuției pe șantier. În plus, cunoștea beneficiarul care voia apartamentul la cheie, fără să dea prea multe indicații legate de dorințele și stilul său de viață.
“O temă de proiectare liberă poate fi o oportunitate pentru proiectul ideal al oricărui arhitect, însă, lipsa constrângerilor devine, în același timp, și o provocare: transpunerea în pielea beneficiarului și proiectarea elementelor ce îl vor defini pe acasă”, explică Ivan.
Vizualizează galeria foto:
Credit Foto: Bogdan Moise
„Nu am urmărit încadrarea într-un anumit stil.” – Georgiana Ivan
Ca mulți arhitecți din generația ei, Georgiana Ivan și-a folosit cunoștințele și creativitatea fără reguli fixe legate de stiluri, viziunea ei despre arhitectură și design de interior fiind ghidată mai ales de valorificarea la potențial maxim al spațiului și al materialelor folosite. Câte despre forme, texturi și culori, și-a folosit propriul filtru pentru a alege piese și a proiecta elemente produse la comandă.
„A fost cu siguranță un proiect complicat care a adus foarte mari provocări. A trebuit sa experimentez cu diverse tipuri de agent coroziv care să îmi dea diferite efecte, dar și vopseluri cu particule de cupru care prin oxidare sa aducă nuanțe de verde și turcoaz. Partea extrem de dificilă a fost să ruginesc placa într-un mod controlat astfel încât să îi opresc procesul de corodare în punctul pe care mi-l doream și să mă asigur că nu va lucra în timp, indiferent de umiditatea din aer. Desenul este realizat cu vopsea la spray printr-o tehnică personală derivată din stencil“, a povestit Ortaku despre proiectul său.
Credit foto: Ortaku
Echipa SSAT+ nu se afla la prima colaborare cu artistul urban. Arhitecții i-au propus în 2019 să realizeze un grafitti în curtea interioară a unui alt proiect din seria The Corner Homes, un bloc de locuințe din zona Eminescu-Dacia, din București. Cu ajutorul artistului, locatarii au acum o vedere cool spre interior, opera „Metamorfoză” dedicată lor. Astfel, colaborarea cu artistul a venit natural, ca o continuare.
Credit foto: Bogdan Moise
„O clădire nu poate fi indiferentă la contextul în care se dezvoltă, iar integrarea elementelor ce fac trimitere la arta de stradă, spontană, nonconformistă, dezvoltată organic constituie unul dintre mijloacele de care dispun pentru a păstra vie legătura cu orașul și atmosfera specifică locului; lansează invitația spre a-l descoperi”, explică Ivan interesul ei de a folosi arta urbană în proiectele echipei din care face parte.
La numai 27 de ani, Georgiana Ivan este teamleader al unui birou de arhitectură și design de interior cu proiecte importante în Capitală, în zone centrale și ultracentrale. Clienții cu care lucrează sunt atât oameni de afaceri care fac dezvoltare imobiliară, construiesc locuințe sau ansambluri de locuințe cu scopul de a le vinde, cât și persoane care își pun în mâinile ei proiectul de suflet, casa visurilor lor. Printre clienții tineri, Ivan spune că observă un trend.
„Observ printre tineri dorința de a implementa în proiectele lor obiecte/caracteristici promovate ca fiind în trend; consider că este foarte bine să existe această intenție de încadrare în contemporan (sau într-un stil, grup), însă, i-aș invita într-o călătorie interioară care să îi ajute la găsirea acelor, câteva, elemente ce îi definesc, fac parte din ființa lor și trebuie transpuse în spațiul pe care îl locuiesc și, pentru aceștia, devin atemporale. Să contureze locul care le oferă liniștea, filtrează explozia de informație ce ne caracterizează stilul de viață actual și oferă resursele/oportunitatea de a-ți recăpăta forțele pentru o nouă zi/aventură.”
„A fi arhitect înseamnă un mod de viață.”– Georgiana Ivan
„Drumul către arhitectură a început cu dorința de a alege o meserie ce îmi permitea să practic una dintre pasiunile mele din copilarie – desenul; mai tarziu aveam să descopăr că a fi arhitect înseamnă un mod de viață, implică adoptarea de metode interdisciplinare de căutare a soluțiilor și continuă să mă fascineze tot mai mult cu fiecare provocare pe care o lansează.”
Credit Foto 1: Daniel Udrescu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii