G4Media.ro

Reportaj The Guardian: Cei săraci îi ajută pe cei disperați / Moldova…

Sursa Foto: trm.md

Reportaj The Guardian: Cei săraci îi ajută pe cei disperați / Moldova se străduiește să își ajute vecinii care fug din țară / Micul vecin al Ucrainei a primit aproximativ 370.000 de refugiați

Una dintre cele mai sărace națiuni din Europa a primit până acum 370.000 de refugiați ucraineni, dar pe măsură ce luptele se intensifică, președinta Maia Sandu a cerut ajutor financiar.

După ce a trecut granița din Ucraina, Olga Salko și-a petrecut primele zile în Moldova în Talmaza, un loc pe care îl numește „un sat frumos pe un deal”. A fost departe de grozăvia pe care a lăsat-o în urmă în orașul natal al soțului ei de lângă Mykolaiv.

În Talmaza, Salko a stat la o femeie în vârstă care s-a oferit voluntar să o găzduiască împreună cu sora ei, Taiyana, și cu fiica ei de trei ani, Sophia.

Salko, în vârstă de 36 de ani, și familia ei sunt unul dintre cei mulți care au fost primiți în casele moldovenilor, în cazul lui Salko la doar câteva ore după ce a ajuns în Chișinău, capitala Moldovei. În ultima lună, micul vecin al Ucrainei a primit aproximativ 370.000 de refugiați ucraineni, care au fost întâmpinați la granițe cu acte de bunătate din partea localnicilor care s-au mobilizat pentru a-i găzdui și sprijini.

Dar Moldova, una dintre cele mai sărace națiuni din Europa, învață, de asemenea, cât de mult poate secătui resursele de ajutor de război, pe măsură ce conflictul se apropie de granița sa estică cu Ucraina.

Abeer Etefa, un purtător de cuvânt al Programului Alimentar Mondial, a declarat că, până în prezent, Moldova este singura țară de la granița cu Ucraina în care PAM oferă sprijin pentru refugiați – ajutor care a venit la cererea guvernului.

„Capacitatea comunității locale de a continua să-i ajute pe acești oameni se va epuiza”, a declarat Etefa, adăugând că PAM intenționează să acorde stipendii financiare familiilor gazdă, precum și ajutoare alimentare refugiaților.

Un ucrainean care locuiește în Cracovia ține un panou care oferă transport gratuit la punctul de trecere a frontierei dintre Polonia și Ucraina.

Cu toate acestea, mulți se tem că eforturile de ajutorare se vor dovedi insuficiente dacă războiul din Ucraina va continua. Rusia a avansat în jurul orașului Odesa, aproape de granița cu Moldova. Dacă Odesa va fi atacată, este posibil să provoace un nou val de refugiați care să fugă de intensificarea violențelor.

Între timp, experții din regiune au avertizat că este în desfășurare o campanie de dezinformare, menită să răspândească panica în rândul comunităților locale. Videoclipuri în care oamenii se plâng de ingratitudinea, agresivitatea, rusofobia sau bogăția refugiaților ucraineni sunt distribuite pe scară largă pe rețelele de socializare din Republica Moldova.

Citește integral reportajul pe The Guardian

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Dacă Odesa va fi atacată, este posibil să provoace un nou val de refugiați care să fugă de intensificarea violențelor.

    Pentru ca aceasta să nu se întâmple trimiteți mai mult armament modern în Ucraina.

  2. 370.000 de mii de refugiati ucraineni in moldova???? Hai sa fim seriosi… Atatia au trecut prin moldova spre romania si apoi mai departe spre occident. In moldova, acum, sunt cel mult 120.000 de ucraineni, marea majoritate, la rude sau prieteni si in jur de 30.000 cazati in centre de stat sau pe cont propriu in hoteluri sau apartamente inchiriate.