REPORTAJ Ultima zi de cumpărături din an în Cluj Napoca. S-a lăsat aproape cu îmbrânceli la Kaki, fructul zeilor
Ultima zi a anului a umplut hipermarketurile, iar cea mai mare groază a cumpărătorilor pare că este teama de a rămâne fără pâine. Ca și cum toate brutăriile și-ar înceta activitatea și ar pune lacătul. Fructele sunt, de asemenea, redescoperite la final de an. E bătaie pe mere, pe banane, pe kaki. Da, și pe kaki este bătaie. La fel ca și pe pește.
Românul nu mănâncă pește tot anul, dar pe 31 decembrie își amintește că urmează 2021 și dacă bagă un crap la cuptor sau măcar gustă câteva felii rozalii de somon adus în 2015 din Alaska, anul viitor va fi nemaipomenit. Se poate lăsa inclusiv cu câștiguri la loto. E coadă la pește, iar balta are pentru toți.
Un bărbat cu vârstă incertă, nici tânăr, nici bătrân, dar căruia i-ai putea greși anii cu 10-15, scoate un bilețel pe care se uită atent. Apoi ridică privirea înspre raiounul cu pește și scoate telefonul din buzunar.
– Nu este.
– …..
-Nu mă freca, ți-am zis că nu este. Iau icre și somon. Pa. Nu mă mai suna că deja-i plin aici.
Cei mai mulți se gândesc cu optimism la anul viitor. Când, poate, vom fi scăpat de pandemie în câteva luni. Și lucrurile vor fi revenit la o oarecare normalitate. De alfel, un cuplu ieșit la cumpărături își planifică seara romantică dintre ani.
– Ai luat, mă, brânză?
-Ce brânză? N-am luat că nu știu de care.
-Prost mai ești. Păi ți-am zis acuma două minute de care. Gouuurmettttt, mă, gourmett. Lasă că iau io că nici asta nu poți face.
De la primele ore, magazinele Clujului își primesc oaspeții dornici să intre cu artificii în 2021. Să uităm cu toții, nu-i așa, anul pandemiei. Raioanele cu fructe sunt, de asemenea, la mare căutare. Toți ar consuma un fresh bun între ani sau măcar ar începe anul viitor cu niște fructe bune și sănătoase din Turcia. Lumea cumpără inclusiv Kaki, supranumit fructul zeilor. Se lasă aproape cu îmbrânceli la Kaki.
Alți oameni preferă pur și simplu să servească micul dejun în fața hipermarketului, consumând câte 5 mititei cu muștar.
-Binie, mă, asta-i mâncare, nu prostiile cele, ce le mâncă tăți! spune un bărbat cu geacă de piele neagră și roasă, în timp ce-și freacă fruntea care-i iese de sub o căciulă neagră, cu dosul palmei, spunând că-i transpirat de la masă.
-Da, da. Păi io aș mânca mici până mâine”, îi răspunde partenerul de conversație.
Unii adolescenți se pregătesc de chefuri de pomină.
Câțiva liceeni trag cu sudoare un hiper-coș de cumpărături umplut cu beri și vodcă. Sunt în jur de 6-7 la cumpărături, toți puși pe fapte mari.
– Alin la cât o zis că merge încolo?
-Pe la opt, da di ce?
-Să-i spui să-și aducă de băut, că doar n-o venit acuma, apoi io nu-s curios să-i plătesc io băutura.
-Fiecare be ce își ie.
-Da auzi, da la Marius la Gilău câți să duc?
-Vreo 20-30, de ce? Mai ai pe cineva? Cică mai aveau locuri.
Pâinea, însă, este, de departe, la cea mai mare căutare. Dacă n-ar mai fi pâine, nici oamenii n-ar mai fi oameni. Ar muri toți de foame. S-ar subția atât de mult încât s-ar face toți grisine. Altfel nu se explică de ce unii își cumpără câte 8 franzele. Sau 10. Coșuri mari cu pâini nenumărate. Brutar să te faci măcar în ajun de an nou, mâini să ai să lucrezi și cuptoare să scoți sute de mii de pâini calde, că le dai pe toate.
Fără pâine pare că vine sfârșitul lumii.
Un domn în vârstă este de altă părere.
-Ia un vin din ăla, că vine Csaba, îi zice bărbatul nevestei.
-Hai, mă, Nelule, lasă că nu se termină lumea dacă nu bea vin.
Avem de toate. La mulți ani tuturor!
Foto: Rawpixel
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
22 comentarii