G4Media.ro

REPORTAJ Ultima zi de cumpărături din an în Cluj Napoca. S-a lăsat aproape…

Sursa foto: rawpixel.com

REPORTAJ Ultima zi de cumpărături din an în Cluj Napoca. S-a lăsat aproape cu îmbrânceli la Kaki, fructul zeilor

Ultima zi a anului a umplut hipermarketurile, iar cea mai mare groază a cumpărătorilor pare că este teama de a rămâne fără pâine. Ca și cum toate brutăriile și-ar înceta activitatea și ar pune lacătul. Fructele sunt, de asemenea, redescoperite la final de an. E bătaie pe mere, pe banane, pe kaki. Da, și pe kaki este bătaie. La fel ca și pe pește.

Românul nu mănâncă pește tot anul, dar pe 31 decembrie își amintește că urmează 2021 și dacă bagă un crap la cuptor sau măcar gustă câteva felii rozalii de somon adus în 2015 din Alaska, anul viitor va fi nemaipomenit. Se poate lăsa inclusiv cu câștiguri la loto. E coadă la pește, iar balta are pentru toți.

Un bărbat cu vârstă incertă, nici tânăr, nici bătrân, dar căruia i-ai putea greși anii cu 10-15, scoate un bilețel pe care se uită atent. Apoi ridică privirea înspre raiounul cu pește și scoate telefonul din buzunar.

– Nu este.

– …..

-Nu mă freca, ți-am zis că nu este. Iau icre și somon. Pa. Nu mă mai suna că deja-i plin aici. 

Cei mai mulți se gândesc cu optimism la anul viitor. Când, poate, vom fi scăpat de pandemie în câteva luni. Și lucrurile vor fi revenit la o oarecare normalitate.  De alfel, un cuplu ieșit la cumpărături își planifică seara romantică dintre ani.

– Ai luat, mă, brânză? 

-Ce brânză? N-am luat că nu știu de care.  

-Prost mai ești. Păi ți-am zis acuma două minute de care. Gouuurmettttt, mă, gourmett. Lasă că iau io că nici asta nu poți face. 

De la primele ore, magazinele Clujului își primesc oaspeții dornici să intre cu artificii în 2021. Să uităm cu toții, nu-i așa, anul pandemiei. Raioanele cu fructe sunt, de asemenea, la mare căutare. Toți ar consuma un fresh bun între ani sau măcar ar începe anul viitor cu niște fructe bune și sănătoase din Turcia. Lumea cumpără inclusiv Kaki, supranumit fructul zeilor. Se lasă aproape cu îmbrânceli la Kaki.

Alți oameni preferă pur și simplu să servească micul dejun în fața hipermarketului, consumând câte 5 mititei cu muștar.

-Binie, mă, asta-i mâncare, nu prostiile cele, ce le mâncă tăți!  spune un bărbat cu geacă de piele neagră și roasă, în timp ce-și freacă fruntea care-i iese de sub o căciulă neagră, cu dosul palmei, spunând că-i transpirat de la masă.

-Da, da. Păi io aș mânca mici până mâine”, îi răspunde partenerul de conversație.

Unii adolescenți se pregătesc de chefuri de pomină.

Câțiva liceeni trag cu sudoare un hiper-coș de cumpărături umplut cu beri și vodcă. Sunt în jur de 6-7 la cumpărături, toți puși pe fapte mari.

–  Alin la cât o zis că merge încolo?

-Pe la opt, da di ce?

-Să-i spui să-și aducă de băut, că doar n-o venit acuma, apoi io nu-s curios să-i plătesc io băutura.

-Fiecare be ce își ie.

-Da auzi, da la Marius la Gilău câți să duc?

-Vreo 20-30, de ce? Mai ai pe cineva? Cică mai aveau locuri.

Pâinea, însă, este, de departe, la cea mai mare căutare. Dacă n-ar mai fi pâine, nici oamenii n-ar mai fi oameni. Ar muri toți de foame. S-ar subția atât de mult încât s-ar face toți grisine. Altfel nu se explică de ce unii își cumpără câte 8 franzele. Sau 10. Coșuri mari cu pâini nenumărate. Brutar să te faci măcar în ajun de an nou, mâini să ai să lucrezi și cuptoare să scoți sute de mii de pâini calde, că le dai pe toate.

Fără pâine pare că vine sfârșitul lumii.

Un domn în vârstă este de altă părere.

-Ia un vin din ăla, că vine Csaba, îi zice bărbatul nevestei.

-Hai, mă, Nelule, lasă că nu se termină lumea dacă nu bea vin.

Avem de toate. La mulți ani tuturor!

Foto: Rawpixel

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

22 comentarii

  1. Cea mai de preț în România e legea. Doar cei cu bani au nevoie de ea ca sa stie pe unde sa o pocoleasca.
    Restul rămân cu … resturile.

  2. Suna a articol de bucurestean in vizita in provincie care a descoperit accentul de ardelean si a considerat ca merita sa faca o compunere despre asta.
    Ce sa faci daca nu se petrec lucruri usor de surprins din fotoliu. Mai faci si tu o compunere din mers la cumparaturi.

  3. Compunere de clasa a treia scrisa de genul de om care crede ca e interesant sa spui ca oltenii vorbesc cu perfectul simplu. Imita jalnic niste accente, o adunatura de clisee nehaioase. Text care era premiat la Leana si Costel. Din pacate nici teatrul nu sta mai bine. Cam asa arata si textele noastre…

    M-am oprit dupa „Gouuurmettttt, mă, gourmett.”, e la fel de haios dialogul ca a doua mana de vopsea pe un perete care sta degeaba intr-un desert

    • Vreti comentariu real din supermarket bucurestean? E de ieri, trait de mine cand dupa ce am stat la coada sa iau masline, doi taranoi care se bagasera in față au fost surprinsi ca sunt servit inaintea lor: „Dar ce are ăsta, doamnă, de ii dati lui primu’?” Doamna i-a ignorat elegant iar eu am plecat repede cu caserola de masline de teama represaliilor celor doua maimuțe.

    • Clujenii sunt foarte sensibili la glumele legate de accentul local, devin de-a dreptul ostili.

      Mie imi place cum suna dar trebuie sa fiu foarte atent sa nu ii imit.
      Cu alti ardeleni nu am avut problema asta, pare ca nu se iau chiar asa de serios.

      O amica clujeanca get beget imi spunea ca ar fi vorba de un complex de inferioritate ramas din perioada Funaristica de dupa revolutie.
      Pacat pentru ca altfel Clujul e un oras frumos si tolerant.

    • E o concurenta intre bucuresteni si clujeni. Bucurestenii ii trateaza pe toti restul ca pe „provincie” si considera ca toti ii invidiaza si ar vrea sa aiba buletin de Bucuresti, si clujenii stiu ei unde e de fapt inima tarii si cred mai degraba ca toti ar vrea sa se mute in Clujul lor smecher. Asa ca fiecare e mai important ca celalalt si se ataca la orice gluma. Legat de accent vreaus a mai adaug doar ca accentul de bucurestean e durere pentru urechile clujeanului.

    • Accentul de pseudoclujean e de fapt accentul de tarani orasenizati, oameni veniti pe vremea odiosului in cartierele muncitoresti ca sa lucreze pe fosta platforma industriala si care aici au ramas, ca le-a placut sa se dea cu tramvaiul. Din pacate, au transmis accentul si copiilor, ca de, influenta familiala e mai mare decat educatia primita la scoala, asa ca acum, intr-adevar, se pot auzi dialoguri de genul celui de mai sus. Clujenii get-beget nici poveste sa vorbeasca asa.

    • Volvi ești tu prost… Mulți clujenii din tata în fiu vorbesc fix asa. Aici e vorba de educație și cum aude copilul ca se vorbește în casa exact asa învață să vorbească.

    • @Volva acentul de clujean este de fapt specific ardealului, asa cum exista un accent sesizabil si o cadenta diferita a cuvintelor la locuitorii din Bucuresti si zonele invecinate, asa cum exista accent specific zonei Moldovei etc. Daca te gadila neplacut la ureche accentul de clujean, iti recomand sa mergi pri Baia Mare sa vezi acolo accent ardelenesc grav si apoi ti se va parea moderat cel de clujean.

  4. Oameni buni, morala e să vă purtați frumos cu cel de lângă voi, că o zi începută cu țâfnă nu aduce o viață frumoasă.

    La mulți ani!

  5. Articol realist, exact asa vorbesc, exact asa se comporta.

    Clujul e ok pentru industria IT, studenti si spitale, dar e plin de tarani care s-au mutat in anii 70.

  6. Omul scrie chestii serioase, vaccin oameni model, defavorizați, face interviuri. Nu e vreun prăpădit care nu are articole și se gândește să inventeze unul. Respect!

  7. Romani prosti gasim peste tot in tara, in cantitate destul de mare!

  8. Semidocti si in ajunul anului nou: „serveste mici”…
    De fapt, vrea sa spuna ca mananca mici, dar vrea sa para elevat, fara sa inteleaga sensul cuvintelor…
    La multi ani! Si la mai multa carte!

  9. „Sa serveasca micul dejun in fata supermarket-ului, consumand mici”
    Pseudo jurnalisti si semidocti care te indeamna sa donezi ca sa sustii proiectul…
    Si cu gramatica cum facem?!?
    Vrea sa spuna „mananca” micul dejun, dar ca sa para „intelectuali”, zic „servesc” micul dejun fara sa cunoasca sensul cuvintelor…
    La multi ani! Si la mai multa scoala, baieti!

    • N-ai inteles nimic…
      Am spus ”nimic”? Am gresit si cer scuze celui poreclit „Nimicul” si totodata ii urez: „La multi ani…cu executare”…!

  10. Suciule…. De unie zici ca iesti? Ca tat uit…

  11. Din comentarii pare că suntem la fel de rai că anii trecuți.

  12. Fiți răi cu cei ce merită, buni cu cine merită. Articolul ăsta mi-a făcut ziua mai proastă și m-a adus mai aproape de concluzia că nu trebuie să minți pe cineva in legătură cu abilitățile lui profesionale.

    Ceva trebuie să moară în noi ca să scăpăm de indulgența cu care ne tratăm pe noi înșine . Prin textul de mai sus îmi indică că persoana care a „scris” articolul ăsta are o părere bună despre el/ea. Ce n-a înțeles persoana e că părerea asta bună a fost greșită din primul moment și l-a tras în jos in calea spre progres.
    Când românii cred că scriu ceva pildă profundă, uită că nu sunt primii care se gândesc la truismele respective . Orice încercare de a părea profund cade în nas când nu adaugi nimic nimic nou cu observațiile făcute

    Pur cringe, mulțumesc g4. Un fel de horror jurnalistic la care ne expuneți cu permisiunea noastră.