G4Media.ro

Reportajul „profetic” al jurnalistului Giorgos Karaivaz despre mafia grecească. Ziaristul, asasinat vineri,…

Reportajul „profetic” al jurnalistului Giorgos Karaivaz despre mafia grecească. Ziaristul, asasinat vineri, a vorbit în reportajele sale despre asasinate şocante, despre execuţii în semn de represalii, despre contracte pentru crimă, dar şi despre momentul în care lumea interlopă a decretat un armistiţiu pentru un timp

Un reportaj despre asasinatele plătite realizat de Giorgos Karaivaz în 2018 s-a dovedit a fi „profetic” după ce ziaristul a fost asasinat vineri în faţa locuinţei sale din Atena. În acest reportaj, Karaivaz a prezentat o serie de crime împotriva unor oameni care intraseră în vizorul mafiei greceşti. Jurnalistul a vorbit despre asasinate şocante, despre execuţii pe motiv de represalii, despre contracte pentru asasinate plătite, dar şi despre momentul în care lumea interlopă a decretat un armistiţiu pentru un timp. Nimeni nu se aştepta atunci ca acest reportaj atât de detaliat, care a prezentat modul de operare şi de gândire a mafiei, ar fi putut fi caracterizat astăzi drept „profetic”, întrucât poliţia consideră că foarte probabil în spatele asasinării jurnalistului stă o execuţie plătită.

Poliţiştii caută în ultimele reportaje realizate de jurnalist subiectele care i-ar fi putut „deranja” pe cei care se află în spatele uciderii lui. Şi asta pentru că, potrivit unor informaţii, autorii au organizat şi executat un asasinat plătit, urmărind mişcările victimei cu cel puţin câteva zile. Îi ştiau rutele pe care circula, programul şi au pregătit scena crimei – ziua în amiaza mare – chiar în faţa casei, aşteptându-l să se întoarcă de la serviciu.

Relevant pentru sălbăticia acestei crime este că asasinul a avut grijă să-i dea „lovitura de graţie” lui Giorgos Karaivaz pentru a nu-i lăsa nicio şansă de supravieţuire. Ofiţeri din poliţie subliniază că scopul ucigaşilor nu a fost de a-l intimida, ci de a-l omorî. Modul în care s-au apropiat foarte mult de el, precum şi faptul că au tras în el mai multe gloanţe conduc la concluzia că făptaşii îl doreau mort.

Uitatele asasinate plătite care pot face lumină în cazul acestui asasinat

În acelaşi timp, conform unor informaţii, există un articol din luna decembrie pe blogul ziaristului care a intrat de asemenea în ultimele ore în analiza poliţiei în încercarea de a stabili mobilul crimei şi de a elucida acest asasinat comis cu sânge rece. „Viaţa este un ciclu cu o formă şi traiectorie nedefinite. Prin intermediul a două persoane (n.red. din zona infracţională) mi-am dat seama de abordarea mea copilăresc de naivă de până atunci a modului în care funcţionează sistemul. Mari oameni de afaceri, politicieni, oameni din conducerea presei, biserică, poliţie, justiţie, răufăcători. Încrengături într-un cerc dinastic şi de putere tiranică asupra unor romantici călători naivi – ca să-l parafrazez pe Rousseau – care în mare formează marele strat social. Un cerc în care toată lumea cunoaşte pe toată lumea şi singurul lucru care îi interesează este circularea şi spălarea de bani murdari”.

Interesul poliţiei se concentrează asupra acestui articol, nu pentru că victima acţiunii criminale spune că a aflat despre încrengături dintre demnitari şi persoane particulare etc., ci pentru că în acest articol jurnalistul ucis vorbeşte despre doi „interlocutori” care au căzut şi ei victimele unor asasinate plătite în octombrie 2019 şi decembrie 2020.

În data de 16 decembrie 2020, jurnalistul ucis cu sânge rece de cei doi executanţi scria pe site-ul său: „vă informez, aşadar, că una dintre principalele noastre surse de informare cu privire la deciziile şi numirile de dinainte de fiecare procedură anuală au fost în principal respectivii (n.red. interlopii asasinaţi mai sus-menţionaţi). De multe ori ne-au surprins cu exactitatea…. ‘previziunilor’ lor în special cu privire la posturile de interes crucial şi ridicat. Fiţi atenţi. Ceea ce spunem şi comunicăm este că ştiau. Ceea ce nu ştim şi, vai, nu ne vor spune niciodată este care a fost gradul de influenţă asupra deciziilor şi numirilor”.

Impresionează de asemenea că Giorgos Karaivaz într-un alt articol din noiembrie 2019 se întreba de ce nu a fost elucidat niciunul dintre asasinatele plătite (n.red. au fost comise mai bine de 25 în ultimii patru ani), întrebându-se despre scopurile concrete ale autorităţilor din domeniul siguranţei. „Cine îndrăzneşte şi cine are interesul să elucideze măcar unul dintre cazurile neelucidate care au tenta evidentă de contract pentru asasinat plătit? Şi nu ne spuneţi despre cazul lui Giannis Makris (n. red. a fost asasinat în noiembrie 2018 în Glyfada – o suburbie a Atenei – şi au fost arestaţi doi făptaşi bulgari) pentru că se află mult în afara domeniului de activitate care are legătură şi vizează sistemul. Vechi şi nou”.

Ironia tragică face ca jurnalistul Giorgos Karaivaz să fi căzut, se pare, el însuşi victima unui astfel de plan criminal din partea unor răufăcători care văd incapacitatea poliţiei elene de a elucida măcar unul dintre aceste asasinate organizate în mod succesiv.

Sursa: In.gr / Traducerea: Carolina Ciulu (Rador)

Foto: Giorgos Karaivaz, jurnalist grec asasinat / Sursa: Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Sa inteleg ca erau mai stresati de un ziarist decat de politie?
    Mana in mana suna cunoscuta problema? macar la noi nu exista ziaristi kamikaze.

    • la noi presa se inflameaza doar daca le tai finantarea

    • daca se intampla la noi, toti cereau demisia presedintelui, a guvernului, sefilor din politie si a administratorului de bloc.

      dar daca e in grecia sau cum a fost acum 2 ani in malta, e ok, e treaba lor, tari europene civilizate.

  2. O altă țară ortodoxă, cu habotnici, poolițieni și legi… de formă

    • Hai ma? Chiar așa???

    • Fix asa!
      Orice problema, indiferent de domeniu este expediata de imbecilul ortodox cu „chiar asa?”, „oare?”, mosmondeste niste statistici ca sa arate ca nu e „chiar asa” si incheie apoteotic cu „la noi nu se intampla ca ne apara dumnezeu”.

      „Chiar asa” voi nu v-ati saturat de fanariotism, habotnicie, minciuna si prostie?

  3. Din fericire în România nu există jurnalism. „Jurnaliştii” români sunt ori securişti gen Bogdan Chireac, Ion Cristoiu „Coroiu”, Roşca-Stănescu, ori pupincurişti ai securiştilor gen ţârcovnicul Gâdea. Iar restul pupaţi mâna mafiei cu pensii speciale şi cenzuraţi comentariile. Şi câte un aşa-zis „jurnalist” de investigaţie care nu investighează nimic.

    • hai nu zau? cazul colectiv ce o fi fost daca nu jurnalism de investigatie? filmul ala nu a luat premii in afara degeaba.

    • Şi ce s-a întâmplat în „cazul colectiv” măi andrei? 😂😂😂😂😂

  4. In ROmania, mafia este cu mult mai puternica, infiltrata in toate institutiile si capabila sa inchida guri, prin controlul financiar al presei se pare inclusiv cea asazis independenta sau de investigatie. Rarele articole de investigatie vizeaza doar varful aisbergurilor, si nu reusesc sa schimbe decat in foarte mica masura. Insitutiile care ar trebui sa-si faca treaba sunt parazitate de aceasta mafie sau chiar conduse de ea (politie, justitie)

  5. nu-i mai bine ca la noi nimeni nu deranjaza clanurile ? nu este nevoie de asasinate ( exceptie cazul ponta-panait ) II lasam sa se toace intre ei

  6. La noi ziariștii sunt plătiți ca să tacă și, uneori, punctual sunt plătiți ca să vorbească. Așa că, din fericire pentru ei, nu sunt în pericol. Nu poți avea încredere în nici unul. Ca să fii informat trebuie să citești din mai multe surse, să-ți pui mintea la contribuție și să evadezi din bula de pe Facebook