Reporterglobal: Scandalul Pussy Riot, discutat între altele de teologii și istoricii care l-au însoțit pe Adrian Năstase la Moscova
Teologii ruși au adus în discuție scandalul Pussy Riot și s-au interesat dacă în legislația românească există legi ”care să protejeze cultele religioase de insulte aduse învățăturii de credință și demnității credincioșilor”, în timpul unui seminar organizat în luna aprilie de Adrian Năstase la Moscova, a declarat pentru Reporterglobal.ro unul dintre istoricii care a participat la discuții.
”Partea română a arătat că o asemenea legislație a fost larg răspândită în Europa înainte de al doilea război mondial, dar acest lucru nu mai este valabil, inclusiv în România. Există cel mult legi care protejează de vandalism, dar nu legi prin care statul să intervină pentru a apăra convingerile religioase”, a explicat istoricul George Enache.
Pe 12 aprilie, fostul premier Adrian Năstase a organizat, la Moscova, împreună cu think tank-ul rusesc Fondul Alexander Gorchakov un seminar pe tema relației stat-biserică, unde a pus la aceeași masă teologi și istorici, atât români cât și ruși.
Din echipa lui Năstase au făcut parte diacon dr. Ionuț Mavrichi (Facultatea de Teologie a Universității București), care este și consilier patriarhal, prof. univ. dr. George Enache (Universitatea Dunărea de Jos din Galați) și Cătălin Raiu, consilier la cabinetul demnitarului Secretariatul de Stat pentru Culte, prof. univ. dr. George Grigoriță și prof. univ. dr. Mihai Săsăuian.
Istoricul George Enache a declarat pentru Reporterglobal.ro că, ppe lângă proiectul Enciclopediei Ortodoxiei, Enache, a existat o discuție cu partea rusă despre condamnarea feministelor Pussy Riot.
- „La un moment dat, a existat o scurtă dezbatere, partea rusă întrebând dacă în legislația românească există legi care să protejeze cultele religioase de insulte aduse învățăturii de credință și demnității credincioșilor iar lăcașurile de cult de profanare (desacralizare). Traducerea a creat din nou probleme, până ne-am lămurit că, de fapt, discuția era legată de scandalul Pussy Riot. În timpul stagiului din Statele Unite, ca bursier al Departamentului de Stat, am fost întrebat adesea despre Pussy Riot și ce simbolizează ele în Rusia de azi. Este un subiect foarte fierbinte în relațiile dintre Rusia și Occident iar partea rusă a căutat, probabil, să caute și în altă parte temeiuri pentru a arăta că gestul Pussy Riot a fost o profanare ce poate fi condamnată penal. Partea română a arătat că o asemenea legislație a fost larg răspândită în Europa înainte de al doilea război mondial, dar acest lucru nu mai este valabil, inclusiv în România. Există cel mult legi care protejează de vandalism, dar nu legi prin care statul să intervină pentru a apăra convingerile religioase”, a explicat prof. dr. George Enache.
Context. Pussy Riot este o formație feministă de punk rock din Moscova. Pe 21 februarie 2012, patru membre ale grupului au susținut o reprezentație în Catedrala Hristos Mântitorul din Moscova, motivate de opoziția față de președintele Vladimir Putin și față de politicile Bisericii Ortodoxe Ruse.
Potrivit Wikipedia, pe 17 august 2012, cei trei membri au fost condamnați pentru huliganism (articolul 213.2 din Codul penal din Rusia), pe motiv de ură față de religie, fiecare primind doi ani de închisoare. Biserica Ortodoxă Rusă a emis o declarație prin care cere autorităților „să arate îndurare”, în contextul legii. Procesul și condamnarea au atras critici internaționale. Miniștrii de externe din Germania și Suedia, alături de reprezentanții Uniunii Europene și SUA, au numit sentința „disproporționată”.
Citește integral pe Reporterglobal.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii