G4Media.ro

Reporteri fără Frontiere cere Apple să elimine o nouă funcție AI de…

Sursa foto: Jaque Silva/NurPhoto/Shutterstoc / Shutterstock Editorial / Profimedia

Reporteri fără Frontiere cere Apple să elimine o nouă funcție AI de pe dispozitivele sale, după ce a rezumat știri în mod eronat

Grupul pentru libertatea presei Reporteri fără Frontiere solicită Apple să elimine funcția de inteligență artificială recent introdusă, care rezumă știrile, după ce aceasta a produs un titlu fals de la BBC, scrie CNN.

Reacția vine după ce o notificare push creată de Apple Intelligence și trimisă utilizatorilor săptămâna trecută a rezumat în mod fals o știre BBC conform căreia Luigi Mangione, suspectul din spatele uciderii directorului executiv al UnitedHealthcare, s-a împușcat.

BBC a relatat că a contactat Apple cu privire la această funcție „pentru a ridica această îngrijorare și a rezolva problema”, dar nu a putut confirma dacă producătorul iPhone a răspuns plângerii sale.

Miercuri, șeful biroului de tehnologie și jurnalism al Reporteri fără Frontiere, Vincent Berthier, a cerut Apple „să acționeze responsabil prin eliminarea acestei funcții”.

„I.A. sunt mașini de probabilitate, iar faptele nu pot fi decise printr-o aruncare de zaruri”, a afirmat Berthier într-un comunicat. „Producția automată de informații false atribuite unei instituții media este o lovitură dată credibilității instituției și un pericol pentru dreptul publicului la informații fiabile privind problemele curente.”

Mai pe larg, organismul jurnaliștilor a declarat că este „foarte îngrijorat de riscurile pe care le prezintă pentru mass-media noile instrumente de IA, menționând că incidentul subliniază modul în care IA rămâne «prea imatură pentru a produce informații fiabile pentru public și nu ar trebui să fie permisă pe piață pentru astfel de utilizări».

„Modul probabilist în care funcționează sistemele de AI le descalifică automat ca tehnologie fiabilă pentru mass-media de știri, care poate fi utilizată în soluții destinate publicului larg”, a declarat RSF într-un comunicat.

Ca răspuns la aceste îngrijorări, BBC a afirmat că „este esențial pentru noi ca publicul nostru să poată avea încredere în orice informație sau jurnalism publicat în numele nostru, iar acest lucru include notificările”.

Apple a introdus instrumentul său generative-AI în SUA în luna iunie, lăudând capacitatea funcției de a rezuma conținutul specific „sub forma unui paragraf digerabil, a punctelor cheie cu buline, a unui tabel sau a unei liste”. Pentru a raționaliza conținutul media de știri, Apple permite utilizatorilor de pe dispozitivele sale iPhone, iPad și Mac să grupeze notificările, producând o listă de știri într-o singură alertă push.

De când funcția AI a fost lansată publicului la sfârșitul lunii octombrie, utilizatorii au împărtășit că aceasta a rezumat, de asemenea, în mod eronat un articol New York Times, susținând că premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost arestat. În realitate, Curtea Penală Internațională a publicat un mandat de arestare a lui Netanyahu, însă cititorii care își derulau ecranul de start au văzut doar două cuvinte: „Netanyahu arestat”.

Provocarea legată de incidentul Apple Intelligence provine din lipsa de agenție a publicațiilor de știri. În timp ce unii editori au optat să utilizeze inteligența artificială pentru a ajuta la scrierea articolelor, decizia le aparține. Dar rezumatele Apple Intelligence, la care utilizatorul optează, prezintă în continuare sinopsisurile sub sigla editurii. Pe lângă circulația unor informații eronate potențial periculoase, erorile riscă să afecteze și credibilitatea publicațiilor.

Problemele cu inteligența artificială ale Apple sunt doar cele mai recente, pe măsură ce editorii de știri se străduiesc să navigheze prin schimbările seismice provocate de această tehnologie în devenire. De la lansarea ChatGPT în urmă cu puțin peste doi ani, mai mulți giganți tehnologici și-au lansat propriile modele în mai multe limbi, dintre care mulți au fost acuzați că și-au antrenat roboții de chat folosind conținut protejat de drepturi de autor, inclusiv articole de știri. În timp ce unele publicații, inclusiv The New York Times, au intentat procese pentru presupusa utilizare a conținutului de către tehnologie, altele – precum Axel Springer, ale cărui mărci de știri includ Politico, Business Insider, Bild și Welt – au încheiat acorduri de licențiere cu dezvoltatorii.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.