G4Media.ro

Reporteri fără Frontiere: Dacă presa chineză era liberă, COVID-19 poate nu ar…

Sursa Foto: Arstehnica.com

Reporteri fără Frontiere: Dacă presa chineză era liberă, COVID-19 poate nu ar fi devenit pandemie

Dacă presa chineză ar fi fost liberă, coronavirusul nu ar fi devenit pandemie, consideră organizaţia neguvernamentală Reporteri fără Frontiere (Reporters sans frontieres, RSF), care şi-a prezentat argumentele în acest sens într-un comunicat difuzat marţi seara la Paris, la sediul organizaţiei, transmite Agerpres.

China se situează pe locul 177 dintr-un total de 180 de ţări în Clasamentul mondial al RSF privind libertatea presei în 2019, aminteşte sursa citată.

Potrivit comunicatului, RSF demonstrează că, fără controlul şi cenzura impuse de autorităţi, presa chineză ar fi informat mult mai devreme publicul despre gravitatea epidemiei de coronavirus, salvând mii de vieţi şi evitând – poate – pandemia.

RSF citează totodată o analiză publicată în 13 martie, potrivit căreia cercetători de la Universitatea din Southampton au sugerat că numărul cazurilor de coronavirus în China ar fi putut fi redus cu 86% dacă măsurile de luptă împotriva epidemiei, luate în China începând din 20 ianuarie, ar fi fost puse în aplicare cu două săptămâni mai devreme.

Redăm în continuare integral cronologia prezentată de RSF:

18 octombrie: presa chineză ar fi relatat despre rezultatele înfricoşătoare ale simulării unei pandemii

Centrul Johns Hopkins pentru securitatea sanitară, în parteneriat cu Forumul economic mondial şi cu Fundaţia Bill & Melinda Gates, a efectuat în 18 octombrie 2019 o simulare cu o pandemie de coronavirus şi a alertat comunitatea internaţională despre rezultat: 65 de milioane de morţi în 18 luni.

Dacă internetul chinez nu era izolat de un sistem elaborat de cenzură electronică şi mass media nu erau constrânse să urmeze instrucţiunile Partidului Comunist, publicul şi autorităţile s-ar fi interesat fără îndoială de această informaţie provenind din SUA şi care se făcea ecoul epidemiei de SARS (sindromul acut respirator sever), care provocase peste 800 de morţi şi afectase 8.000 de persoane, în special în China, în 2003.

20 decembrie: autorităţile oraşului Wuhan i-ar fi informat pe jurnalişti

În 20 decembrie, la o lună de la primul caz documentat, oraşul Wuhan avea deja 60 de bolnavi afectaţi de o pneumopatie necunoscută asemănătoare SARS, în contextul în care mai mulţi oameni frecventaseră piaţa de peşte din Huanan. În pofida situaţiei, autorităţile nu consideră util să comunice aceste informaţii presei.

Dacă autorităţile nu ascundeau presei existenţa unui început al epidemiei legate de o piaţă foarte populară, publicul ar fi încetat el însuşi să frecventeze acest loc înainte de închiderea sa oficială, la 1 ianuarie.

25 decembrie: doctoriţa Lu Xiaohong şi-ar fi putut împărtăşi temerile presei

Medicul Lu Xiaohong, directoarea Departamentului de gastroenterologie al spitalului nr.5 din oraşul Wuhan, aude vorbindu-se despre cazul de infecţie care afectează personalul medical încă din 25 decembrie şi suspectează încă din prima săptămână a lunii ianuarie că infecţia este transmisibilă de la om la om.

Dacă sursele jurnaliştilor în China nu riscau sancţiuni grave, care puteau merge de la un blam profesional la pedepse grele cu închisoarea, doctoriţa Lu Xiaohong şi-ar fi asumat fără îndoială responsabilitatea de a alerta presa, forţând autorităţile să acţioneze cu trei săptămâni mai devreme decât au făcut-o.

30 decembrie: apelul medicilor lansatori de alertă ar fi fost reluat de media

Directoarea serviciului de urgenţe al spitalului central din Wuhan, Ai Fen, şi un grup de medici lansează alerta pe internet din 30 decembrie. Opt dintre ei, între care doctorul Li Wenliang, decedat între timp în urma maladiei, vor fi reţinuţi de poliţie în 3 ianuarie pentru că ar fi făcut să circule „zvonuri false”.

Dacă, de la această dată, presa şi reţelele de socializare ar fi putut prelua liber informaţia transmisă de lansatorii de alertă, publicul ar fi luat cunoştinţă de pericol şi ar fi făcut presiuni asupra autorităţilor pentru ca acestea să ia măsuri pentru limitarea răspândirii virusului.

31 decembrie: reţelele de socializare ar fi retransmis în China alerta oficială

China alertează oficial Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) la 31 decembrie, dar obligă în acelaşi timp aplicaţia mobilă WeChat să cenzureze un mare număr de cuvinte-cheie care se refereau la epidemie.

Fără cenzură, reţeaua de socializare WeChat, care numără 1 miliard de utilizatori activi în China, ar fi putut permite jurnaliştilor să difuzeze reportaje şi sfaturi de profilaxie contribuind la o mai bună respectare a regulilor preconizate de autorităţile din domeniul sănătăţii.

5 ianuarie: presa ştiinţifică ar fi difuzat mai devreme genomul coronavirusului

Echipa profesorului Zhang Yongzhen din cadrul Centrului clinic de sănătate publică din Shanghai reuşeşte să secvenţieze virusul încă din 5 ianuarie, dar autorităţile par reticente să publice secvenţa genomului. La 11 ianuarie, ziua în care China confirmă primul său deces din cauza virusului, cercetătorii fac să se scurgă informaţia spre platforme cu sursă deschisă, ceea ce va provoca închiderea laboratorului drept represalii.

Dacă autorităţile chineze ar fi jucat cartea transparenţei, ele ar fi comunicat imediat secvenţierea genomului coronavirusului presei ştiinţifice, permiţând comunităţii internaţionale să câştige timp preţios în cercetările sale pentru a pune la punct un vaccin.

13 ianuarie: comunitatea internaţională ar fi anticipat riscul unei pandemii

Primul caz de infecţie cu coronavirus în afara Chinei este înregistrat în Thailanda în 13 ianuarie la o turistă chineză originară din Wuhan.

Dacă, la această dată, mass-media internaţionale ar fi avut un acces complet la informaţiile deţinute de autorităţile chineze despre amploarea epidemiei, este probabil că comunitatea internaţională ar fi înţeles dimensiunea crizei şi ar fi anticipat mai bine riscul unei propagări a epidemiei în afara Chinei, evitând – poate – transformarea sa în pandemie.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

  1. In Occident presa e „liberă”. Si?

  2. anticipez repercursiuni asupra Chinei din partea occidentului.
    Nu e vorba de un razboi dar cu siguranta vor fi relocate din China inapoi in SUA/Europa multe din companii.
    Plus eventual un proces intentat PCC de catre SUA/UE .
    Pentru ca mie imi pare o subminare a economiei occidentale prin ascunderea aplitudinii epidemiei atunci cand a fost depistat in China .Economia Chinei este bine merci acum…nu acelasi lucru vorbim in Europa sau SUA…
    Oricum ar fi China va raspunde pentru zecile de mii de morti si pierderile economice din tarile afectate.
    Sunt curios cum.

  3. Cu presă liberă, cu informarea W.H.O. din 31 decembrie 2019, cu public ținut la curent de la-nceputu’ lu’ ianuarie, Republica Franceză (mama și tata lu’ RSF) și suratele ei occidentale ce-au păzit de s-a ajuns aici?!
    Vorba nepieritoarei Veorica: ,,decît” propagandă!

    • Epidemiile nu pot fi controlate decat la sursa. Odata inceputa raspandirea nu mai poti lua decat masuri de intarziere a raspandirii.
      Gandeste-te (Doamne fereste) la un incendiu intr-un bloc. Daca vecinul de la et 1 nu l-a stins cand a inceput, ce masuri iei tu la et 3 sa nu-ti intre si tie in casa? (Nu e o analogie perfecta, sau macar inspirata, dar sper ca prinzi ideea)

    • @ sile
      Am prins-o. Și îți dau dreptate în ceea ce privește ,,epidemiile…”, însă analogia ta nu este defel potrivită. Dacă eu stau la et. 3 și ia foc apartamentul de la et.1, în niciun caz nu voi privi la tv transmisia unui post de știri care a aflat și a ajuns primul la locul dezastrului!
      Eu nu disculp China, dar din ianuarie și pînă-n martie, ce pregătiri au făcut S.U.A. și celelalte state occidentale?! Ia exemplul Coreei de Sud, Japoniei, Taiwanului – poți compara răspunsul occidentului cu răspunsul lor? Căci de-asta suferim, de răspuns întîrziat și neadecvat! Că după cum singur afirmi, epidemia, dacă nu ai stopat-o la sursă… urcă incendiul și la etaju’ tău!
      Sănătate îți doresc!

    • esti un prost. frustrat cu veorica cu tot

  4. Iar acum pc chinez vrea sa ajute mapamondul….

  5. OMS ne spunea, conform minciunilor propagate de comuistii chinezi, ca virusul nu se transmite de la om la om. Taiwanul a avertizat ca regimul chinez minte dar OMS avea alta agenda. Apropo, primarul ala italian mai face campanii de genul :”imbratisaza un chinez” ca sa arate ca nu este rasist ? Macroul nu mai crede in viitorul omenirii, globalismul, de inchide granitele ? „Presa” inca mai are dileme daca virusul eate (aparut) chinezesc sau nu ?

    • Iar a început tu-dorelul ”comuist” cu anal-zilele pe care le fâsâie noaptea, cum spunea chiar el, când se uită la fauni pe tavan. Numai tâmpenii spune, cum face mereu: ”OMS ne spunea, conform minciunilor propagate de comuistii chinezi, ca virusul nu se transmite de la om la om” – e un fake, n-au afirmat așa ceva.”OMS avea alta agenda” – știe el, că e inginer care nu stă în București, bun și care e aia? Și cum adică, ”virusul eate (aparut) chinezesc sau nu?” Dacă musonul bate în China, e chinezesc? Iar”virusul” care ”este(aparut) între timp în Italia, Franța, USA samd, e italienesc, franțuzesc, american, toate în același timp? Și ”in viitorul omenirii” cred cu adevărat doar po-puliștii care construiesc ziduri și prietenii lor psihopați care dorm cu arma nucleară la cap și care le țin ”închise” de tot?
      Apropo”, tovarășii lui creștinopați, ”mai” vor să omoare negrii ”ca sa arate ca nu nu ” sunt cu planul kalergi?

    • Tovarase ai febra, deliezi si respiri greu ? Fake esti tu, ratatule, asta au spus pana pe 15 ianuarie 2020. Da, idotule, este chinezesc pentru ca acolo a aparut. Planul „kalergi”, „sa omoare negru”, „crestinopati” stai dracu in casa ca ii virusezi si pe aia la spital.

  6. S-a omis din titlul de aici „peut-etre”, adica „probabil”.

    De asta e mai bine sa citesti direct de la sursa decat sa citesti traduceri facute prost.

    https://rsf.org/fr/actualites/si-la-presse-chinoise-etait-libre-le-coronavirus-ne-serait-peut-etre-pas-devenu-une-pandemie-denonce

  7. Cand ai politicieni tampiti care isi vad doar propriul interes… degeaba!

  8. Asa cum este absolut normal guvernul si presedintele gestioneaza criza pas cu pas si rezultatele pozitive sunt vizibile . Nu exista un numar mare de cetateni decedati ,iar cei care din nefericire au trecut in nefiinta aveau asociate si alte boli grave .Este timpul ca politicul sa taca si cei care sunt la butoane sa isi faca treaba . Inceputul gestionarii crizei a fost greoi , cauzat si de lipsa aproape in intregime a stocurilor necesare in astfel de cazuri . Cetatenii tarii au inteles ce au de facut si se comporta in consecinta ,desigur mereu vor fi si unii revoltati sau nemultumiti ,dar si ei vor intelege curind nonsensul propriei lor atitudini . Priviti in urma si vedeti totul de la inceput , unde a inceput epidemia acum transformata in pandemie : daca libera circulatie era stopata imediat de factorii de decizie din China si intreaga omenire era avertizata timpuriu ,poate acum nu eram in aceasta situatie . Viitorul ne arata necesitatea de aducere inapoi in Uniunea Europeana a tuturor mijloacelor de productie aflate in alte colturi ale lumii si obligativitatea de formare a unei Europe si mai puternice economic ,o Europa unde productia bunurilor va fi prioritar de natura europeana . Nu mai putem sa ne lasam la mina altora si va trebui sa ne producem noi- INTREGUL-necesar vietii . Cit despre politica romaneasca toata lumea stie un simplu adevar : singurul partid ce si-a asumat inca de la bun inceput guvernarea si care a ramas constant (chiar daca epidemia putea sa il faca sa renunte )atasat acestui principiu a fost si este doar PNL. Incercarea unora de a contrazice ceea ce ei nici nu au dorit , nici nu au putut face este ridicola .Toate partidele cu exceptia PNL au fugit de guvernare ,iar acum sa vii sa critici decizia singulara a PNL este deplasat cu atit mai mult cu cit situatia este gestionata bine (doar priviti in jurul notru si vedeti ce se intimpla la altii )Este necesara inca o clarificare pentru contestatarii de zi cu zi ,o clarificare ce ne aduce in fata o intrebare . Va imaginati ,daca miine coridoarele de transport marfa (cea esentiala vietii ) ar fi inchise , va imaginati ce ar fi insemnat daca politic si economic nu eram acum atasati Uniunii Europene ? Daca putem intelege asta atunci putem intelege si norocul extraordinar pe care tara il are in aceasta conjunctura nefericita numita PANDEMIE .Cu totii mizam pe o oprire a efectelor virusului , pina atunci insa trebuie sa intelegem ca de unii singuri nu putem face mare lucru .Presedintele a spus foarte clar dind dovada de o maxima intelegere politica a situatiei . Nu este timpul pentru exprimari de contra politica ,avem nevoie de unitate si de sustinere reciproca . Cei care inca nu accepta asta se inseala si vor fi taxati in alegerile viitoare indiferent cind vor fi ele .

  9. China este un monstru creat de lacomia lumii occidentale care a profitat masele de sclavi pusi la dispozitie de partidul comunist chinez si de faptul ca in acea zona geografica nu exista standarde de mediu, norme de protectia muncii, sindicate sau drepturile omului.
    Daca s-ar dori globalizare pe bune si protectia mediului inconjuator, UE si SUA ar trebui sa oblige China sa se alinieze la modelul capitalist occidental si sa respecte aceleasi standarde.

  10. Cine poate sa faca un spital 10 zile?
    Liniste…
    Duceți-vă si cautati-va de treaba voastra.
    Motorul economic al lumii s-a mutat in China.
    Europa, SUA, Rusia pot sa latre la chinezi degeaba, zarurile au fost aruncate.

    • Raspuns: cred ca oricine.
      Chiar si romanii. Vezi ca s-a mobilizat aramata undeva pe langa Otopeni, parca.
      Iar ala nu cred ca se poate numi spital, ci lazaret.
      cat despre motorul economic – se poate muta si inapoi, tot la fel de repede.
      In rest, sa-ti traiasca propaganda.

    • Daca era PSD-ul la guvernare si jandarmii pe strazi, azi traiam iar fenomenul Pitesti.

  11. Din cauza leneșilor mută companiile producțiile in China …Toți leneșii vor să muncească cât mai puțin și pe bani cât mai mulți.

  12. D-lor, vremea Americii si a Europei a trecut. Nu poti sa fii ipocrit, promotor de ideoligii perfide si primul in lume.

  13. Capitalistii sunt penibili dand iar vina pe China. China, Coreea de Sud si Japonia isi tin sub control cazurile.
    Unde a scapat de sub control sunt democratiile occidentale, pt ca aici oamenii sunt obisnuiti sa isi faca de cap, iar fabricile de echipamente medicale sunt ca inexistente.