Reporters sans frontieres anunță elaborarea unei carte privind utilizarea inteligenţei artificiale în mass-media
Organizaţia neguvernamentală internaţională Reporters sans frontieres (Reporteri fără frontiere, RSF) a anunţat joi elaborarea unei carte privind utilizarea inteligenţei artificiale (AI) în mass media, într-un context în care dezvoltarea acesteia ameninţă „integritatea informaţiei”, relatează AFP, citată de Agerpres.ro.
AI „va transforma radical lumea jurnalismului”, avertizează într-un comunicat RSF, creată în 1985 la Montpellier (sudul Franţei). „Cum va putea fi garantat dreptul la informaţie fiabilă când majoritatea textelor şi imaginilor vor fi generate de AI? Cum va putea fi asigurată independenţa editorială dacă redacţiile vor folosi modele de limbaj pentru a sugera şi redacta articole?”, se întreabă organizaţia care apără libertatea presei.
Elaborarea cartei a fost încredinţată unei comisii internaţionale prezidate de jurnalista filipineză Maria Ressa, laureată a Premiului Nobel pentru pace în 2021. Comisia, lansată în parteneriat cu mai multe alte organizaţii, între care Comitetul pentru protecţia jurnaliştilor, şi formată din circa 20 de cadre universitare şi profesionişti din domeniu din toată lumea, urmează să prezinte rezultatele muncii sale „înainte de sfârşitul acestui an”.
Ea va elabora „un ansamblu de principii, drepturi şi obligaţii” privind utilizarea AI, într-un text care se doreşte să devină „o referinţă”.
„În faţa uriaşei tentaţii economice de a exploata această tehnologie pentru a câştiga productivitate şi audienţă, niciun actor nu este încurajat să adopte un demers prudent şi raţional”, explică RSF.
„Avem nevoie de un angajament mondial fondat pe principii solide pentru a proteja etica jurnalismului şi a pune AI în slujba dreptului la informaţie”, a rezumat în comunicat secretarul general al RSF Christophe Deloire.
Succesul fenomenal al AI aşa zis generative, capabilă să genereze diferite texte sau imagini la solicitarea utilizatorilor, creează îngrijorare în rândul creatorilor de conţinut.
Săptămâna trecută, Google a anunţat crearea unui nou instrument de AI menit să-i ajute pe jurnalişti să-şi scrie articolele, în parteneriat cu mai multe nume importante din presă, între care New York Times. Recent, şi Open AI, start-up-ul care a lansat ChatGPT, a încheiat acorduri cu organizaţii de presă, obţinând între altele permisiunea de a utiliza arhivele agenţiei de presă americane Associated Press (AP) începând din 1985.
sursa: Agerpres.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank