Reprezentanții Declic cer DNA reluarea anchetei în dosarul proiectului minier de la Certej și anunță că vor pune în scenă o reprezentare a zeiței Justiției, pentru care ”aurul cântărește mai mult decât dreptatea”
Reprezentanții comunității Declic anunță, într-un comunicat, că vor merge luni, 9 decembrie, de la ora 11.00, la Direcția Națională Anticorupție, pentru a depune o cerere de reluare a anchetei de corupție în cazul proiectului minier de la Certej. Memoriul îi este adresat procurorului-șef al DNA, Călin Nistor. ”Pentru a trage un semnal de alarmă asupra gravității situației, activiștii Declic vor pune în scenă o reprezentare a zeiței Justiției, pentru care aurul cântărește mai mult decât dreptatea”, susțin reprezentanții ONG-ului.
”La Certej, Justiția e în lanțuri. La doar 10 zile de la preluarea și redeschiderea dosarului, DNA Central a clasat dosarul pe motive procedurale pe care nu le considerăm corecte. De aceea, cerem procurorului-șef să redeschidă cauza și să fie analizate corect infracțiunile”, a declarat Roxana Pencea Brădățan, reprezentant Declic.
Redăm mai jos un fragment din comunicatul Declic:
”Dacă nu este anulată clasarea și dacă ilegalitățile rămân nepedepsite, avizarea proiectului minier Certej va putea continua, la fel și faptele de corupție din zonă.
Dosarul privind infracțiunile de la Certej a fost deschis în urma unui denunț depus în octombrie 2016 la DNA Structura Teritorială Alba. Plângerea noastră a pus sub lupă ilegalitățile făcute atunci când vaste suprafețe de pădure, ce au aparținut de drept sătenilor, au ajuns abuziv la compania minieră Deva Gold, prin mijlocirea primăriei.
În noiembrie 2016, DNA ST Alba a dispus începerea urmăririi penale in rem cu privire la săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu. La aceasta s-au adăugat sesizări ale Corpul de control al Ministrului Afacerilor Interne și Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții din cadrul Parlamentului României și Senat. În iunie 2019, DNA ST Alba Iulia a clasat dosarul.
În august 2019, procurorul șef DNA a infirmat soluția de clasare ca netemeinică și nelegală și s-a dispus redeschiderea și reluare urmăririi penale cu precizarea că urmărirea penală va fi efectuată de către procurori din cadrul DNA, Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție. În noiembrie 2019, dosarul a fost din nou clasat.
Peste 3.000 de membri Declic i-au transmis, din nou, procurorului șef DNA, Călin Nistor, un memoriu pentru infirmarea clasării și redeschiderea cercetării penale. În plus, a fost depusă și o plângere împotriva ordonanței de clasare.”
Context
Potrivit site-ului Declic, Asociația Efectul Fluture (actualmente Asociația Declic) a înregistrat pe 31 octombrie 2016 la D.N.A. ST Alba, un denunț privind săvârșirea unor fapte penale de către funcționari publici care au aprobat reconstituirea dreptului de proprietate asupra a 618,21 ha de pădure în beneficiul Primăriei Certeju de Sus, județul Hunedoara.
Prin ordonanța din 08.11.2016 s-a dispus începerea urmăririi penale in rem cu privire la săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, neglijență în serviciu și fals material în înscrisuri oficiale.
Succesiv, atât Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții din cadrul Parlamentului României și Senat, Corpul de control al Ministrului Afacerilor Interne și ANAF, DGRFP Timișoara au depus la dosar, în 2018 și 2019, solicitări privind extinderea urmăririi penale privind faptele sesizate, precum și alte fapte penale.
În iulie 2019, dosarul a fost clasat de D.N.A Alba Iulia. Prin soluția de clasare se analizează exclusiv aspectul împroprietăririi comunei Certeju de Sus, soluția fiind argumentată pe ideea că, în ceeea ce privește împroprietărirea comuna Certeju de Sus există un litigiu pe rolul instanței civile, iar soluționarea acestui dosar este atributul exclusiv al instanței de judecată, astfel că nu se poate reține săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu